Χρόνος και χρήμα για τις ευρωεκλογές – Λήγει ο χρόνος για κατάθεση των υποψηφιοτήτων

Χρόνος και χρήμα για τις ευρωεκλογές – Λήγει ο χρόνος για κατάθεση των υποψηφιοτήτων

Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και την ανακήρυξη των υποψηφίων τους ενόψει των εκλογών του ευρωκοινοβουλίου, βρίσκονται κόμματα και συνασπισµοί συνεργαζόµενων κοµµάτων και πολιτικών κινήσεων, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Σε λίγες ημέρες, λήγει η προθεσµία για την υποβολή δηλώσεων των συνδυασµών των υποψηφίων στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για τις ευρωεκλογές, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει την 6η Μαΐου 2019 , όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ( Αριθ. Πρωτ.: 32168/25.4.2019), η οποία εκδόθηκε το απόγευμα της Μ.Πέμπτης.

Παράλληλα, ήδη καθορίστηκε ως ανώτατο όριο δαπανών για κάθε υποψήφιο ευρωβουλευτή το ποσό των 75.000 ευρώ. Σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρ. 112 του ν. 4604/2019 (Α΄ 50), οι δαπάνες ανά υποψήφιο ευρωβουλευτή δεν μπορεί να ξεπερνούν το ύψος του ποσού που ισχύει κάθε φορά για τους υποψήφιους βουλευτές στη µεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, δηλαδή της Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών και ανέρχεται σε εβδοµήντα πέντε χιλιάδες ευρώ.

Μετά τη διάσπαση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών (ν. 4555/2018) υπήρξε αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών βάσει των πληθυσμιακών τους δεδομένων, τα οποία αποτελούν κριτήριο για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου δαπανών των υποψηφίων ανά εκλογική περιφέρεια. Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια είναι, πλέον, η περιφέρεια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών (περιλαμβάνονται Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Άγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Άλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα: Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός , Καισαριανή) και επειδή υπολείπεται σε πληθυσμό σε σχέση με την πάλαι ποτέ ενιαία Β΄Αθηνών μειώθηκε το ανώτατο όριο δαπανών των υποψήφιων ευρωβουλευτών (πριν ήταν 135.000 ευρώ).

Οπως σημειώνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, αναφορικά με τις ευρωεκλογές, εκλογικές δαπάνες υποψηφίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «είναι τα ποσά που καταβάλλονται για τις ανάγκες των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της περιόδου ελέγχου των προεκλογικών δαπανών, καθώς και κάθε είδους προσφορές, δωρεές, αποτιµώµενες σε χρήµα παροχές σε είδος και διευκολύνσεις, αµειβόµενη εργασία προς αυτούς, κάθε ποσό που καταβάλλεται για τη µίσθωση αιθουσών και πολιτικών γραφείων, την αγορά, έκδοση, κυκλοφορία και διακίνηση εντύπων, την καταχώριση και προβολή µηνυµάτων από τον τύπο και την παροχή κάθε µορφής υπηρεσιών από επιχειρήσεις διαφηµίσεων, τύπου και δηµοσίων σχέσεων. 6 Οι δαπάνες αποδεικνύονται µε ταµειακές αποδείξεις, τιµολόγια, τραπεζικές επιταγές, εµβάσµατα και κάθε άλλο πρόσφορο µέσο, ώστε να πιστοποιείται εµφανώς το πρόσωπο του χρηµατοδότη».

Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασµών κοµµάτων ή συνασπισµού συνεργαζόµενων κοµµάτων, ο αριθµός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο µε το 40% του συνολικού αριθµού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως. Κι αυτό με δεδομένο ότι συνδυασµός περιλαµβάνει υποψηφίους των οποίων ο αριθµός δεν µπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του αριθµού των συνολικά εκλεγοµένων, δηλαδή µέχρι και 42 υποψηφίους.    

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/04/25/5cc1db75825e633e361f6cb5.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter