Χρώματα κι αρώματα στην οδό Ευριπίδου

Χρώματα κι αρώματα στην οδό Ευριπίδου

Καταγραφή της ιστορίας της οδού Ευριπίδου από τη λαογράφο Ζωή Ε. Ρωπαΐτου.

Την Ευριπίδου τη μυρίζεις και την ακούς από μακριά. Εκεί θα βρει κανείς τα καλύτερα μπαχαράδικα της πόλης δίπλα στα γνωστότερα παστουρματζίδικα και τυράδικα. Στη μυρωδιά της κανέλας και του πιπεριού παρεμβάλλεται η οσμή πλαστικού από τα παπούτσια που πωλούνται στα κινεζικά καταστήματα. Παραδίπλα μαγαζιά με ρούχα μέσα σε κούτες, άλλα με μάλλινες κουβέρτες και βαριά υφάσματα και άλλα με είδη οικιακού καθαρισμού έχουν αντικαταστήσει τους φούρνους, τα κομμωτήρια και τα ραφτάδικα που υπήρχαν πριν από δεκαετίες.

Ο δρόμος που από τη δεκαετία του ’50 έως εκείνη του ’80 υπήρξε η έδρα του χονδρεμπορίου τροφίμων τα τελευταία χρόνια καλύπτει όλα τα είδη του εμπορίου, ενώ σταδιακά τα καταστήματα που αρχικά ανήκαν μόνο σε Ελληνες τα τελευταία χρόνια φιλοξενούν και επιχειρηματίες από την Κίνα αλλά και εργαζόμενους από χώρες της βόρειας Αφρικής, την Αλβανία, το Πακιστάν, την Ινδία και το Μπανγκλαντές.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Ο κόσμος της Ευριπίδου και των πέριξ» ζωντανεύει η ιστορία της οδού Ευριπίδου και των γύρω δρόμων από τον 19ο αιώνα έως σήμερα όπως την κατέγραψε η φιλόλογος και λαογράφος Ζωή Ε. Ρωπαΐτου, συνδυάζοντας την πλούσια βιβλιογραφία με την επιτόπια έρευνα που έκανε στην περιοχή για δύο ολόκληρα χρόνια (2012-14). Η συγγραφέας καταγράφει την ιστορία των εκδοτικών οίκων (οι εκδόσεις της Εστίας βρίσκονται στην Ευριπίδου από το 1998), των εκκλησιών, των καταστημάτων, των βιοτεχνιών, των ταβερνών και των ρεμπετάδικων (κάποια με πάνω από έναν αιώνα ζωής) μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων τους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το κεφάλαιο που περιλαμβάνει τις αναφορές που έχουν γίνει κατά καιρούς στην Ευριπίδου και την ευρύτερη περιοχή στην τέχνη και τη λογοτεχνία, καθώς και οι μαρτυρίες για τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή, η οποία για χρόνια κινδύνευε με γκετοποίηση.

Ο κόσμος της Ευριπίδου και των πέριξ

Ζωή Ε. Ρωπαΐτου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Βιβλιοπωλείον της Εστίας

ISBN: 978-960-05-1719-4

ΣΕΛ.: 400

ΤΙΜΗ: €19,00

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter