Χρωστά στους δημιουργούς, ορέγεται και τα δικαιώματά τους

Χρωστά στους δημιουργούς, ορέγεται και τα δικαιώματά τους

Ο Δ. Μάρης ετοιμάζεται με τις ευλογίες Μενδώνη να αναλάβει την εκμετάλλευση των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών

Μείζον ηθικό ζήτημα εγείρει η εμπλοκή του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη στην εκμετάλλευση των καλλιτεχνικών και πνευματικών δικαιωμάτων με τη στήριξη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Οπως αποκαλύπτει το Documento, ο επιχειρηματίας έχει οφειλές προς την ΕΥΕΔ για την περίοδο 2017-2019, χρονικό διάστημα που λειτουργεί ο ραδιοφωνικός σταθμός συμφερόντων Δ. Μάρη (News247 στους 88,6 και μετέπειτα Legend 88,6), σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την ΕΥΕΔ. Με λίγα λόγια η Λ. Μενδώνη όχι μόνο προκρίνει τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων από ιδιώτη, αλλά επιπροσθέτως θέλει να την αναθέσει σε ιδιώτη που χρωστά χρήματα στους δημιουργούς.

Οι οφειλές του ραδιοφωνικού σταθμού του Δ. Μάρη αφορούν τόσο την περίοδο που λειτουργούσε ως ενημερωτικός όσο και μετέπειτα όταν ο σταθμός μετατράπηκε σε μουσικό. Το γεγονός ότι ο ίδιος είναι παράλληλα ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού και ιστοσελίδων, άρα χρήστης μουσικής, απασχόλησε τους δημιουργούς και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Αλσος. «Πώς θα κινηθεί όταν έρθει η στιγμή να εισπράξει χρήματα για πνευματικά δικαιώματα από τα Μέσα της ιδιοκτησίας του;» αναρωτήθηκε ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

Στοίχημα και ΜΜΕ

Ιδιοκτήτης ιστοσελίδων, όπως το news247.gr, το sport24.gr, το contra.gr, μέτοχος στη huffingtonpost.gr κ.λπ., ο Δ. Μάρης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στα διαδικτυακά ΜΜΕ κάπου το 2008. Με χαμηλά μπάτζετ και την τακτική του περιορισμένου προσωπικού κατάφερε σταδιακά να επεκταθεί στον χώρο του διαδικτύου με αποτέλεσμα όταν αρχίζει να κυριαρχεί το ίντερνετ μετά το 2010 να κατέχει μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Παράλληλα, ο Δ. Μάρης ήταν συνέταιρος με τον Φώτη Μπόμπολα στην εταιρεία Stoiximan, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος.

Το 2017 ο Δ. Μάρης συμφώνησε με τον Ιβάν Σαββίδη ώστε να αναλάβει το 100% του μάνατζμεντ των εφημερίδων «Εθνος» και «Ημερησία». Παράλληλα ο Δ. Μάρης είχε ξεκινήσει να λειτουργεί και τον ραδιοφωνικό σταθμό News247στους 88,6 FM, με εμφανή φιλοκυβερνητικό χαρακτήρα. Κάποιοι μάλιστα απέδιδαν τον «γάμο» Μάρη – Σαββίδη σε ενέργειες της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ να στολίζουν τον Δ. Μάρη ως «συριζαίο».

O «γάμος» δεν στέφθηκε με επιτυχία. Οι κυκλοφορίες ειδικά στο καθημερινό φύλλο κρίθηκαν απογοητευτικές από την πλευρά Σαββίδη, ενώ τα πρωτοσέλιδα «άνευρα». Χαρακτηριστικό ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας με την αποκάλυψη για την offshore της Μαρέβας Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι στα Paradise Papers, στο οποίο η είδηση παρουσιαζόταν με έναν εντελώς «στρογγυλεμένο», σχεδόν απολογητικό τρόπο. Λίγο μετά ο Μάρης άλλαξε και τη φιλοκυβερνητική γραμμή του ραδιοφώνου που διέθετε. Με συνοπτικές διαδικασίες απέλυσε όλους τους δημοσιογράφους που θεωρούνταν «φιλοκυβερνητικοί».

Τον περασμένο Ιούλιο ο Δ. Μάρης αποφάσισε να βάλει λουκέτο στον ενημερωτικό του σταθμό και να τον μετατρέψει σε μουσικό. Στη σχετική ανακοίνωση της 24media απέδιδε την κίνηση αυτή στο ΕΣΡ και το γεγονός ότι ο σταθμός δεν είχε ενημερωτική άδεια. Κάποιοι βέβαια πίσω από την κίνηση αυτή είδαν μια προσπάθειά του να ρίξει γέφυρες προς την πλευρά Μητσοτάκη. Κάτι που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές είχε ξεκινήσει παρασκηνιακά πολύ πριν από τις εκλογές.

Τελικά η απόφαση της Λ. Μενδώνη να εξουσιοδοτήσει την IP HUB ΑΕ να λειτουργήσει ως νέα ΑΟΔ μπέρδεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Οι αντίπαλοι του Δ. Μάρη βλέπουν μια κίνηση επιβράβευσης από την πλευρά της κυβέρνησης προς τον επιχειρηματία για την ξαφνική πολιτική του στροφή. Κάποιοι άλλοι απλώς την προσπάθεια εισόδου ενός ιδιώτη σε έναν χώρο με τζίρο εκατομμυρίων και τη δημιουργία νέας ΑΕΠΙ.

«Πάρτι εκατομμυρίων»

Στο μεταξύ από τον Μάρτιο του 2018 εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη η υπόθεση των ποινικών διώξεων εις βάρος της οικογένειας Ξανθόπουλου, ως εκπροσώπων του ΔΣ της ΑΕΠΙ, για διασπάθιση εκατομμυρίων από την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών.

Οι διώξεις αφορούν μεταξύ άλλων τη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο, απάτη από κοινού κατ’ επάγγελμα, απιστία από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), ανακριβή απόδοση ΦΠΑ, φοροδιαφυγή διά της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος. Δύο χρόνια μετά κανείς δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί με τη διαδικασία. Εάν δηλαδή κάποιοι από τους διωκόμενους θα παραπεμφθούν τελικά σε δίκη ή όχι και με ποιες κατηγορίες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Δ. Μάρης είχε ελεγχθεί τόσο ως φυσικό πρόσωπο όσο και ως στοιχηματική εταιρεία για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ. Τελικά, ύστερα από τροποποιητικές που έκανε, ως φυσικό πρόσωπο κατέβαλε σχεδόν 1 εκατ. ευρώ και ως στοιχηματική περί τα 3,5 εκατ. ευρώ και «καθάρισε». 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter