«Χρυσάφι» πληρώνουμε τις μάσκες για τον κορονοϊό στα σχολεία

«Χρυσάφι» πληρώνουμε τις μάσκες για τον κορονοϊό στα σχολεία

«Μέσος όρος ανά μαθητή είναι 4,5 ευρώ (…) Κάθε μαθητής θα λάβει δύο υφασμάτινες μάσκες» αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Σάρκα και οστά αρχίζει να λαμβάνει η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, για την προμήθεια προστατευτικών μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των δήμων όλης της χώρας.

Όπως ανακοινώνει σήμερα, Πέμπτη, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, η ίδια έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας όλες τις αναγκαίες διαδικασίες «ώστε κανένας δήμος, όσο απομακρυσμένος και αν είναι, κανένας εκπαιδευτικός και κανένα παιδί να μην μείνει χωρίς μάσκα προστασίας στο σχολείο».

Υποσχόμενη απόλυτη διαφάνεια, η ΚΕΔΕ καλείται, όπως επισημαίνει, να φέρει εις πέρας, σε πρωτόγνωρα και πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, το δύσκολο έργο της διαγωνιστικής διαδικασίας και της σύναψης σύμβασης για την προμήθεια και στη συνέχεια τη διανομή μασκών σε όλα τα σχολεία, όλων των δήμων της χώρας: 

«Καλούμαστε», υπογραμμίζεται, «σε λιγότερο από 10 μέρες να υλοποιήσουμε μια διαδικασία που όταν υλοποιείται από τις υπηρεσίες του Κεντρικού Κράτους, χρειάζονται από τρεις ως έξι μήνες».

Ως εδώ όλα καλά. Κάτι όμως δεν πάει καθόλου καλά με έτερη ανακοίνωση, που προαναγγέλλει ποσό ύψους 86.000 ευρώ στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών για την αγορά μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, «μέσος όρος ανά μαθητή είναι 4,5 ευρώ και τα χρήματα θα δοθούν μέσα από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020. Κάθε μαθητής θα λάβει δύο υφασμάτινες μάσκες».

Δηλαδή δύο (2) προστατευτικές μάσκες που προβλέπονται ανά μαθητή κοστίζουν 4,5 ευρώ! 

Δεδομένου ότι ακόμα και στη λιανική πώληση μια υφασμάτινη μάσκα κοστίζει μεσοσταθμικά 1-1,5 ευρώ, δυσκολεύεται κανείς να υπολογίσει πώς οι δύο μάσκες -που προφανώς θα παραγγελθούν σε τιμή χονδρικής- κοστολογούνται για το κράτος στα 4,5 ευρώ.

Πέρα από το ότι αν πράγματι προβλέπονται 4,5 ευρώ για δύο μάσκες ανά μαθητή, τα 6,2 εκατ. ευρώ της α’ φάσης του προγράμματος που ανήγγειλε ο κ. Θεοδωρικάκος δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 1/3 των αναγκών, είναι αν μη τι άλλο σκανδαλώδες το δυσανάλογο κόστος που αναλαμβάνει το Δημόσιο.

Ελπίζουμε να δοθούν άμεσα εύλογες εξηγήσεις.

Τι αναφέρει o πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Οι προδιαγραφές για τις μάσκες ορίζονται από το υπουργείο Υγείας, επισημαίνει στο documentonews.gr  ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικάλων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Μάλιστα, στις 27 Αυγούστου υπήρξε αίτημα από την ΚΕΔΕ προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για τις διαστάσεις της μάσκας ώστε με σαφήνεια αυτές να αποτυπωθούν στον διαγωνισμό για την προμήθειά μάσκας για εκπαιδευτικούς και μαθητές στα σχολεία (η διάσταση της μάσκας να ορίζεται π.χ. μετά τη ραφή ή η διάσταση για παιδιά να είναι μικρότερη κ.ά.).

Οπως ανέφερε στο documentonews.gr o Δημήτρης Παπαστεργίου, θα γίνει μειοδοτικός διαγωνισμός από την ΚΕΔΕ για ανάθεση προμήθειας και για κάθε μάσκα η τιμή βάσης επί της οποίας θα γίνει έκπτωση από τον προμηθευτή θα είναι περίπου 1,2 ευρώ. Οπως είπε, με δεδομένο ότι μια μόνο εταιρεία δεν μπορεί να φτιάξει εκατομμύρια μάσκες, η λογική που επικρατεί είναι ότι θα γίνεται σύμβαση με εκείνη που δώσει την καλύτερη τιμή και στη συνέχεια πάντα με βάση την καλύτερη τιμή θα γίνει με άλλη και μετά με άλλη άλλη εταιρεία μέχρι να φτάσουμε στον συνολικό αριθμό μασκών που έχει ορισθεί.

Σύμφωνα με όσα επικρατούν στην αγορά, όπως τονίζει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, το κόστος είναι περίπου 1 ευρώ για 4 μάσκες.

Απαντώντας στο γιατί επέλεγη να γίνει κεντρικά διαγωνισμός και όχι από κάθε δήμο ξεχωριστά, ανέφερε δυο λόγους: αφ΄ενός υπήρχε ο κίνδυνος οι μεγάλοι δήμοι να δεσμεύσουν μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα άλλοι, μικρότεροι, να μην μπορούν να προμηθευτούν εγκαίρως μάσκες και αφ΄ετέρου με τον διαγωνισμό σε κεντρικό επίπεδο εξασφαλίζονται πολύ καλύτερες τιμές.

«Αναλάβαμε μεγάλες ευθύνες. Θα φέρουμε σε πέρας το έργο για την προστασία των εκπαιδευτικών και των παιδιών στα σχολεία», παρατηρεί. Σε ερώτηση σχετικά με πώς θα χειρισθούν οι δήμοι και με ποια υπηρεσία θα συνεννοηθούν για περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα νοσήματα που π.χ. θα πρέπει να φοράει ιατρική μάσκα, κατόπιν συνεννόησης με ιατρικό σύμβουλο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απάντησε ότι τα σχολεία και ο δήμος με τις σχολικές επιτροπές θα βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να επιλύουν όποια προβλήματα προκύπτουν ή να ανταποκριθούν σε ανάγκες που αφορούν συγκεκριμένα ζητήματα».

Το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι οι προδιαγραφές για τον τύπο μάσκας που θα φορούν οι μαθητές στα σχολεία τέθηκαν με βάση τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Επίσης σε ερώτηση του Documento για το κόστος των μασκών που αναφέρεται με στρογγυλοποιημένο ποσό για κάθε δήμο ανάλογα τους μαθητές, από το ΥΠΕΣ διευκρινίζεται ότι πρόκειται για κατά προσέγγιση ποσό που δίδεται ως ανώτατο πλαφόν. Τα 6,2 εκ.ευρώ είναι πρώτη δόση χρημάτων προς τους δήμους.

Σε τηλεδιάσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που είχε στις 26 Αυγούστου 2020 ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε ότι «τα 6,2 εκατ. που αποτελούν την α’ δόση των χρημάτων για την αγορά μασκών για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές δόθηκαν στην ΚΕΔΕ προχθές, Δευτέρα» και ζήτησε ενημέρωση και επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου οι Δήμοι να είναι έτοιμοι να διαθέσουν τις μάσκες δωρεάν από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter