Χρυσή Αυγή: Σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό – Αναβολή ζήτησε ο Μιχαλολιάκος, αναστολή έκτισης ποινής ο Λαγός

Χρυσή Αυγή:  Σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό – Αναβολή ζήτησε ο Μιχαλολιάκος, αναστολή έκτισης ποινής ο Λαγός
Δίκη Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών, Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με 16 από τους κατηγορούμενους παρόντες και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε η πρώτη ημέρα της δίκης σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, λόγω της απουσίας πολλών συνηγόρων, οι οποίοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον Άρειο Πάγο εξαιτίας των συγκεντρώσεων, η διαδικασία διεκόπη για λίγο προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι δικηγόροι και να εκπροσωπήσουν τους εντολείς τους.

Από τους έγκλειστους στις ελληνικές φυλακές το παρών στην δικαστική αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δίνουν μόλις 7 από τους κατηγορούμενους, ανάμεσα τους οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιαννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, και Αντώνης Γρέγος.

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ενώ απόντες ήταν οι Νίκος Μιχαλολιάκος ο οποίος νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα καθώς ήταν για περίπου δυο μήνες στην εντατική με κορονοϊό. Απών είναι και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως και πρωτόδικα. Καταδίκη», είπε η Μάγδα Φύσσα κατά την είσοδο της στη δικαστική αίθουσα.

Παρόντες στην δικαστική αίθουσα είναι ο Γιάννης Μάγγος πατέρας του Βασίλειου Μάγγου, ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου, Νίκος και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιανά Κανέλη.

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου κατέθεσε αίτημα αναβολής υποστηρίζοντας προκλητικά πως «θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση δεν ξέρει γιατί δικάζεται!».

Λαγός: Ζήτησε αναστολή έκτισης της ποινής

Επίσης, την αναστολή έκτισης της ποινής του ζήτησε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 13ετή κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

«Θέλω να μου δώσετε τη δυνατότητα να εκτελέσω τα καθήκοντά μου ως ευρωβουλευτής» είπε χαρακτηριστικά, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να κριθεί ύποπτος φυγής, ενώ υποστήριξε ότι οι συνεργάτες του σε Ελλάδα και Βέλγιο «έχουν υποστεί τεράστια ζημία” λόγω της φυλάκισής του.
«Το μόνο τους έγκλημα είναι ότι πρόκειται για δικούς μου συνεργάτες», συμπλήρωσε.

«Κατά τη δική μου άποψη και με τα λίγα νομικά που ξέρω, δεν είμαι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων» υποστήριξε ο Γιάννης Λαγός.

«Θα ήθελα να πω ότι πριν λίγους μήνες, πεπεισμένος για την αθωότητα μου και γνωρίζοντας ότι δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, προέβη σε απεργία πείνας για να προχωρήσει και να γίνει το εφετείο. Γιατί αν το εφετείο αυτό διακοπεί ή αργούσε να ξεκινήσει, εγώ θα έχω εκτίσει ήδη την κατ’ εμέ άδικη ποινή που μου επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο. Διότι αν το δικαστήριό σας κρίνει ότι είμαι αθώος ή δικαιούμαι ελαφρυντικό, ήδη έχω εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος» ανέφερε.

Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα αναστολής έκτισης της ποινής του Γιάννη Λαγού και επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί ανάλογου αιτήματος του Ελπιδοφόρου Καλαρίτη, ο οποίος επικαλέστηκε ανεπανόρθωτη βλάβη κατά την παραμονή του στη φυλακή.

Το δικαστήριο διέκοψε επειδή δεν έχει διοριστεί δικηγόρος για τον κατηγορούμενο Θωμά Μαρία.

Όταν επανέλθει, η έδρα θα αποφανθεί τόσο επί των αιτημάτων αναστολής έκτισης ποινής όσο και επί του αιτήματος αναβολής που κατέθεσε ο δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Οι παρόντες

Χρήστος Παππάς, Νίκος Μίχος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος , Ιωάννης Λαγός , Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Καστρινός , Ιωάννης Κομιανός, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Μάρκος Ευγενικός, Δημήτρης Αγριόγιαννης , Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκάλκος, Θεόδωρος Στέφας.

Συνολικά 148 μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν στη δευτεροβάθμια δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ τα θύματα και οι συγγενείς τους καλούνται να βρεθούν ξανά μπροστά στους κατηγορούμενους θύτες τους.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter