Χρυσή μπίζνα με ιθαγένειες

Χρυσή μπίζνα με ιθαγένειες

Σηκωθείτε όρθιοι και ψάλτε τον εθνικό ύμνο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολιτογράφησε Ελληνα τον Ουαλίντ Αμπού Σουντ. Μετά την ελληνοποίηση του Γιασάμ Αγιαβέφε, του Τούρκου καταζητούμενου ως μαφιόζου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια και στον Κουβετιανό Ουαλίντ Αμπού Σουντ για την προσφορά του στην Ελλάδα. Περιττό να σημειώσουμε ότι ο κ. Σουντ δεν ήρθε με καμιά βάρκα της συμφοράς στη χώρα, δεν διεκδίκησε την επιβίωσή του και τη σωτηρία του περνώντας το Αιγαίο, αλλά έρχεται στη χώρα με τρόπο που προκαλεί δέος στον Μητσοτάκη και στην παρέα του. Με ιδιωτικό αεροπλάνο και όλα τα συνοδευτικά μιας υπερπολυτελούς ζωής. Είναι λοιπόν δυνατόν να μην κάνεις Ελληνα αυτόν που σκορπάει δολάρια και πληρώνει αβέρτα; Το ερώτημα είναι ποιους πληρώνει, αλλά αυτό αποτελεί λεπτομέρεια η οποία δεν καταγράφεται στο προεδρικό διάταγμα που του δίνει την ελληνική ιθαγένεια.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και όπως τα καταγράφει η έρευνα του Documento, ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ είναι στέλεχος της διοίκησης του fund AGC, το οποίο αγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ειδικός στη διακίνηση χρήματος μέσω εταιρικών σχημάτων που φέρουν εξωτικά ονόματα και συνοδεύονται από τη φήμη (αληθινή ή όχι δεν θα μάθουμε ποτέ) «μεγάλων αραβικών κεφαλαίων», ο κ. Σουντ έστερξε να ρίξει το βλέμμα του στην Ελλάδα προκειμένου να επενδύσει η εταιρεία του. Απ’ ό,τι φαίνεται, η επένδυσή του θα είναι αποτελεσματική αφού ήδη αρχίζει να εισπράττει στον Αστέρα πουλώντας βίλες σε συνεννόηση με Ελληνες εφοπλιστές.

Κι ενώ ο «μεγιστάνας των κουβετιανών κεφαλαίων» φαίνεται να είναι ένας επιχειρηματίας που συναντά παντού ανοιχτές πόρτες, δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από το διαβατήριο Κουβέιτ κι έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη του έδωσε το πολυπόθητο διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το ελληνικό εθνόσημο. «Γιατί;» είναι το ερώτημα.

Ο κ. Ουαλίντ Σουντ έχει επενδύσεις σε δεκάδες χώρες και έχει μεταφέρει δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο στο γνωστό παιχνίδι όπου διάφορα funds τζογάρουν με χρήμα και εμφανίζονται ως επενδυτές. Στην Ελλάδα αυτό το παιχνίδι των «επενδύσεων», όπως θυμόμαστε από την υπόθεση του Ισραηλινού (και καταδικασμένου πρωτόδικα στην Ελβετία για απάτες) Μπένι Στάινμετζ, δεν είναι τίποτε άλλο από δανεισμός από τις ελληνικές τράπεζες για να αγοραστούν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Ο «επενδυτής» δείχνει χρήμα αλλά τελικώς αγοράζει με δανεικά από εμάς τους ίδιους επειδή έχει χρήμα. Γιατί λοιπόν δεν του έχει δώσει ιθαγένεια κάποια άλλη χώρα από αυτές στις οποίες έχει επενδύσει; Επειδή η απονομή ιθαγένειας δεν είναι χρηματιστηριακή και τραπεζική πράξη.

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες των επενδύσεων του Σουντ, αλλά το βέβαιο είναι ότι καμία από τις δεκάδες χώρες από αυτές στις οποίες επένδυσε δεν τον πολιτογράφησε τιμητικά. Η τιμητική πολιτογράφηση σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, γίνεται για άτομα που η δράση τους συνδέεται με τις χώρες που τους τιμούν. Συνήθως μιλάμε για πνευματικές προσωπικότητες, πρεσβευτές αξιών και πρόσωπα κοινής αποδοχής. Η ιθαγένεια δεν δίνεται τιμητικά σε τύπους που μοιράζουν πετροδόλαρα, νοικιάζουν συνοδούς πολυτελείας από τα νότια προάστια και πετάνε γαρίφαλα στα μπουζούκια. Πιθανόν αυτοί να ενθουσιάζουν μεγάλο τμήμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά δεν υπάρχουν νομικές προβλέψεις τέτοιων κριτηρίων για την πολιτογράφηση κάποιου ως Ελληνα.

Αρα ουδείς αλλοδαπός, ούτε ο Σουντ, μπορεί να πολιτογραφηθεί Ελληνας επειδή έφερε (αν έφερε) χρήμα στην Ελλάδα για να επενδύσει και να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του. Ακόμη και αν χάριζε στην Ελλάδα 400 εκατομμύρια, πάλι θα ήταν υπό συζήτηση το δικαίωμά του να πολιτογραφηθεί Ελληνας. Διαφορετικά, ας βγάλει ανακοίνωση ο Μητσοτάκης ότι μοιράζει ιθαγένειες και χρυσά διαβατήρια σε όποιον εμφανίζεται ως επενδυτής και να δώσει και εξηγήσεις γι’ αυτό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ και τα funds του όμως δεν είναι τυχαίοι επενδυτές. Μια απλή έρευνα αποκαλύπτει ότι έχουν στενές σχέσεις χρηματοδότησης και επενδύσεων με τουρκικά κεφάλαια και τον ίδιο τον Ερντογάν, αλλά και με τον στενό κύκλο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μητσοτάκης δηλαδή πολιτογράφησε Ελληνα όχι μια προσωπικότητα του διεθνούς στερεώματος, αλλά έναν οικονομικό νταραβεριτζή με στενές σχέσεις με τον Ερντογάν και τον Πούτιν. Η διαδικασία πολιτογράφησης είναι το ίδιο ύποπτη με τα κεφάλαια που έχουν διακινηθεί και τους κατόχους τους. Ο πατριώτης Μητσοτάκης, με την υπογραφή του υπερπατριώτη Μάκη Βορίδη, κάνουν Ελληνα κάποιον με περίεργες οικονομικές σχέσεις με τον Ερντογάν και τον Πούτιν.

Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι συστατική επιστολή για να γίνει Ελληνας ο Σουντ έχει δώσει ο συνήθης ύποπτος υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης. Ο Γεωργιάδης είχε δώσει συστατική επιστολή και στον καταζητούμενο Αγιαβέφε, ενώ τώρα αποφαίνεται με μια ακόμη επιστολή ότι Ελληνας δεν γεννιέσαι, όπως έλεγε, αλλά γίνεσαι αν έχεις πολύ χρήμα. Η επιμονή του Γεωργιάδη να συστήνει ύποπτους λεφτάδες για να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια είναι και αυτή ύποπτη.

Τα θέματα είναι δύο. Το ένα αφορά την υποκρισία του πολιτικού χώρου και του ίδιου του Μητσοτάκη. Το κόμμα που θεωρεί υβριδικό κίνδυνο κάθε φτωχοδιάβολο και κατατρεγμένο από τη Συρία, που τον αφήνει να πνιγεί στο Αιγαίο πέλαγος, δεν έχει κανένα πρόβλημα αν οι ίδιοι «εισβολείς» έχουν και μοιράζουν χρήμα.

Αν είναι να αλλοιώσουμε το DNA μας, όπως λένε αρκετοί οπαδοί του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους πρόσφυγες, ας το ευχαριστηθούμε τουλάχιστον με μερικά δολάρια. Ολη η ρητορική μίσους και ο ρατσισμός με τον οποίο οπλίζει ο Μητσοτάκης τους ψηφοφόρους του είναι ένα εργαλείο. Η παρέα Μητσοτάκη μισεί τους φτωχούς και ανήμπορους, όχι αυτούς που φτάνουν στην Ελλάδα και απειλούν τους «εθνικούς συσχετισμούς». Η Γλυφάδα μπορεί να είναι γεμάτη από Ρώσους μαφιόζους με χρυσές βίζες δοσμένες από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απαγορεύεται η είσοδος στη φτώχεια και τη δυστυχία. Στους πρώτους μπορούμε να πουληθούμε, αλλά τους δεύτερους πρέπει να τους εκκαθαρίσουμε.

Το σοβαρό θέμα όμως το οποίο προκύπτει και με αυτή την απονομή ιθαγένειας που αποκαλύπτει το Documento είναι ότι η κυβέρνηση έχει στήσει μια χρυσοφόρα μπίζνα. Μοιράζει ιθαγένειες κρυφά, προφανώς σε αυτούς που μπορούν να τις πληρώσουν. Και το να προφασίζεται η κυβέρνηση ότι τις δίνει για λόγους επενδύσεων μάλλον δημιουργεί υποψίες παρά εξηγεί τη στάση της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει «επένδυση» αλλά αφορά μόνο επιχειρήσεις; Για να το θέσω ωμά και όπως οφείλει να το ερευνήσει ο εισαγγελέας, υπάρχει συναλλαγή προσώπων που θέλουν να αγοράσουν ένα χρυσό ελληνικό διαβατήριο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Οπως φαίνεται, δεν πρόκειται για μόνο δύο άτομα. Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια υπόγεια βιομηχανία ελληνοποιήσεων προσώπων με τεράστιες περιουσίες, οι οποίες μάλιστα δεν είναι ξεκάθαρο πώς αποκτήθηκαν. Θα δίνει ο Μητσοτάκης ιθαγένεια σε κάθε μαφιόζο ή ναρκέμπορο που εμφανίζεται ως επενδυτής στην Ελλάδα;

Στην υπόθεση αυτή η πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Εχει καταρχάς επιτρέψει να μετατραπεί η απονομή τιμητικής ιθαγένειας από πράξη με συμβολισμό και αξίες σε βρόμικη συναλλαγή. Είναι σοβαρή η ευθύνη της και με έλλειψη σοβαρότητας και ευθύνης η υπογραφή της. Σε ακόμη μία υπόθεση μετατρέπεται σε παρακολούθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά τα άλλα θα συνεχίσει να βγάζει λογύδρια για το έθνος των Ελλήνων και τον κακό Πούτιν.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Εφημερίδα της Κυβέρνησης είναι γεμάτη με προεδρικά διατάγματα για την απονομή ελληνικής ιθαγένειας σε διάφορους τύπους με περίεργα ονόματα. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά τα περίεργα ονόματα ξέρει να τα προφέρει άψογα ο Αδωνης Γεωργιάδης. Οχι όπως του Αντετοκούνμπο, που ήταν «ένας Αφρικανός Ακενοτούμπο».

Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια υπόγεια βιομηχανία ελληνοποιήσεων προσώπων με τεράστιες περιουσίες, οι οποίες μάλιστα δεν είναι ξεκάθαρο πώς αποκτήθηκαν. Θα δίνει ο Μητσοτάκης ιθαγένεια σε κάθε μαφιόζο ή ναρκέμπορο που εμφανίζεται ως επενδυτής στην Ελλάδα; Την ίδια στιγμή απαγορεύεται η είσοδος στη φτώχεια και τη δυστυχία. Στους πρώτους μπορούμε να πουληθούμε αλλά τους δεύτερους πρέπει να τους εκκαθαρίσουμε

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter