Χρυσός Φοίνικας που σοκάρει στις ελληνικές αίθουσες

Χρυσός Φοίνικας που σοκάρει στις ελληνικές αίθουσες

Το «Titane» της 38χρονης γαλλίδας σκηνοθέτριας Ζουλιά Ντικουρνό (η δεύτερη γυναίκα που κατακτά το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ των Κανών μετά από την Τζέιν Κάμπιον και τα «Μαθήματα πιάνου» το 1993) δίχασε την Κρουαζέτ κι αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στις ελληνικές αίθουσες.

Titane (****)

Κοινωνικό θρίλερ γαλλικής παραγωγής 2021 (108’)

Σκηνοθεσία: Ζουλιά Ντικουρνό Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Λιντόν, Αγκάτ Ρουσέλ, Γκαράνς Μαριγιέ, Λαΐς Σαλαμέ, Μπερτράν Μπονελό

Μια νεαρή γυναίκα που σκοτώνει χωρίς ξεκάθαρο κίνητρο. Ένας πατέρας που αναζητά τον γιο του ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από 10 χρόνια. Αυτές οι δύο ανθρώπινες φιγούρες κάποια στιγμή θα συναντηθούν και οι μοναχικές ζωές τους θα αλλάξουν.

Ανατρεπτικό, προβοκατόρικο αλλά και χτισμένο πάνω σε μια ιδεολογική βάση με πολλά νοήματα και πυκνό συμβολισμό (η μητρότητα ως πηγή κακού, τον τέλος της πατριαρχίας, το κίνημα metoo, κ.α.) το δεύτερο φιλμ της Γαλλίδας Ζουλιά Ντικουρνό είναι ένα σκηνοθετικό επίτευγμα. Ο τρόπος που η δημιουργός διαχειρίζεται τη μεταφορά της βίας προκειμένου να προσδώσει στην ιστορία της τα στοιχεία ενός επιθετικού και ασυμβίβαστου σινεμά με θέμα την κατάργηση των φύλων (η Αλεξιά θα «υποδυθεί» τον χαμένο γιο του πυροσβέστη) και των κοινωνικών προκαταλήψεων, τα οποία  θα οδηγήσουν στην έλευση μιας νέας εποχής, γίνεται ένα αξεπέραστο σκηνικό Αποκάλυψης που σαγηνεύει και σοκάρει μαζί. Το γκροτέσκο χιούμορ που επιλέγει η Ντικουρνό για να σχολιάσει διεξοδικά τη σαδιστική δολοφονική μανία της πρωταγωνίστριας της, μαλακώνει κάπως την αίσθηση δυσφορίας που θα έχει ο θεατής στο πρώτο ημίωρο. Το κρεσέντο της ωμής βίας σε αυτό το κομμάτι του έργου που επιλέγει η Ντικουρνό για να δέσει τις εικόνες της, είναι βέβαιο ότι θα απωθήσουν μεγάλη μερίδα του κοινού. Αν όμως αντέξετε κι επιλέξετε να φτάσετε μέχρι τέλους, τότε θα αποζημιωθείτε από μια συναρπαστικά εμπνευσμένη αλληγορία για την ανεξέλεγκτη σεξουαλικότητα (μνήμες από Μπάλαρντ και Κρόνενμπεργκ στο «Crash» θα φέρει η σκηνή με το σεξ μεταξύ της ηρωίδας και της κόκκινης Κάντιλακ!), το τέλος της πατριαρχίας και της δημιουργίας ενός νέου κόσμου όπου οι ρόλοι των φύλων επαναπροσδιορίζονται. Κυρίως όμως το αξεπέραστο και πρωτότυπο «Titane» – ο τίτλος συνδέει  την αρχαία ελληνική μυθολογία με το ελαφρύ και ανθεκτικό μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των αυτοκινήτων- τολμά να δείξει πως πίσω από την ακραία εικονοποίηση του τρόμου κρύβεται μια απέραντη ομορφιά κι ένας έρωτας χωρίς όρια.

Η Νύχτα με τις μάσκες 2 (Halloween kills) (***)

Τρόμου αμερικανικής παραγωγής 2021 (106)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν Πρωταγωνιστούν: Τζέιμι Λι Κέρτις, Τζούντι Γκριρ, Αντι Μάτιτσακ, Αντονι Μάικλ Χολ, Κάιλ Ρίτσαρντς, Τσαρλς Σάιφερς

Την νύχτα του Halloween η βαριά τραυματισμένη Λόρι Στρόουντ  παλεύει και πάλι να αντιμετωπίσει τον Μάικλ Μάγιερς. Αυτή τη φορά έχει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο πλευρό της καθώς όλοι τους έχουν καταφέρει να επιζήσουν από τον μασκοφόρο φονιά.

Το δεύτερο μέρος και συνέχεια της προ τριετίας ταινίας του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν που στο επετειακό «Halloween» επανασχεδίασε το μύθο δίνοντας έμφαση στα κοινωνικοψυχολογικά χαρακτηριστικά μιας ιστορίας που εδώ βρίσκει ακόμη πιο πρόσφορο έδαφος για πολιτικές αναλύσεις. Ακόμη πιο συναρπαστικό οπτικά και κωμικά εύστοχο το νέο φιλμ, μας ανοίγει την όρεξη για το κλείσιμο της τριλογίας που οραματίστηκε ο Γκριν.

Παράλληλες μητέρες (Madres Paralelas) (***)

Δραματική ισπανικής παραγωγής 2021 (120)

Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ Πρωταγωνιστούν: Πενέλοπε Κρουζ, Αϊτάνα Σάντεζ-Χιχόν, Μιλένα Σμιτ, Ρόσι ντε Πάλμα

Δύο ετοιμόγεννες γυναίκες συναντώνται στο ίδιο μαιευτήριο. Η έμπειρη Τζάνις προσπαθεί να ενθαρρύνει τη νεαρή Άννα όσο οι δυο τους διασχίζουν σαν υπνωτισμένες τους διαδρόμους του νοσοκομείου. Τα λίγα λόγια που θα ανταλλάξουν στις ώρες αυτές θα δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα τους.

Για πρώτη φορά το ανάλαφρο και κωμικό σύμπαν του Αλμοδοβάρ ενισχύεται με μια ξεκάθαρη πολιτική διάσταση που αναφέρεται στον ισπανικό εμφύλιο («αυτός πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να ανοιχτεί κι ο τελευταίος τάφος αγνοούμενου-νεκρού από τους Φαλαγγίτες» ακούγεται σε μια σκηνή του έργου), προσδίδοντας μια απρόσμενη και απολαυστική χροιά. Άψογη στο ρόλο της Τζάνις η πιο ώριμη από ποτέ Πενέλοπε Κρουζ κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ Βενετίας.

Respect (**)

Βιογραφία αμερικανικής παραγωγής 2021 (145’)

Σκηνοθεσία:  Λίζλ Τόμι Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Χαντσον, Φόρεστ Γουίτακερ, Μάρλον Γουέιανς, Οντρα ΜακΝτόναλντ, Μάρκ Μάρον Τάιτους Μπέρτζες, Τέιτ Ντόνοβαν, Μέρι Τζ. Μπλάιτς

Η ζωή της βασίλισσας της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν μέσα από τις ιστορίες κακοποίησης που είχε υποστεί σχεδόν σε όλο το πρώτο μισό της ζωής της πριν βρει τη δύναμη να απελευθερωθεί στις αρχές των 70ς, τότε που γνώρισε και την καταξίωση στην καριέρα της.

Επιφανειακή, γυαλιστερή και αρκετά συμβατική μουσική βιογραφία που χτίζεται γύρω από το μοτίβο της κακοποίησης της Ρι (τόσο σε νεαρή ηλικία που βιάζεται από συγγενή της αλλά και την περίοδο του γάμου της με τον βίαιο σύζυγο και ατζέντη της) με την σκηνοθέτρια να μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο για το μουσικό πληροφοριακό κομμάτι παρά για το δράμα της ηρωίδας της. Την σπουδαία ντίβα υποδύεται η Τζένιφερ Χάντσον που ήταν επιλογή της ίδιας της Αρίθα Φράνκλιν. Το σενάριο εστιάζει κυρίως στην πενταετία 1967-1972 όπου η τραγουδίστρια ξέφυγε από την αφάνεια ενώ ανέπτυξε παράλληλα έντονη πολιτική δράση δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που ήταν οικογενειακός φίλος του πάστορα πατέρα της.

Οικογένεια Ανταμς 2 (The Addams Family 2) (**)

Animation αμερικανικής παραγωγής 2021 (93)

Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Τίρμαν και Κόνραντ Βέρνον Σενάριο: Νταν Χερνάντεζ, Μπένζι Σάμιτ, Μπεν Κουίν, Σουζάνα Φόγκελ

Οι γονείς της φαμίλιας, η Μορτίσια και ο Γκόμεζ, νιώθουν απογοητευμένοι που έχουν παραμελήσει τα παιδιά τους, τα οποία μεγαλώνουν παρακάμπτοντας τα οικογενειακά δείπνα και απασχολούνται μόνο με μακάβρια παιχνίδια τρόμου. Για να αναθερμάνουν τους οικογενειακούς δεσμούς, αποφασίζουν να μπουν όλοι μαζί στο Στοιχειωμένο τροχόσπιτο και να κάνουν κάτι ανήκουστο: να πάνε οικογενειακές διακοπές!

Η ταινία που προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, αφορά στο απολαυστικό road trip της τρομακτικής οικογένειας.  Σε αυτό το σπαρταριστό σίκουελ, οι Άνταμς μπερδεύονται ξανά σε παλαβές περιπέτειες και βρίσκονται μπλεγμένοι σε ξεκαρδιστικά σκηνικά. Παραμένοντας πάντα πιστοί στη μακάβρια φύση τους, τα μέλη της οικογένειας Άνταμς κουβαλάνε όπου κι αν βρεθούν τη σκοτεινιά και την εκκεντρικότητά τους, με τις συνέπειες που μπορείτε εύκολα να φανταστείτε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter