Χτύπησαν με σχέδιο το πλήθος

Χτύπησαν με σχέδιο το πλήθος

Οι στενές επαφές ΕΛΑΣ – Χρυσής Αυγής και οι ευθύνες Χρυσοχοΐδη – κυβέρνησης

Οι γνωστές και ιστορικά καταγεγραμμένες σχέσεις συμπάθειας της αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή αποδείχτηκαν κατά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση την περασμένη Τετάρτη έξω από το εφετείο της Αθήνας.

Η άγρια καταστολή που επιφύλαξε η ΕΛΑΣ στο ειρηνικό πλήθος αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας απόδειξη της ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου διάλυσης της συγκέντρωσης. Ηταν προφανές ότι η παρουσία τόσων χιλιάδων ενοχλούσε και ο συμβολισμός της καθηλωτικής εικόνας τούς τρόμαζε. Οι διαδηλωτές έπρεπε να «σπάσουν» με όποιο κόστος, πράγμα που αργότερα θα δικαιολογούνταν –όπως κι έγινε– με απροκάλυπτα ψέματα. Είναι εντυπωσιακό και απολύτως ενδεικτικό του σχεδιασμού ότι από την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης μέχρι τη στιγμή που οι δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν να διαλύσουν τους περίπου 20.000 συγκεντρωμένους μεσολάβησαν περίπου 40 δευτερόλεπτα. Η αύρα η οποία βρισκόταν μέχρι εκείνη την ώρα επί της αποκλεισμένης οδού Λουκάρεως, στη συμβολή της με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου βρίσκονταν οι διαδηλωτές, ξεκίνησε τις ρίψεις νερού προς το πλήθος χωρίς να έχει προηγηθεί το παραμικρό.

Σύμφωνα με όσους βρίσκονταν στο σημείο αλλά και όπως αποδεικνύεται από τα δεκάδες βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την εγκληματική οργάνωση κι ενώ ακόμη δεν είχαν κοπάσει οι ειρηνικοί πανηγυρισμοί του κόσμου οι δυνάμεις της αστυνομίας έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο εκκένωσης της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το μόνο που είχε συμβεί μέχρι εκείνη την ώρα και το οποίο ασφαλώς δεν δικαιολογεί τη βίαιη επιχείρηση καταστολής είναι η ρίψη κάποιων πλαστικών μπουκαλιών από μικρή μερίδα διαδηλωτών προς τις κλούβες της αστυνομίας. Οι πάνοπλοι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο πίσω από το τεχνητό φράγμα που είχαν δημιουργήσει οι κλούβες δεν θα μπορούσαν εκ των πραγμάτων να απειληθούν.

Οι αύρες κυνηγούσαν τον κόσμο

Πρόκειται για επιχείρηση διάλυσης του πλήθους που όμοιά της δεν θυμόταν κανένας από τους ευρισκόμενους στο σημείο. Αμέσως μετά τις πρώτες αδικαιολόγητες ρίψεις νερού από την αύρα κι ενώ ο κόσμος απομακρυνόταν προς δύο κατευθύνσεις –άλλοι κινούμενοι προς την οδό Πατησίων και άλλοι προς τη λεωφόρο Κηφισίας– στο σημείο εμφανίστηκαν τουλάχιστον δύο ακόμη οχήματα ρίψης νερού και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Αμέσως ξεκίνησε η ρίψη χημικών, ενώ σχολιάστηκε έντονα το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα τα οποία έφεραν μικρό αλεξίπτωτο και χρησιμοποιήθηκαν έναντι διαδηλωτών οι οποίοι δεν είχαν καμία συμμετοχή στο παραμικρό επεισόδιο. Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο οι δυνάμεις της αστυνομίας επιχείρησαν είναι το γεγονός ότι οι αύρες κινήθηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε όλο το μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας μέχρι την οδό Μουστοξύδη, η οποία απέχει από το εφετείο, δηλαδή το σημείο συγκέντρωσης, περίπου ένα χιλιόμετρο. Κατά την επιχείρηση σημειώθηκαν ασφαλώς μικροεπεισόδια, αφού μερίδα του κόσμου αντέδρασε στην αστυνομική βία με ρίψη ελάχιστων μολότοφ και καπνογόνων.

Ενδεικτικό του μένους των δυνάμεων καταστολής είναι το γεγονός ότι οι χειριστές των οχημάτων της αστυνομίας έκαναν ρίψεις ακόμη και σε μπαλκόνια πολυκατοικιών επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας ενώ κινούνταν με ταχύτητα έναντι του πλήθους, το οποίο επιχειρούσε να διαφύγει από τα στενά προς τον περιφερειακό του Λυκαβηττού και του Γκύζη. Δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο δεν σταμάτησαν να επιτίθενται, δίχως ποτέ να έχουν προκληθεί. Επρόκειτο προφανώς για οργανωμένο σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας. Φαίνεται ωστόσο ότι δεν σταθμίστηκαν ούτε οι πιθανοί κίνδυνοι από μια τέτοια καταδρομικού τύπου επίθεση έναντι ειρηνικών διαδηλωτών. Δεδομένης της κατάστασης, του όγκου του πλήθους αλλά και της πυκνότητας της συγκέντρωσης η ξαφνική και αναίτια επίθεση της αστυνομίας θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προκαλέσει πανικό, αφού οι έξοδοι διαφυγής από το σημείο ήταν ελάχιστες. Από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός ή οτιδήποτε χειρότερο.

Τα ψέματα Χρυσοχοΐδη και ΕΛΑΣ

Με ένα «τιτίβισμά» του στο Twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε να δικαιολογήσει την απρόκλητη βία διαδίδοντας ψέματα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έγραψε ότι περίπου 600 διαδηλωτές εκτόξευσαν 150 βόμβες μολότοφ και πέτρες προκαλώντας φθορές σε οχήματα της αστυνομίας. Στη δική της ανακοίνωση η αστυνομία ανέφερε ότι «περίπου δέκα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, και ενώ η πολυπληθής συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα».

Απόδειξη των απροκάλυπτων ψεμάτων αποτελεί, αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι ακόμη και Μέσα τα οποία συχνά εμφανίζονται βασιλικότερα του βασιλέως, βάλλοντας κατά διαδηλωτών και υπερθεματίζοντας υπέρ των αρχών, αρνήθηκαν να προβάλουν ως είδηση τα δήθεν επεισόδια. Οι εικόνες άλλωστε που μεταδόθηκαν από το σημείο αλλά και τα βίντεο και οι φωτογραφίες που διέρρευσαν αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα όσων συνέβησαν. Φαίνεται βέβαια ότι αυτά αποτελούν ασήμαντες λεπτομέρειες για τον αρμόδιο υπουργό. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter