Χωρίς κανένα θρησκευτικό σύμβολο η ορκωμοσία της Ισπανικής κυβέρνησης

Σε αντίθεση με τη χώρα μας, όπου η παρουσία της Εκκλησίας και του κλήρου είναι καθημερινή στις πολιτικές διαδικασίες, από τις ορκωμοσίες των κυβερνήσεων έως τις συνόδους της Βουλής, η καθολική Ισπανία γύρισε σελίδα.

Αυτή τη φορά όλη η κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών και Podemos ορκίστηκε στο Σύνταγμα, με απλά λόγια έδωσε πολιτικό όρκο.

Την επίσημη αρχή είχε κάνει ο Πέδρο Σάντσεθ όταν έδωσε πολιτικό όρκο τον Ιούνιο του 2018.

Η αλήθεια είναι πως η επιλογή του πολιτικού ή θρησκευτικού όρκου καθιερώθηκε από τον Βασιλιά Χουάν Κάρλος, αλλά ήταν ο νυν βασιλιάς Φίλιππος που έδωσε αυτή τη δυνατότητα στους επικεφαλής της κυβέρνησης να ορκιστούν έχοντας μπροστά τους τη Βίβλο ή όχι.

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και η κυβέρνησή του μαζί με τους Podemos είναι οι πρώτοι που ορκίζονται έχοντας μπροστά το Σύνταγμα.

Και για την Ιστορία: Ορκωμοσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Προεδρικό Μέγαρο 8/7/2019

Ελλάδα: Ορκωμοσία της Νέας Βουλής - 17/7/2019

Ελλάδα: Ορκωμοσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - Ιανουάριος 2015 

Εννέα υπουργοί είχαν δώσει θρησκευτικό όρκο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.