Χωρίς περίθαλψη και ενημερότητα η μερική καταβολή εισφορών

Χωρίς περίθαλψη και ενημερότητα η μερική καταβολή εισφορών

Πολλούς κινδύνους και «παγίδες» κρύβει το δικαίωμα της μερικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, που παρέχει πλέον το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες που θα επιλέξουν αυτή τη λύση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτόματα χάνουν το δικαίωμα της ασφαλιστικής ενημερότητας, μέχρι να εξοφλήσουν την οφειλή τους. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους. Επίσης, το υπόλοιπο της οφειλής που θα μένει να εξοφληθεί θα υπόκειται σε ετήσιο τόκο 8%, όπως είναι εξαρχής καθορισμένο. 

Συνεπώς, είναι εξαιρετικά επισφαλές να γίνει η συγκεκριμένη επιλογή. Ήδη στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν, ότι ίσως χρειαστεί η έκδοση ειδικής υπουργικής απόφασης που θα αποσαφηνίζει καλύτερα το πλαίσιο που θα διέπει τη μερική καταβολή εισφορών, για να μην βρεθούν ασφαλισμένοι εγκλωβισμένοι σε μια νέα «ιδιότυπη» διαδικασία ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, θα ξεκαθαρίζεται αν θα υπάρχει και ποια θα είναι η καταληκτική ημερομηνία καταβολής του ποσού που υπολείπεται, πριν οι τρέχουσες εισφορές μεταφερθούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ως βεβαιωμένες οφειλές.

Παράλληλα, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) ετοιμάζεται πυρετωδώς, ώστε να ξεκινήσει άμεσα, εντός της εβδομάδας, ακόμα και εντός της ημέρας, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Η αποστολή θα γίνεται τμηματικά, αφού είναι δυνατή η αποστολή μόλις 80.000 ειδοποιητηρίων σε καθημερινή βάση. Τα ειδοποιητήρια όμως, θα «ανέβουν» στην ιστοσελίδα του φορέα (www.efka.gov.gr), έτσι ώστε να είναι ορατά προς τους δικαιούχους, για να γνωρίζουν οι τελευταίοι τα νέα «τσουχτερά» ποσά ασφαλιστικών εισφορών που θα καλούνται να καταβάλλουν εφεξής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter