Χωρίς πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλιπαρεί την Ευρώπη να παρέμβει για Τουρκία, λιβυκό, μεταναστευτικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός ψάχνοντας επενδύσεις

Την Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει μπροστά σε σχέση με την Τουρκία, το λιβυκό πρόβλημα αλλά και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του τον ιστότοπο Politico.

Ειδικά για το προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλάζοντας τελείως την προεκλογική του ρητορεία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατασκευή των νέων, δομών στα νησιά, ενώ περιμένει τις προτάσεις της για το άσυλο.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε αλλά και δεν έχει σχέδιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα και περιμένει βοήθεια από την Ευρώπη καθώς βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο στο εσωτερικό αντιμέτωπη με τους δικούς της ψηφοφόρους που φόρτωσε με ψέματα για να την ψηφίσουν αλλά και στο εξωτερικό καθώς δεν έχει σαφή πολιτική απέναντι στην Τουρκία και στις προκλήσεις της.

Μάλιστα χαρακτηρίζει λάθος της Ευρώπης και όχι της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του τη μη συμμετοχή της χώρας μας στη Διάσκεψη του Βερολίνου κάτι όμως που δεν θεωρεί ότι θα επηρεάσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ενώ εκλιπαρεί ουσιαστικά την Ευρώπη «να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου».

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Politico

«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος στη Λιβύη αλλά μέρος της λύσης» και έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να βρίσκεται στην αίθουσα όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα γενικότερα συζητήσουν όσα εκτυλίσσονται στην αυλή της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η χώρα μας είναι ο πλησιέστερος ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας πως το «παντελώς παράνομο» μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που έχουν υπογράψει Τρίπολη και 'Άγκυρα περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα.

Επισήμανε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με τη Λιβύη δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ήδη παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου», είπε.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου ήταν «ένα λάθος», όμως αυτό «δεν θα επηρεάσει σημαντικά» τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην 'Αγκυρα πως η τήρηση της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης κοινοτικής βοήθειας.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία πως εάν θέλει περισσότερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει την δική της πλευρά της συμφωνίας, που σημαίνει να περιορίσει στο ελάχιστο τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών, να μην χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό ώστε να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη. Αυτό είναι μία απαράδεκτη προσέγγιση» είπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι περιμένει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια καθώς εντατικοποιεί την εξέταση αιτήσεων για άσυλο. «Πρέπει να σημειώσω πως κληρονομήσαμε μία κατάσταση όπου είχαμε 80.000 ανοιχτές αιτήσεις», είπε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι νέες ροές αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις.

«Θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.

Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατασκευή των νέων, δομών στα νησιά. «Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και υποστήριξη στις υποδομές σε ό,τι αφορά την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι ξεκάθαρα πολύ προβληματικές» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.