Χωρίς προοδευτικό πρόσημο η αναθεώρηση του Συντάγματος

Χωρίς προοδευτικό πρόσημο η αναθεώρηση του Συντάγματος

Μια δημοκρατική κοινωνία, στην οποία δεσπόζουν θεσμοί, είναι λογικό να θέλει συνεχώς να βελτιώνεται. Μια προοδευτική κοινωνία στηρίζεται σε έναν κατάλογο θεμελιωδών δικαιωμάτων, παράλληλα όμως στην πάροδο του χρόνου εμπλουτίζεται με νέα δικαιώματα, ενώ κάποια από τα παλαιά χάνουν την αλλοτινή σημασία τους.

Μια ρηξικέλευθη κοινωνία απαιτεί αλλαγές σε όλο της το σώμα, κυρίως το νομοθετικό. Αυτό τη σημερινή εποχή ήρθε με την αναθεώρηση άρθρων του υπάρχοντος συντάγματος. Το σύνταγμα είναι ένας θεμελιώδης νόμος πάνω στον οποίο στηρίζεται η διαμόρφωση ολόκληρης της νομοθεσίας μιας χώρας. Η αναθεώρηση αυτού του θεμελιώδους νόμου είναι μια δημοκρατική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο κοινοβούλιο. Ο καταστατικός χάρτης της χώρας παίρνει νέα μορφή μετά την ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας, η οποία είναι η 4η αναθεώρηση του συντάγματος του 1975 που καταρτίζει το νέο σύνταγμα του 2019.

Με την αναθεωρητική διαδικασία των προηγούμενων ημερών επήλθαν στη Βουλή εννέα μεγάλες αλλαγές, με τις πιο σημαντικές να είναι οι διατάξεις για την αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής με 158 ψήφους, ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας με 179 ψήφους και η κατάργηση της σύντομης παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων που έλαβε 274 ψήφους.

Το ΜέΡΑ25, ως κόμμα προοδευτικό, υποστήριξε τη δημοκρατική αναθεώρηση του σημερινού συντάγματος με την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, την ενίσχυση της ουσιαστικής και αποφασιστικής συμμετοχής των πολιτών στους πολιτειακούς θεσμούς και την αλλαγή του καθεστώτος ασυλίας και διώξεως των βουλευτών και των υπουργών. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού πολιτείας και εκκλησίας και τέλος, υπέρ της αποσύνδεσης της προεδρικής εκλογής από τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Και αυτό που στην ουσία υποστήριξε το ΜέΡΑ25 είναι ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται, όπως προβλέπεται στην υπάρχουσα διαδικασία, προστιθέμενης μιας τέταρτης ψηφοφορίας κατά τη διαδικασία της εκλογής του, σύμφωνα με την οποία αρκούν 151 ψήφοι για την εκλογή του. Με αυτό τον τρόπο αποσυνδέεται η προεδρική εκλογή από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη κοινοβουλευτικών εκλογών. Η άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το εκλογικό σώμα δημιουργεί συνθήκες δυαρχίας και οδηγεί σε αλλαγή του πολιτεύματος. Αν και όλοι συμφωνούσαν στην αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, το άρθρο 32 παρ. 4 αναθεωρήθηκε αλλά όχι με ευρεία πλειοψηφία.

Σημαντική και απόλυτα δημοκρατική ήταν η πρόταση του ΜέΡΑ25 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας. Υποστήριζε και έθετε με την πρότασή του τέλος στην ανισότητα απέναντι στον νόμο ανάμεσα στον βουλευτή και τον απλό πολίτη. Οι αλλαγές που φέρνει η νέα αναθεώρηση αφορούν και την ψήφο των αποδήμων, τη θέσπιση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, το βασικό καθολικό εισόδημα, την επιλογή μελών των ανεξάρτητων αρχών, την εξίσωση των στρατιωτικών με τους λοιπούς δικαστές και, τέλος, τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών από τη μειοψηφία.

Μελετώντας προσεκτικά τις αναθεωρητέες διατάξεις του συντάγματος, παρατηρώντας τις τροποποιήσεις που επήλθαν σε αυτό, συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή με προοδευτικό πρόσημο για τον καταστατικό χάρτη αλλά και καμία προσπάθεια για ριζοσπαστική ισότητα των πολιτικών δικαιωμάτων και την ισότητα όλων απέναντι στον νόμο.

Η Μαρία Απατζίδη είναι βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΜέΡΑ25

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter