Χωρίς Τσίπρα-Ερντογάν συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Χωρίς Τσίπρα-Ερντογάν συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό

“Κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την έξοδό του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

“Όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικός χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι πρωθυπουργοί’, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο ίδιος επανέφερε στη συζήτηση “την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα” που έχει θέσει. “Καταναλώνεται” πρόσθεσε “μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα” εκφράζοντας την ελπίδα ότι “αύριο και με τη βοήθεια του σοφού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις”.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση που είχε κάνει και αν υπήρξε κάποια αντίδραση από την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε: “Καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος, η ελληνοκυπριακή πλευρά, ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο σύστημα προτάσεων. Θα το δώσει. Έχουμε κάνει κι εμείς ένα καλό κείμενο, όπως νομίζω, γιατί πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Είναι καλοδιατυπωμένο και θα το δώσει αύριο ο κ. ‘Αιντε στον ΓΓ.

Τέλος ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ένδειξη από τουρκικής πλευράς για αλλαγή στάσης ο κ. Κοτζιάς τόνισε: “Νομίζω ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να αλλάξει”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξερχόμενος μετά τον κ. Κοτζιά δήλωσε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευρά “είχε στόχο να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή κοινότητα”

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις των κ.κ Ακιντζί και Τσαβούσογλου, είπε ότι «η πρόταση μας είναι απόλυτα σοβαρή και στόχο έχει να διαρρήξει τα αδιέξοδα”. Και πρόσθεσε: “Εάν κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχθούν εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οι ίδιοι να το λύσουν»..

“Την ίδια ώρα η πρόταση”, όπως είπε “αποσκοπούσε στο να συναντήσει και ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Είναι μια γνήσια πρόταση του καθαρού ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Τα άλλα που ακούω, θεωρώ ότι δεν συνάδουν με κοινούς στόχους”.

Τέλος ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς “είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που να είναι για όλους δίκαιος, κάποιων άλλων με βάση το δίκαιο το δικό τους”.

Την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς ο κ. Ακιντζί την χαρακτήρισε “για τα μάτια του κόσμου” τονίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει βήματα και καλώντας την ελληνοκυπριακή να πράξει το ίδιο. Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράστηκε και ο κ. Τσαβούσογλου για την πρόταση του κ. Αναστασιάδη τονίζοντας ότι δεν ήταν τίποτα το καινούργιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε εξάλλου το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, με επίκεντρο το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ε.Ε.

Στάθηκε στην ανάγκη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι, αν και δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως σήμερα Πέμπτη, όταν συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

Η κυπριακή πλευρά θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Αναστασιάδης κάνει λόγο για υποβολή προτάσεων και αναμένει «και η άλλη πλευρά να επιδείξει ανάλογη βούληση».

Παράλληλα καλεί τους πολίτες «να κωφεύσουν σε όσα ενδεχομένως κάποιοι εσκεμμένα διαρρέουν περί δήθεν υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς».

«Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον» αναφέρει στις αναρτήσεις του.

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter