Χωροφύλακας και παλιά ΚΥΠ στο δημόσιο

Χωροφύλακας και παλιά ΚΥΠ στο δημόσιο

Εν έτει 2019 ορισμένοι στο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτό που έλειπε από την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό δημόσιο ήταν οι συνέργειες και οι συνεργασίες με την ΕΥΠ! Το θέμα θα ήταν για γέλια αν την Παρασκευή δεν γινόταν νόμος του κράτους.

Στα χρόνια της «αείμνηστης» Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) που ιδρύθηκε το 1953 μας γυρνά η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία με μια τροπολογία το πρωί της Παρασκευής στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών όχι μόνο νομιμοποιεί τον διορισμό τού χωρίς πτυχίο εκλεκτού του Κυρ. Μητσοτάκη Παναγιώτη Κοντολέοντος στη θέση του διοικητή της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας, αλλά βάζει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στη θέση του «μεγάλου αδελφού» στο δημόσιο.

Πρόκειται θα μπορούσε να πει κανείς για τη συνέχεια του νομοσχεδίου για το περίφημο επιτελικό κράτος, όπου επί της ουσίας καταργήθηκαν μια σειρά από γενικές γραμματείες και θέσεις γενικών γραμματέων και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρθηκαν στους διευθυντές στο δημόσιο (τα δικά μας δηλαδή παιδιά) καθιστώντας τους απόλυτους άρχοντες. Κάτι δηλαδή σαν το παλιό αστυνομικός, δάσκαλος, παπάς σε ριμέικ από την πλατεία του χωριού στα γραφεία του δημοσίου. Τώρα η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη βάζει την ΕΥΠ στη θέση του «μεγάλου αδελφού» στο δημόσιο.

Επί της ουσίας τρεις υπουργοί, Γεραπετρίτης, Χρυσοχοΐδης (σε όλα μέσα αυτός ο αειθαλής πάλαι ποτέ πασόκος), Παναγιωτόπουλος, με την τροποποίηση της παραγράφου 9 του άρθρου 4 του ν. 3649/2008 βάζουν από το παράθυρο την ΕΥΠ στο δημόσιο «εμπλουτίζοντας» τη δέσμη αρμοδιοτήτων της.

Και πώς γίνεται ο εν λόγω «εμπλουτισμός»; Της παρέχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με το σύνολο των δημόσιων φορέων για την εκπλήρωση της αποστολής της! Και πώς θα γίνεται αυτή η συνεργασία; Δίνοντάς της τη δυνατότητα να υπογράφει «μνημόνια συνεργασίας» με φορείς του δημοσίου και με φορείς «των οποίων οι αρμοδιότητες έχουν προδήλως στενή συνάφεια με επιμέρους αρμοδιότητες και λειτουργίες της ΕΥΠ».

Τι σκοπούς εξυπηρετεί

Εδώ τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Για παράδειγμα, τι θα προσφέρει σε έναν δημόσιο φορέα (π.χ. στο υπουργείο Παιδείας ή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) η υπογραφή μνημονίου με την ΕΥΠ και ποιους σκοπούς θα εξυπηρετεί; Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή συνεργασία της ΕΥΠ με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και χρειάζεται και μνημόνιο συνεργασίας; Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει εμπιστοσύνη στους υπουργούς του και θέλει να τους προσδέσει πιο στενά με το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του εκλεκτού του στην ΕΥΠ, μια που η τελευταία εκ του νόμου υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό;

Μάλιστα στην επίμαχη τροπολογία προβλέπεται «προκειμένου να προαχθεί η συνεργασία της ΕΥΠ με τον εκάστοτε συνεργαζόμενο φορέα του δημοσίου» να «παρέχεται στον διοικητή της η δυνατότητα να συστήνει ομάδες εργασίας χωρίς αμοιβή των μελών της, οι οποίες θα αποτελούνται τόσο από μέλη του προσωπικού της ΕΥΠ όσο και από μέλη προτεινόμενα με ευθύνη του συνεργαζόμενου φορέα».

Δηλαδή κάποιοι υπάλληλοι ενός υπουργείου θα συστήνουν ομάδες εργασίας με υπαλλήλους της ΔΕΗ άγνωστο για ποια συνεργασία και ποιο σκοπό. Διαβάστε τώρα και το καλύτερο. Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της συνεργασίας της ΕΥΠ με τους φορείς του δημοσίου, η τροπολογία παρέχει στον διοικητή της ΕΥΠ τη δυνατότητα να ορίζει μέλη του προσωπικού της ως συνδέσμους με τους φορείς του δημοσίου!

Στα σκοτάδια της υπηρεσίας

Και ως κερασάκι στην τούρτα, «για την προστασία του απορρήτου περιεχομένου των συνεργασιών της ΕΥΠ καθώς και της ταυτότητας των οριζόμενων μελών του προσωπικού της» ο νομοθέτης προβλέπει «ρητή εξαίρεση των μνημονίων και αποφάσεων της συγκεκριμένης παραγράφου από την υποχρέωση δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απαγόρευση αυτή δεν καταλαμβάνει την τυχόν δημοσιοποίηση της συνεργασίας (χωρίς όμως λεπτομερή δημοσιοποίηση του περιεχομένου του μνημονίου συνεργασίας), εφόσον τα μέρη (ΕΥΠ και φορέας του δημοσίου) την κρίνουν χρήσιμη ή απαραίτητη»!

Εδώ ο νομοθέτης ξεπερνά τον εαυτό του. Απαγορεύει την υποχρεωτική σε ευνομούμενες κοινωνίες δημοσιοποίηση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τη συνέργεια της ΕΥΠ με έναν δημόσιο φορέα και φυσικά κάθε άλλη πληροφορία όπως τα ονόματα όσων θα συμμετέχουν σε αυτές τις κοινές επιτροπές, αλλά σε μια πράξη μεγαθυμίας επιτρέπει τη δημοσιοποίηση (να υποθέσω στον Τύπο) της συνεργασίας «χωρίς όμως λεπτομερή δημοσιοποίηση του περιεχομένου του μνημονίου συνεργασίας, εφόσον τα μέρη (ΕΥΠ και φορέας του δημοσίου) την κρίνουν χρήσιμη ή απαραίτητη»!

Το πιο αστείο απ’ όλα ήταν πως στις 6 Αυγούστου ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για την ΕΥΠ και απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είπε επί λέξει: «Δεν έχω να πω πολλά, κανέναν νόμο δεν πρόκειται να αλλάξουμε»!

Τουλάχιστον οι υπάλληλοι της ΕΥΠ θα είναι άμισθοι, όπως προβλέπει η τροπολογία, και δεν θα μισθοδοτούνται απευθείας από την αμερικανική CIA όπως συνέβαινε καθ’ όλη τη διάρκεια των κυβερνήσεων Παπάγου και Καραμανλή, όταν η ελληνική ΚΥΠ ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο της CIA σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι μισθοί των πρακτόρων να πληρώνονται απευθείας από τους Αμερικανούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter