Ξυδάκης για την αναβάθμιση των F-16: Πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια

Ξυδάκης για την αναβάθμιση των F-16: Πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια

Προσεκτικά διατύπωσε την κριτική του για τα αντισταθμιστικά οφέλη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 ο Νίκος Ξυδάκης στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας το αρνητικό παράδειγμα των Patriot που στη συμφωνία αγοράς των εν λόγω πυραύλων υπήρχαν αντισταθμιστικά οφέλη, τόνισε πως «τα αντισταθμιστικά διαχρονικά κατέστησαν πηγή σκανδάλων, αδιαφανούς διαχείρισης, διαφθοράς και ολιγωρίας. Νομίζω ότι έχοντας το νόμο του 2011 -εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία- και την πρώτη μεγάλη συμφωνία αναβάθμισης εξοπλισμού που βρίσκεται προ θυρών είναι ευκαιρία για την κυβέρνηση να λειτουργήσει με ταχύτητα, διαφάνεια, αξιοπιστία και να βάλει ενέργειες στους εξοπλισμούς σε νέα βάση».

Σχετικά με τις «ασάφειες, το κόστος, την έκταση αναβάθμισης» της συμφωνίας για τα F-16, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε πως όλα πρέπει να γίνουν με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει, καθώς το γεγονός αυτό θα δώσει ένα ισχυρότατο μήνυμα στους πολίτες που παρακολουθούν ακούγοντας φήμες και διαρροές. Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αφήσει η κυβέρνηση την παραμικρή υπόνοια μη ορθής διαχείρισης, γι’ αυτό και όλα πρέπει να συντελεστούν κατά τους τύπους και με πλήρη διαφάνεια για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος.

Έπειτα, έθιξε και το ζήτημα των υψηλών αμυντικών δαπανών της χώρας σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για ανάγκη μείωσης των δαπανών αυτών. «Δεν πρέπει να γίνονται κολάρο δημοσιονομικής ασφυξίας οι αμυντικές δαπάνες» είπε και απευθύνθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία πρέπει να ανοίξει το ζήτημα της μείωσης των αμυντικών δαπανών, αφού η Ελλάδα έχει «μακράν τις μεγαλύτερες δαπάνες».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter