Ξύλινοι ουρανοξύστες, η εναλλακτική δόμηση

Ξύλινοι ουρανοξύστες, η εναλλακτική δόμηση

Ο Καναδάς καινοτομεί κατασκευάζοντας εντυπωσιακά κτίρια από ξύλο

Διπλασιάζοντας τα επιτρεπόμενα όρια ύψους των ξύλινων κτιρίων, τα οποία θα φτάνουν πλέον τους 12 ορόφους, η καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας άνοιξε τον δρόμο για την κατασκευή εντυπωσιακών ουρανοξυστών με βασικό υλικό το ξύλο.

Η αρχή είχε γίνει ήδη στο Βανκούβερ το 2015 με τον 18ώροφο πύργο Brock Commοns, τον υψηλότερο τότε ξύλινο ουρανοξύστη στον κόσμο, για τον οποίο είχε δοθεί ειδική επίσημη άδεια λόγω του πρωτοφανούς για τα δεδομένα ύψους του (53 μέτρα).

O Brock Commons αποτέλεσε το πρώτο απτό παράδειγμα των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει η κατασκευή ξύλινων μεγαθηρίων. Ολοκληρώθηκε σε μόλις 70 μέρες και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος ήταν εξαιρετικά περιορισμένος σε σχέση με αυτόν που θα προέκυπτε από αντίστοιχη κατασκευή από χάλυβα και τσιμέντο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών που επικαλείται το ρεπορτάζ του βρετανικού «Guardian».

Τώρα η ίδια πόλη ετοιμάζεται να πρωτοτυπήσει ξανά. Το φως της δημοσιότητας έχουν δει τα σχέδια για την κατασκευή του Πύργου της Γης (Earth Tour), ενός 40ώροφου ουρανοξύστη που θα περιλαμβάνει περί τα 200 διαμερίσματα, εξωτερικό κήπο για κάθε τρεις ορόφους και πολυτελή γραφεία για επαγγελματική χρήση.

Το παράδειγμα των αρχών της Βρετανικής Κολομβίας θα ακολουθήσει σύντομα η κυβέρνηση του Καναδά εκμεταλλευόμενη τα μεγάλα αποθέματα ξυλείας της χώρας και επενδύοντας εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για την τελειοποίηση των τεχνικών χρήσης του κατεργασμένου ξύλου ως οικοδομικού υλικού.

Η χρήση κατεργασμένου ξύλου από νεότερα δάση, που έχουν καλλιεργηθεί με σκοπό την παραγωγή ξυλείας, θα επιτρέψει τη διατήρηση των 17,8 εκατομμυρίων στρεμμάτων αρχέγονων δασών της χώρας τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας. Είναι πιο ελαφρύ και εύκολο στη χρήση σε σχέση με το τσιμέντο, το οποίο μεταξύ άλλων είναι και εχθρικό προς το περιβάλλον. Εως και 8% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από το συγκεκριμένο δομικό υλικό.

Το ξύλο, εκτός από εντυπωσιακά σχεδιαστικά αποτελέσματα, αποδίδει και σταθερές κατασκευές. Οι ειδικοί το θεωρούν «παρεξηγημένο» υλικό, καθώς έχει περάσει στη συλλογική συνείδηση ως εύφλεκτο και ασταθές. Οι εν λόγω ουρανοξύστες κατασκευάζονται από σταυρωτά πλεγμένη και κολλημένη ξυλεία, η οποία είναι στην ουσία ένα ξύλινο πάνελ που αποτελείται συνήθως από τρία, πέντε ή επτά στρώματα ξυλείας τα οποία συγκολλούνται με τρόπο που εξασφαλίζει εξαιρετική αντοχή και ακαμψία.

Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κίνα έχουν ήδη δρομολογήσει σχετικές αλλαγές στη νομοθεσία τους μιμούμενες το καναδικό παράδειγμα επέκτασης των ορίων ύψους των ξύλινων κτιρίων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter