Ξύπνησαν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά του ΚΙΝΑΛ

Ξύπνησαν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά του ΚΙΝΑΛ

Στη σκιά της πολιτικής καχυποψίας για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί από …αντιΚΙΝΑΛ παράγοντες η ψηφοφορία για την εκλογή νέας ηγεσίας, οι έξι διεκδικητές σπεύδουν να «θωρακίσουν» τη διαδικασία. Μια ανάσα πριν από τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου έχει γίνει μείζον ζήτημα η …απειλή για μετακινήσεις ψηφοφόρων  από άλλα κόμματα προς τις κάλπες του ΚΙΝΑΛ!

Η «εξωστρέφεια» στις καταγγελίες, όπως του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια και άλλων υποψηφίων, για παρεμβάσεις εξωθεσμικών κύκλων ή και δεξιών παραγόντων είναι η μια πλευρά της «πράσινης ασπίδας». Τα επιτελεία των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, στο περιθώριο των αντιμαχιών τους, έχουν αποφασίσει να  δημοσιοποιούν  στρεβλώσεις που εντοπίζουν  για να …εξουδετερωθούν κατά το δυνατόν υπόγειες παρεμβάσεις. Η άλλη πλευρά της «ασπίδας» είναι η προσπάθεια  μαζικής προσέλευσης  ψηφοφόρων στις κάλπες. Σε αυτό πλαίσιο, υπάρχει πάντα μια αγωνία για το προφίλ όσων φτάσουν στις 840 κάλπες του ΚΙΝΑΛ σε όλη την Ελλάδα , περιλαμβανομένων και των εικοσιδύο που θα βρίσκονται στο εξωτερικό σε χώρες όπου διαμένουν ομογενείς.

Πάντως, σε όλη την Ελλάδα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ κινητοποιούνται και για ρυθμιστούν τεχνικά ζητήματα ώστε να είναι οργανωτικά άρτια η εκλογική διαδικασία. .  Η κατανομή των εκλογικών τμημάτων έγινε  με βάση την εκλογική δύναμη του ΚΙΝΑΛ ανά περιοχή αλλά  συνυπολογίζοντας τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, ώστε να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι. Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα  είναι συγκεντρωμένα κατά σειρά στην Αττική (190), στην περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης (180), Πελοποννήσου-Δυτ.Ελλάδας και Ιονίου (126), Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας (106) και ακολουθούν  τα εκλογικά τμήματα στην Περιφέρεια Κρήτης (89), Αιγαίου (67), Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας (60).  Επίσης, για τους εκλογείς του εξωτερικού έχει προβλεφθεί να λειτουργήσουν  τα εξής εκλογικά κέντρα : 2  στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ (Αστόρια και Μπρούκλιν), 2 στην Αυστραλία (Μελβούρνη, Σίδνεϊ), 9 στη Γερμανία (Βερολίνο, Νυρεμβέργη, Κολωνία, Μόναχο, Ντύσσελτορφ, Στουτγάρδη, Οφενμπαχ, Φρανκφούρτη, Βούπερταλ), 3 στην Κύπρο (Λευκωσία, Λεμεσσός, Πάφος), 2 στον Καναδά (Τορόντο, Μόντρεαλ), 1 στη Σουηδία (Στοκχόλμη), 1 στη Μ. Βρετανία (Λονδίνο), 1 στη Γαλλία (Παρίσι), 1 στο Βέλγιο (Βρυξέλλες).

Πάντως, ο προβληματισμός να μην αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα από ψηφοφόρους που αν δεν είναι κοντά στο ΚΙΝΑΛ  θέλουν με την ψήφο τους να του επιβάλλουν πολιτική κατεύθυνση είχε προκύψει και παλαιότερα. Το ζήτημα έχει μελετηθεί από χρόνια στη Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, δεν είναι τυχαία καν η απόφαση των υποψηφίων για την προεδρία και της εκλογικής επιτροπής (ΕΔΕΚΑΠ) να μην μπορούν να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο εκλογείς που δεν θα έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο. Το ίδιο είχε γίνει και στις εσωκομματικές εκλογές του 2017, όταν η επιτροπή Αλιβιζάτου τότε σημείωνε ότι αυτό έγινε «για να αποτραπεί το ενδεχόμενο τρίτοι, άσχετοι με τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και του φιλελεύθερου κέντρου, να επηρεάσουν την έκβαση  της ψηφοφορίας ενόψει των αποτελεσμάτων του Α΄γύρου»…

Τώρα στον προεκλογικό πυρετό που ανεβαίνει έρχεται η  ομοβροντία τοποθετήσεων κατά της ανάμιξης  πολιτικομιντιακών κύκλων στα τεκταινόμενα της Χαριλάου Τρικούπη, ενόψει της αναμέτρησης της 5ης Δεκεμβρίου/α΄γυρος (και  12ης Δεκεμβρίου, αν χρειασθεί β΄γύρος) .

Η σύγκρουση του Γιώργου Παπανδρέου με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κορυφώθηκε με τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για στελέχη  της ΝΔ –χωρίς να ονοματίζει- που παίρνουν τηλέφωνα για συγκεκριμένους υποψηφίους (Alpha Tv).   Ομολογημένα ή ανομολόγητα το μυαλο όλων πήγε σε υποστηρικτές του Ανδρέα Λοβέρδου ή σωστότερα εξέλαβαν αυτές τις αιτιάσεις σαν αιχμή κατά του Ανδρέα Λοβέδρου. Πάντως, όλα αυτά κινητοποίησαν  τους υποψηφίους, προκάλεσαν   την αντίδραση της ΝΔ και κυρίως φαίνεται ότι λειτουργούν ενισχυτικά στο «πείσμα» του κόσμου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για να σηκωθεί από τον καναπέ και να φτάσει στις κάλπες.  Μάλιστα, όλοι έδωσαν έμφαση στη συμμετοχή των ψηφοφόρων.

Είναι ενδεικτικό ότι  o υποψήφιος για την προεδρία Παύλος Χρηστίδης  σε ανάρτησή του στο twitter  ανέφερε  (19.11.2021)  ότι στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι προοδευτικοί πολίτες που προσδοκούν μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.  Και πρόσθεσε: «Εκείνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι οι οργανωμένες μετακινήσεις ψηφοφόρων από κόμματα & κέντρα εξουσίας αλλότρια προς τις αρχές.

Παράλληλα, ο  ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης είχε δώσει με ένταση το μήνυμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Mega Tv) λέγοντας: «Προσωπικά δεν θέλω να πάρω καμία ψήφο από όσους έρθουν να ψηφίσουν, έχοντας στην τσέπη τους κομματική ταυτότητα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Kαλώ όλους τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσους έχουν απογοητευτεί από άλλες επιλογές στις προηγούμενες εκλογές, να ξανασυναντηθούμε στην προσπάθεια που κάνουμε. Και φυσικά τους νεότερους ψηφοφόρους που για χρόνια έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην παράταξή μας».

Και ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ανοιχτή διαδικασία, όχι όποιος περνάει απέξω να μπαίνει μέσα, όντας ενταγμένος σε άλλα κόμματα για να επηρεάσει και να επιλέξει αυτόν που είναι πιο ευχάριστος για το κόμμα του». Κάποιοι είδαν τις επίμονες αναφορές στο θέμα αυτό από τον Γιώργο Παπανδρέου σαν μια…ρελάνς απέναντι στην άρνησή του να μετέχει στην τηλεμαχία-όλοι εκτός Γιώργου Παπανδρέου θα είναι στο debate των 5 το βράδυ της 29ης Νομεβρίου στην ΕΡΤ.

Πάντως, και ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Καστανίδης, υποψήφιοι για την προεδρία,  κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρώην πρωθυπουργό, και συνηγορούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι φίλοι και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ «και όχι ο οποιοσδήποτε άλλος, όχι οι ηγεσίες άλλων κομμάτων, συμφέροντα και κατεστημένα».

Παράλληλα, από την πρώτη αναφορά Παπανδρέου σε παρεμβάσεις από εξωθεσμικά κέντρα και παράγοντες της δεξιάς, ο Ανδρέας Λοβέρδος   περιορίστηκε να πει (17.11.2021) πει: «Δεν ξέρω τι εννοεί. Ο αγώνας μας είναι δημοκρατικός, ανοιχτός, καλώ όλους τους πολίτες και τους λέω ελάτε στις κάλπες μας μαζικά, σε μια γιορτή δημοκρατίας, να τσακίσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς»…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter