Υδρογονάνθρακες ο νέος θησαυρός Μητσοτάκη στο ρεζερβουάρ της λαϊκής δυσαρέσκειας

Υδρογονάνθρακες ο νέος θησαυρός Μητσοτάκη στο ρεζερβουάρ της λαϊκής δυσαρέσκειας

Στις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο θα προχωρήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδόν έναν μήνα μετά την προαναγγελία τους, την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να ανακοινώσει από την πλευρά της «σημαντικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο».

Ήταν 16 Μαρτίου, κατά την ανακοίνωση του τελευταίου πακέτου μέτρων του 1,1 δισ. ευρώ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις που «θα υπάρξουν σύντομα» για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 23 Μαρτίου θα έλεγε από το βήμα της Βουλής πως «οφείλουμε πρώτα και πάνω απ΄ όλα -και θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό την επόμενη εβδομάδα- να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν κι αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα».

Στα τέλη, ωστόσο, εκείνης της εβδομάδας, ήταν ο ίδιος που κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ανέβαλε τις ανακοινώσεις «λογικά για τη μεθεπόμενη εβδομάδα», πιάνοντας στον ύπνο ακόμα και τον φιλοκυβερνητικό Τύπου που παρά την αναβολή, κυκλοφόρησε εκείνο το Σαββατοκύριακο με πηχυαίους τίτλους για το «τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός».

Κατά τα δημοσιεύματα εκείνης της Κυριακής, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε έναν «εναλλακτικό EastMed», που θα μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ μέσω Αιγύπτου και Ελλάδας στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προαναγγέλλοντας για εκείνη την εβδομάδα «αποφάσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την εκκίνηση των ερευνητικών εργασιών στις δύο περιοχές της Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί σε κοινοπραξία των Τotal – ExxonΜobil – EΛΠΕ και του Ιονίου που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ».

Εν τέλει, η μεθεπόμενη εβδομάδα ήρθε και πέρασε χωρίς ανακοινώσεις. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα για να προχωρήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στις πολυδιαφημισμένες ανακοινώσεις, αφού όμως μεσολάβησε η επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νιούλαντ σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, με τις γνωστές της δηλώσεις για τίτλους τέλους στα σχέδια για τον EastMed. Δηλώσεις, ωστόσο, που αξίζει να σημειωθεί πως ο Ισραηλινός πρέσβης απέρριψε κατά την παρουσία του στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τον Γιόσιο Αμράνι να δηλώνει πως σέβεται την Αμερικανίδα υφυπουργό αλλά «οι χώρες της περιοχής είναι αυτές που πρέπει να λάβουν την απόφαση. Και οι χώρες της περιοχής συζητούν».

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Ισραηλινό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Γαΐρ Λαπίντ, με το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώνει πως «οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου». Τη δε Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που σήμερα θα βρεθεί στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη για τις ανακοινώσεις, συναντήθηκε στο Τελ Αβίβ με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο.

Μία ακόμα εξέλιξη που καταγράφηκε πριν οριστικοποιηθούν οι σημερινές ανακοινώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Νονμέζ, που ούτε λίγο ούτε πολύ προανείγγειλε σημαντικές εξελίξεις και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Τις επόμενες μέρες, πρώτα ο Θεός, θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο» ανέφερε ο ίδιος στην Καθημερινή. Ακόμα, δήλωσε πως «εμείς πάντα με εποικοδομητική στάση θα προχωρήσουμε με τη νοοτροπία που ευνοεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των πλευρών», και πρόσθεσε πως «σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να μετατρέψουμε και την ανατολική Μεσόγειο σε προορισμό ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού».

Η τελευταία εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης της προ εβδομάδων αιφνιδιαστική προσέγγιση Μητσοτάκη-Ερντογάν, που συνοδεύτηκε από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας για «συνεκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου», προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων για το περιεχόμενο των συζητήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σε κάθε περίπτωση, παρά την κυβερνητική προσπάθεια προσθήκης των σημερινών ανακοινώσεων στο ευρύτερο κυβερνητικό αφήγημα, αυτές στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ δεν πρόκειται να έχουν άμεσο αντίκτυπο. Τουναντίον, θα αφορούν χρονοβόρες διαδικασίες, και πιθανότατα, νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ισοπεδώσουν το παρόν νομικό πλαίσιο προς τέρψην των κολοσσών του πετρελαίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο, οι οποίες και θα αποδώσουν καρπούς έπειτα από αρκετά χρόνια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter