Υεμένη: 109 άμαχοι νεκροί από τις Σαουδαραβικές επιθέσεις

Υεμένη: 109 άμαχοι νεκροί από τις Σαουδαραβικές επιθέσεις

Ο συνασπισμός που πολεμά στην Υεμένη υπό σαουδαραβική διοίκηση σκότωσε 109 αμάχους σε αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε τις 10 τελευταίες ημέρες, ανάμεσα στους οποίους 54 σε αγορά σε ώρα αιχμής και 14 μέλη της ίδιας οικογένειας σ’ ένα αγρόκτημα, ανακοίνωσε σήμερα ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη χώρα.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ Τζέιμι Μακγκόλντρικ χαρακτήρισε τον πόλεμο που διεξάγεται μάταιο και παράλογο. Πρόκειται για μια ασυνήθιστα ευθεία κριτική του πολέμου στον οποίο ο συνασπισμός, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλους, μάχεται εναντίον του ένοπλου κινήματος των Χούτι που έχει σύμμαχο το Ιράν.

Επικαλούμενος αρχικές πληροφορίες από το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Μακγκόλντρικ αναφέρει στη δήλωσή του πως αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Τρίτη μια αγορά σε ώρα αιχμής στην περιφέρεια Αλ Χάιμα της επαρχίας Ταΐζ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 54 άνθρωποι και να τραυματισθούν 32.

Οκτώ από τους νεκρούς και έξι από τους τραυματίες είναι παιδιά, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Την ίδια ημέρα, αεροπορική επιδρομή σε αγρόκτημα στην περιφέρεια Ατοχάιτα της επαρχίας Χοντέιντα προκάλεσε τον θάνατο 14 ανθρώπων ενώ άλλοι 41 άμαχοι σκοτώθηκαν και 43 τραυματίσθηκαν από αεροπορικές επιδρομές που έγιναν τις τελευταίες 10 ημέρες σε άλλες περιοχές.

«Τα επεισόδια αυτά φανερώνουν την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής που όλα τα μέρη, περιλαμβανομένου του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού, συνεχίζουν να επιδεικνύουν σ’ αυτόν τον παράλογο πόλεμο που το μόνο αποτέλεσμα που έχει φέρει είναι η καταστροφή της χώρας και τα ανυπολόγιστα βάσανα του λαού της, ο οποίος τιμωρείται στο πλαίσιο μιας μάταιης στρατιωτικής εκστρατείας από αμφότερες τις πλευρές», δήλωσε ο Μακγκόλντρικ.

Βάσει του διεθνούς δικαίου, τα εμπόλεμα μέρη δεν πρέπει να στοχοθετούν αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ επαναλαμβάνει πως η σύγκρουση στην Υεμένη δεν μπορεί να διευθετηθεί με τα όπλα, αλλά μόνο με τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο μέχρι τώρα έχουν αποτύχει όλες οι συνομιλίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter