Υεμένη: Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πλήγματα κατά των Χούθι

Υεμένη: Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πλήγματα κατά των Χούθι
Φωτογραφία που μοίρασε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας με απογείωση πολεμικού αεροπλάνου απο τη βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου (Sgt Lee Goddard, UK Ministry of Defence via AP)

Εκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις κατά των Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ αυτό τον μήνα.

Η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, μετά από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται ότι Ρωσία και Κίνα απείχαν την Τετάρτη από ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που οδήγησε στην απόφασή με την οποία απαιτούσε να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Στο ψήφισμα γινόταν έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών της Υεμένης.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε την θέση της για τη νομική αιτιολόγηση των πληγμάτων εναντίον των Χούθι, στην οποία υποστήριζε ότι η απάντηση των βρετανικών δυνάμεων είναι αναγκαία και χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα, ενώ υποστήριξε ότι στην συνεδρίαση του ΣΑ θα υποστηρίξει ότι τα πλήγματα κατά των Χούθι πραγματοποιήθηκαν εντός του πλαισίου του Άρθρου 51 της χάρτας του ΟΗΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter