Υγειονομικοί για ανθυγιεινό επίδομα: Κατώτερο των αναγκών, με διχαστικές μεθοδεύσεις, εξυπηρετήσεις και αποκλεισμούς

Υγειονομικοί για ανθυγιεινό επίδομα: Κατώτερο των αναγκών, με διχαστικές μεθοδεύσεις, εξυπηρετήσεις και αποκλεισμούς

Tην έκδοσή της ΚΥΑ που αφορά την αναμόρφωση του Ανθυγιεινού Επιδόματος, σχολιάζουν υγειονομικοί μιλώντας για μια απόφαση που έχει προεκλογικό άρωμα από μια Κυβέρνηση που φάνηκε όχι μόνο κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών των Υγειονομικών, αλλά αποτυπώνονται και «περίεργες» διαφοροποιήσεις που αλλοιώνουν κατηγορίες και Ειδικότητες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Μετώπου Αγώνα :

– Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ προβλέπεται διαφορετικό Ανθυγιεινό για όλη τη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Ενώ μέχρι τώρα ήταν ενιαίο Α Κατηγορία (150€) τώρα διαμορφώνεται Α Κατηγορία: 200€ για τους Νοσηλευτές, Β΄ Κατηγορία:(165€) για τις Μαίες, Τραυματιοφορείς, Β. Θαλάμου και Γ΄ Κατηγορία:(150€) για τους Επισκέπτες Υγείας. Έτσι έχουμε το οξύμωρο, σε μια Κλινική ή σε μία ΜΕΘ ή στην Αιμοδοσία να εργάζονται Μαίες, Νοσηλευτές και Επισκέπτες, να έχουν διαφορετικό Ανθυγιεινό.Μάλιστα σε νέους φορείς που επεκτείνεται ή χορηγούνταν ήδη(ΕΚΑΒ), οι Νοσηλευτές εντάσσονται στη Β’ Γ’ ή Δ’Κατηγορία.

– Για πρώτη φορά δεν είναι στην Α΄ Κατηγορία τα Εργαστήρια, αλλά κάποια είναι στη Β΄ Κατηγορία ή στη Γ΄. Είναι δε εκπληκτικό ότι για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ έχουμε στον ίδιο εργασιακό χώρο διαφορετικό Ανθυγιεινό με ΜΟΝΟ κριτήριο το πτυχίο(!!). Έτσι οι ΠΕ-ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας εντάσσονται στη Β’ Κατηγορία(165€) ενώ ΟΛΟΙ οι ΔΕ του Ακτινολογικού χώρου εντάσσονται στη Γ’ Κατηγορία(150€). Προφανώς και η Ακτινοβολία και οι επιπτώσεις τηςτους αντιμετωπίζει διαφορετικά λόγω πτυχίου… Ενώ τα υπόλοιπα Εργαστήρια θα είναι στη Γ’ Κατηγορία, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Η ένταξη κατηγοριών της Ιατρικής Υπηρεσίας ( Φυσιοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών. Β. Φαρμακείου, Φαρμακοποιών, Οδοντοτεχνικών ) μοιάζει ημιτελής από τον αποκλεισμό των Λογοθεραπευτών, Κοινωνικών Λειτουργών, Διαιτολόγων, Ψυχολόγων. Και είναι ΠΡΟΚΛΗΣΗ , σε φορείς που επεκτείνεται το Επίδομα να εντάσσονται οι Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι στη Δ΄ Κατηγορία, ενώ μένουν απέξω από τα Νοσοκομεία- Κ.Υ- Κ.Ψ.Υ.

Ενώ αποκλείονται από την Α’ Κατηγορία οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα, μένοντας στη Γ’ Κατηγορία, χωρίς οικονομικό όφελος. Παρά δε τη οικονομική αναβάθμιση Ειδικοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσίας, και εκεί υπάρχουν Ειδικότητες να διαφοροποιούνται με βάση το πτυχίο(!!).

Όσο αφορά την οικονομική αναβάθμιση, οι υγειονομικοί σχολιάζουν ότι : Παρά τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης( Χαρακτηριστικό είναι ότι για τους Νοσηλευτές αναφέρει αύξηση 2400€/έτος(!!), «παραβλέποντας» ότι ήδη παίρναμε 1800€ και η αύξηση είναι 600€/έτος..) τα μεγέθη είναι αποκαλυπτικά: Ένα 2% των εργαζομένων θα έχει μια αύξηση 5,3€/την ημέρα. Ένα 3,5% θα έχει μια αύξηση 2,7€/ημέρα. Ένα 10% θα έχει μια αύξηση 0,5€/ημέρα(!!). Ενώ ένα 50% θα έχει μια αύξηση 1,7€/ημέρα. Εννοείται μικτά βεβαίως. Για το υπόλοιπο 15% δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή αφού παραμένουν στο ίδιο ύψος επιδόματος, ενώ ένα 20% παραμένει εκτός Ανθυγιεινού. Και ας μη ξεχνάμε. Ότι πριν τα Μνημόνια παίρναμε 340-310€ Νοσοκομειακό Επίδομα ΟΛΟΙ οι Υγειονομικοί, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις…

«Απέναντι, στις μεθοδεύσεις, παλινωδίες και αποκλεισμούςτης Κυβέρνησης,το κυρίαρχο αίτημα πλέον των Υγειονομικών, των Σωματείων και του Συνδικαλιστικού Κινήματος για το Ανθυγιεινό Επίδομα είναι μόνο ένα: Διπλασιασμός και επέκταση του ανθυγιεινού για όλους τους υγειονομικούς (ανά κατηγορία)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter