Οι υγειονομικοί σχολιάζουν την τετραετία-τυφώνα της ΝΔ που μετέτρεψε τους γιατρούς σε συλλεκτικό είδος και τις υπηρεσίες υγείας σε προϊόν
Σαν οδοστρωτήρας που συνέθλιψε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) πέρασε η τελευταία τετραετία. Πρόεδροι νοσοκομειακών ενώσεων κοιτώντας προς τα πίσω θυμούνται την απαξίωση και την εγκατάλειψη του ΕΣΥ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ σχολιάζουν και το ενδεχόμενο να έχει η ΝΔ νέα κυβερνητική θητεία και να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της για την υγεία: «Το νέο ΕΣΥ της κυβέρνησης είναι τόσο παλιό όσο και οι αντιλήψεις που υλοποιεί. Υγεία για τους έχοντες και αρρώστια για τους ασθενέστερους».
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω η αυταπάρνηση του συνόλου των υγειονομικών που κράτησαν όρθια τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Κάποιοι άντεξαν και παρέμειναν, άλλοι όμως αποχώρησαν μην αντέχοντας την πίεση και τις συνθήκες εργασίας. Τα νοσοκομεία σήμερα αγκομαχούν περισσότερο από ποτέ, λένε οι γιατροί, και ζητούν ακόμη μια φορά το απολύτως αυτονόητο: ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, στελεχωμένο με μόνιμο, επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των ασθενών.
Πρόεδρος Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου: «Το νέο ΕΣΥ στη Λήμνο έχει γίνει πράξη»
Στη Λήμνο το όραμα του κ. Μητσοτάκη για το νέο ΕΣΥ έχει γίνει πράξη, το προσωπικό του στοίχημα για το καινούργιο ΕΣΥ (του) το πέτυχε, δεν περιμένουμε τις εκλογές. Χωρίς γιατρούς, με μετακινήσεις για να μπαλώσουν τα κενά και με συνεχείς διακομιδές ασθενών με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Μας το είπε άλλωστε και η αναπληρώτρια υπουργός. «Διακομιδές να κάνετε», για να αγοράζουμε ιδιωτικές πτητικές υπηρεσίες, είναι το νέο δόγμα. Κι ας έχουν καταντήσει το ΕΣΥ βάρκα που μπάζει νερά από παντού, έτοιμη να βουλιάξει.
Η απερχόμενη κυβέρνηση παραδίδει το νοσοκομείο της Λήμνου ουσιαστικά με μικρότερο αριθμό μόνιμων γιατρών κατά μέσο όρο απ’ ό,τι το παρέλαβε. Με έναν αναισθησιολόγο, ένα χειρουργό, έναν παθολόγο, έναν ακτινολόγο. Με έναν ή το πολύ δύο γιατρούς σε κάθε ειδικότητα, τους μετέτρεψε σε συλλεκτικό είδος. Οι περισσότεροι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν από 15 μέχρι και πάνω από 60 συνεχόμενες εφημερίες. Αλλά και με ένα ποιοτικά διαφορετικό στοιχείο. Με τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του το αδιανόητο έγινε πράξη. Το νησί για ολόκληρα δεκαπενθήμερα μένει χωρίς αναισθησιολόγο, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Ενα ολόκληρο νησί 20.000 κατοίκων στη μέση του πελάγους χωρίς αναισθησιολογική κάλυψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα! «Πάμε κι όπου βγει!». Δεν το ονομάζει κανείς υγειονομική ασφάλεια αυτό ούτε ποιοτικές συνθήκες εργασίας (και ασφαλούς διαβίωσης) ευρωπαϊκής χώρας.
Αυτό το νέο ΕΣΥ της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, που μοιάζει με τουριστικό γραφείο το οποίο μετακινεί γιατρούς και ασθενείς ανά την επικράτεια με τεράστιο οικονομικό κόστος, που εμείς το ζούμε, δεν είναι τόσο καινούργιο. Γυρίζει τα νησιά όπισθεν ολοταχώς στη δεκαετία του ’50, στα πέτρινα χρόνια της άγονης γραμμής, και τη χώρα στην προ ΕΣΥ εποχή. Αυτό δεν είναι όραμα, είναι εφιαλτικό deja vu.
Το στοίχημα ασθενών και υγειονομικών δεν ταυτίζεται με το νεοφιλελεύθερο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη. Το όραμα της κοινωνίας είναι ένα δημόσιο δωρεάν ποιοτικό ΕΣΥ που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων. Που θα μειώνει τις ανισότητες (οικονομικές, γεωγραφικές, εκπαιδευτικές). Που θα σέβεται τον ασθενή και τον εργαζόμενο. Που θα δίνει αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Που θα προβλέπει κίνητρα για τα άγονα νησιά, γιατί τα νησιά είναι ο πλούτος της χώρας. Που θα νοιάζεται για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ (υπηρεσιών, εργασίας, ζωής). Κι επειδή «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα», θα βρεθώ την Κυριακή στην κάλπη για να κερδίσει το δικό μας στοίχημα. Ελπίζω να συναντηθούμε.
Πρόεδρος Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: «Το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο»
«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;”. Πολέμα!» Ν. Καζαντζάκης
Ο ενιαίος υγειονομικός χώρος της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σήμερα χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του συνόλου των υγειονομικών μονάδων του ΕΣΥ πλην τμημάτων του ΠΑΓΝΗ. Είναι παλιός ο σχεδιασμός για ένα νοσοκομείο-πυλώνα σε κάθε ΥΠΕ και για μικρότερα νοσοκομεία διαμετακομιστικά – εφημεριακά κέντρα.
Βρισκόμαστε σε διαρκή κινητοποίηση από το καλοκαίρι του 2019, αφού τα σημάδια της επερχόμενης αποσύνθεσης ήταν ήδη ορατά, ενώ ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας μιλούσε για το ευτυχισμένο ελληνικό καλοκαίρι. Στην Κρήτη τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του τοπικού ΕΣΥ προσλαμβάνουν δραματικές διαστάσεις την καλοκαιρινή περίοδο που εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το νησί και οι λιγοστοί εργαζόμενοι τρέχουν και δεν φτάνουν.
Στην περίοδο της ιστορικής πανδημίας δεν αποτελέσαμε φυσικά εξαίρεση στην τραγική διαχείρισή της και την περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος υγείας. Η κοινή και επώδυνη αίσθηση των συναδέλφων είναι ότι σε χειρότερο σημείο δεν έχουμε βρεθεί, πως οι απώλειες αυξάνονται καθημερινά και ότι όραμα δημόσιας υγείας δεν υπάρχει.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες το κύμα μαζικών αποχωρήσεων συναδέλφων διογκώνεται. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πλήρους αποδόμησης του ΕΣΥ ανακοινώνει διά του πρωθυπουργού ότι θα την αναλάβει προσωπικά, για να είμαστε βέβαιοι πως δεν θα μείνει τίποτε όρθιο.
Θα επιχειρήσουν να ξεκινήσουν τιμητικά τις συγχωνεύσεις από το πολύπαθο Λασίθι, που μπαίνει ξανά στο στόχαστρο και αποτελεί μνημείο πολιτικού καιροσκοπισμού. Επιλέγεται για να υλοποιηθεί το νεοφιλελεύθερο όραμα της δημόσιας υγείας για τις ανάγκες της οικονομίας και όχι της κοινωνίας. Το νέο ΕΣΥ της κυβέρνησης είναι τόσο παλιό όσο και οι αντιλήψεις που υλοποιεί. Υγεία για τους έχοντες και αρρώστια για τους ασθενέστερους. Η ιστορία της Κρήτης έχει καταγράψει και στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για τη δημόσια και δωρεάν υγεία. Οι κάτοικοι του τόπου βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα και θα βρεθούν ξανά στον δρόμο γιατί το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο.
«Πυροσβεστικού χαρακτήρα οι λύσεις της κυβέρνησης»: Πρόεδρος Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης
Η προηγούμενη τετραετία, η οποία στιγματίστηκε από την πανδημία, αποτέλεσε περίοδο που αναδείχθηκαν τα όρια αυτού του υποβαθμισμένου και εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας. Η πανδημία με το πέρασμα σαν τυφώνας μέσα από το ΕΣΥ ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Ελλείψεις που δεν έπεσαν από τον ουρανό αλλά οφείλονται στη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας από όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα. Αναδείχθηκε με περίτρανο τρόπο η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, με τις όποιες «λύσεις» να είναι πυροσβεστικού χαρακτήρα, όπως οι προσλήψεις κυρίως επικουρικού προσωπικού και το μπαράζ μετακινήσεων υγειονομικών για την εμβαλωματική κάλυψη των τεράστιων κενών.
Την ίδια ώρα, όμως, ενίσχυε προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα της υγείας με την απευθείας κρατική χρηματοδότηση των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων και την έμμεση προσφορά σαν πελατεία όλων των ασθενών που έβρισκαν τις πόρτες των δημόσιων μονάδων υγείας κλειστές λόγω της μετατροπής τους σε μονοθεματικές. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και τα νομοσχέδια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη που ψηφίστηκαν και εμβαθύνουν περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, υψώνουν μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και οδηγούν τους γιατρούς ΕΣΥ να λεηλατήσουν την τσέπη των ασθενών αν θέλουν να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Απέναντι σε αυτά στάθηκε η συγκλονιστική προσφορά του υγειονομικού προσωπικού των αποψιλωμένων δημόσιων μονάδων υγείας, η οποία συνεχίζει να κρατά όρθιο το ΕΣΥ. Αλλά κυρίως αποδείχτηκε η ανάγκη της «διπλής μάχης» των υγειονομικών στις πύλες των νοσοκομείων, μαζί με τους λήπτες υπηρεσιών υγείας, για τη διεκδίκηση της άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η τραγωδία της πανδημίας και των Τεμπών ανέδειξε με τραγικό τρόπο τις ευθύνες όλων που κυβέρνησαν και κυβερνούν στο όνομα του κέρδους των λίγων, που στοιχίζει κυριολεκτικά τη ζωή μας. Η απάντηση λοιπόν βρίσκεται στην οργάνωση της μάχης για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, στελεχωμένο με μόνιμο, επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των ασθενών σε περίθαλψη και υγεία.
«Η κατάσταση δεν έχει πάτο στην Πέλλα»: Πρόεδρος Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας
Η πανδημία έδειξε με τον πιο σκληρό και δραματικό τρόπο ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν αθωράκιστο. Ο λαός πλήρωσε βαρύτατο τίμημα στην Πέλλα. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού σήμερα αγκομαχούν περισσότερο από ποτέ. Τμήματα υποστελεχωμένα, χωρίς προσωπικό, λειτουργούν οριακά, κινδυνεύουν με κατάρρευση και η κατάσταση δεν έχει πάτο. Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Εδεσσας κλειστή εδώ και 18 μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία νοσοκομείου. Στα Γιαννιτσά η παθολογική κλινική και το ακτινολογικό τμήμα βρίσκονται εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες σε καθεστώς λειτουργικής κατάρρευσης. Ακρως επικίνδυνη κατάσταση στα επείγοντα. Γιατροί άλλων ειδικοτήτων, χωρίς να είναι παθολόγοι, καλούνται να καλύπτουν τη λειτουργία των εκτάκτων της παθολογικής. Οι ασθενείς μένουν σε εκκρεμότητα για ώρες ή και μέχρι την άλλη ημέρα το πρωί. Σε σοβαρότατο κίνδυνο και η λειτουργία του ογκολογικού ιατρείου. Ολοι όσοι πέρασαν έκλεισαν τα αυτιά τους στην απαίτηση των ασθενών και των οικογενειών τους στις διεκδικήσεις των υγειονομικών να ενταχθεί το ογκολογικό ιατρείο στον οργανισμό του νοσοκομείου.
Καμιά πρόβλεψη για προσλήψεις μόνιμων παθολόγων – ογκολόγων. Ετσι, περίπου 150 ογκολογικοί ασθενείς από 22 Μάη αποκόπτονται από τον θεράποντα γιατρό τους και το ογκολογικό ιατρείο παύει να δέχεται νέους ασθενείς. Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού μπαλώνουν τα τεράστια προβλήματα με αναγκαστικές μετακινήσεις, απογυμνώνοντας τα κέντρα υγείας, είτε κάνουν συμβάσεις με ιδιώτες. Δεκάδες επικουρικοί, συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βρίσκονται σε διαρκή εργασιακή ομηρία με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Οι οργανισμοί των δύο νοσοκομείων είναι ξεπερασμένοι και πολύ κατώτεροι των υγειονομικών αναγκών του λαού και των επιτευγμάτων της επιστήμης. Στα κέντρα υγείας ερημοποίηση. Κενό το 5565% των οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Παρά την κατακραυγή, και ενώ απαιτούνται μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για άλλη μία φορά ανακοινώθηκε προκήρυξη θέσεων με το σταγονόμετρο.
Από τη μια ξεχαρβαλωμένη η δημόσια υγεία και από την άλλη ο ιδιωτικός τομέας κερδοφορεί αχαλίνωτα, καθώς εκμεταλλεύεται τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις. Κι ο λαός ρημαγμένος από τη φτώχεια, την ακρίβεια, βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην άδεια του τσέπη. Και τα χειρότερα έπονται με μπαράζ μέτρων περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας. Μεγάλες οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών στην Πέλλα. Πάνω από 40 φορείς και σωματεία βρέθηκαν στους δρόμους, έφεραν στο προσκήνιο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Ακόμη και τώρα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Οι αγώνες αυτοί εμπόδισαν τα χειρότερα και αχρήστευσαν τα ψέματά τους για δήθεν ενίσχυση των νοσοκομείων ή ότι δήθεν φταίνε οι γιατροί που δεν έρχονται. Η κυβέρνηση αυτή και οι προηγούμενες έχουν την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό, διότι έχουν μετατρέψει το ΕΣΥ σε κακοπληρωμένο εργασιακό κάτεργο. Τα σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας δεν εμφανίστηκαν χτες. Δυστυχώς πρόκειται για προμελετημένη και προδιαγραμμένη πορεία συνεχούς υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας από όλες τις κυβερνήσεις μέσω της υποστελέχωσης και των συνεχών περικοπών των κρατικών κονδυλίων. Διότι θεωρούν την προστασία της δημόσιας υγείας δημοσιονομικό κόστος και έξοδο που πρέπει να περικοπεί.