Υλοποιείται το πρόγραμμα εθελοντισμού «Αειθαλεία» για άτομα τρίτης ηλικίας

Υλοποιείται το πρόγραμμα εθελοντισμού «Αειθαλεία» για άτομα τρίτης ηλικίας

Με την έναρξη της κοινωνικής διαβούλευσης και τη διεξαγωγή της σχετικής εμπειρικής έρευνας, το πρόγραμμα «Αειθαλεία» περνάει στην επόμενη φάση

Την έναρξη της Κοινωνικής Διαβούλευσης του Προγράμματος «Αειθαλεία: Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά» ανακοίνωσε η AμKE ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, φορέας υλοποίησης του προγράμματος με εταίρους το Πανεπιστήμιο Πατρών, την ΠΡΟΟΨΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. και την OTEAcademy.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, δημόσιους φορείς και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για την ανάδειξη των αναγκών στον ευρύτερο χώρο του εθελοντισμού και τον εντοπισμό προβλημάτων ή θεσμικών εμποδίων που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη του, ιδιαίτερα για άτομα που έχουν αποσυρθεί από την αγορά εργασίας ή βρίσκονται σε προ-συνταξιοδοτικό καθεστώς. Πιο αναλυτικά:

Το έργο στοχεύει στην ανάδειξη της ενεργητικής συμμετοχής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας μέσω της εθελοντικής προσφοράς, προκειμένου να καθιερωθεί η ενεργός γήρανση ως καλή πρακτική υγείας και ποιότητας ζωής, αλλά και να προαχθεί η κοινωνική και διαγενεακή αλληλεγγύη.

Ως ισότιμος εταίρος του Προγράμματος «Αειθαλεία», το Πανεπιστήμιο Πάτρας ξεκινά από τον Σεπτέμβριο του 2022 την κοινωνική διαβούλευση, απευθύνοντας δημόσια ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή τόσο σε δημόσιους φορείς (Υπουργεία, Διοίκηση και στελέχη φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου βαθμού, Πανεπιστήμια κλπ.) όσο και σε φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών (π.χ. Μ.Κ.Ο., Εθελοντικές Οργανώσεις, Σύλλογοι κλπ.). Η συμμετοχή στην κοινωνική διαβούλευση περιλαμβάνει:

  • Ενημέρωση για το Πρόγραμμα «Αειθαλεία»
  • Πρόσκληση σε ομαδική τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο διεξαγωγής τεσσάρων ομάδων εστίασης (focus group)

Εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους συμμετέχοντες μέσω:

  1. Συμπλήρωσης της φόρμας: https://bit.ly/3BzMESN
  2. Τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 210-3825506 3. Αποστολής e-mail στο info@aeithaleia.gr

Η επόμενη φάση του Προγράμματος «Αειθαλεία», αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2022, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εμπειρικής έρευνας υπό την ευθύνη του Πανεπιστημίου Πατρών, με σκοπό την αποτύπωση των ψηφιακών δεξιοτήτων ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και της γενικότερης στάσης τους απέναντι στον εθελοντισμό. Κάθε ωφελούμενος των ανοικτών δομών κοινωνικής φροντίδας των Δήμων, ή ενεργό μέλος εθελοντικών οργανώσεων (π.χ. Μ.Κ.Ο., εθελοντικών οργανώσεων, οργανώσεων συνταξιούχων κλπ.), μπορεί να συμμετέχει στην έρευνα συμπληρώνοντας διαδικτυακά το ερωτηματολόγιο: https://forms.gle/J4NeNSaEQcrSXuMe7

Μέσω της ιστοσελίδας http://www.aeithaleia.gr και της σελίδας του Προγράμματος στο Facebook (https://www.facebook.com/aeithaleia), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της κοινωνικής διαβούλευσης και της εμπειρικής έρευνας, αλλά και να διαβάζουν τα ενημερωτικά δελτία, τα οποία εκδίδονται και αναρτώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ομάδα έργου του προγράμματος «Αειθαλεία»

Το έργο «Αειθαλεία: Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την AμKE ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας και εταίρους το Πανεπιστήμιο Πατρών, την ΠΡΟΟΨΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. και την OTEAcademy.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το «SolidarityNow».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter