Υπ. Εργασίας: Προβληματίζουν οι 130.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Υπ. Εργασίας: Προβληματίζουν οι 130.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Σε εκκρεμότητα από 12 έως και 30 μήνες βρίσκονται περίπου 130.000 αιτήσεις για χορήγηση επικουρικής σύνταξης στο νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Το υπουργείο Εργασίας μπορεί να αποφάσισε να στηρίξει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) για να καταβάλλει τις 95.000 κύριες συντάξεις, που επίσης παραμένουν σε εκκρεμότητα, με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει κάτι ανάλογο και για το ΕΤΕΑΕΠ. Ο λόγος είναι ότι βάσει νόμου, η επικουρική ασφάλιση και τα εφάπαξ θα καταβάλλονται στο εξής, μόνο από τα έσοδα που θα προκύπτουν από τις μηνιαίες εισφορές που θα προσφέρουν οι ασφαλισμένοι – εργαζόμενοι. Μοναδική στήριξη, θα μπορεί να παρασχεθεί από τα αποθεματικά του ταμείου. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορεί να βοηθήσει το Κράτος, μέσω επιχορήγησης, όπως γινόταν έως τώρα.

Με αυτό ως δεδομένο, η εκτίμηση αρμόδιων στελεχών στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι ότι φέτος στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα καταστεί εφικτό να καταβληθούν έως 50.000 επικουρικές συντάξεις. Άρα θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα τουλάχιστον άλλες 79.500 αιτήσεις, μαζί με όσες προστεθούν από την τρέχουσα χρονιά. Συνεπώς, η «μαύρη τρύπα» στην επικουρική ασφάλιση θα παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα.

Το υπουργείο Εργασίας πάντως, ενδιαφέρεται να κλείσει συνολικά όλες τις «τρύπες» που υπάρχουν από ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα των παροχών (συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα). Άλλωστε η δέσμευση που υπάρχει είναι ότι, εάν εντός του δεκαμήνου του τρέχοντος έτους, δεν απορροφηθούν τα 859 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για να χορηγηθούν κύριες συντάξεις, τότε τα ποσά θα επιστραφούν στους δανειστές…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter