Απάντηση στη Νέα Δημοκρατία

Υπ. Οικονομίας: Η Ελλάδα στην κορυφής της Ευρώπης στην απορρόφηση κονδυλίων

Η Ελλάδα βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωση - απάντηση προς τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παραθέτει το υπουργείο Οικονομίας, η Ελλάδα ήρθε πρώτη σε όλη την Ευρώπη, απορροφώντας πλήρως τους πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013), ενώ κατέγραψε και νέα πρωτιά στην απορρόφηση (11,4%) των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) για το 2016. "Μάλλον στη ΝΔ θεωρούν υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης το 1,5% που είχαν πιάσει ως κυβέρνηση στο αντίστοιχο σημείο του προηγούμενου ΕΣΠΑ…", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

"Οι επιτυχίες αυτές ήρθαν παρά την τραγική κατάσταση που μας κληροδότησαν στο ΕΣΠΑ, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση στα περισσότερα προγράμματα. Και παρά τις βαριές διαδικασίες που συνοδεύουν τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ. Διαδικασίες που για την Ελλάδα έγιναν πολύ πιο βαριές από ότι στις υπόλοιπες χώρες, ακριβώς εξαιτίας των φαινομένων αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης επί των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αν τα στελέχη της ΝΔ δυσκολεύονται να διαβάσουν το επίσημο σάιτ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου είναι καταγεγραμμένα τα παραπάνω στοιχεία, μπορούν να αναζητήσουν τις δημόσιες δηλώσεις της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου κας Κρέτσου, τόσο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στη χώρα μας, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, στις οποίες αποδίδει τα εύσημα στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας για τη δουλειά που έχουμε κάνει στην απορρόφηση και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ".

Το υπουργείο Οικονομίας κάνει λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και πολιτικό αδιέξοδο της ΝΔ και προσθέτει:

"Ισχυρίζεται επίσης η ΝΔ, ότι κανένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Από ότι φαίνεται δεν έχουν πληροφορηθεί ούτε για τη γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, ούτε για τα μεγάλα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων ύψους 460 εκατ. ευρώ, ούτε για τα δεκάδες μικρά και μεσαία έργα που υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και τα οποία έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Για να μην αναφερθούμε στους «παγωμένους», εδώ και μία δεκαπενταετία, μεγάλους οδικούς άξονες τους οποίους ολοκληρώσαμε ταχύτατα εξασφαλίζοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Μάλιστα, σε μία ακόμη επίδειξη αντιπολιτευτικού οίστρου η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και χρησιμοποιεί το ΕΣΠΑ για την κάλυψη πάγιων αναγκών του κράτους. Σε ποιες δαπάνες όμως αναφέρεται; Σε αυτές για την πρόσληψη των απαραίτητων αναπληρωτών καθηγητών ή μήπως σε εκείνες για τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς;

Το ΕΣΠΑ διαθέτει κοινωνικό πυλώνα ακριβώς για την προώθηση τέτοιων παρεμβάσεων, πυλώνα τον οποίο αναβαθμίσαμε κατευθύνοντας τους πόρους στην κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών, με έμφαση στις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Φυσικά δεν περιμέναμε από τη ΝΔ να εκτιμήσει αυτή την προσπάθεια, είναι γνωστή η απέχθεια της για το κοινωνικό κράτος και καταγεγραμμένες ανεξίτηλα στη συνείδηση του κόσμου οι πολιτικές που εφάρμοσε ως κυβέρνηση για την αποδόμησή του, αφήνοντας απροστάτευτους εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Όπως φαίνεται, τα στελέχη της ΝΔ νοσταλγούν τις μέρες των δικών τους κυβερνήσεων, τότε που τα σχολεία παρέμεναν όλη τη χρονιά χωρίς καθηγητές γιατί δεν είχαν προσλάβει αναπληρωτές και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούσαν να βρουν βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά τους. Ας απευθυνθεί σε όλους η ΝΔ, τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, και ας τους ενημερώσει ότι οι ανάγκες τους είναι αχρείαστες δαπάνες που πρέπει να περικοπούν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όχι μόνο δεν μειώσαμε τους πόρους του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, αλλά αντίθετα, τους αυξήσαμε κατά πολύ, με επιπλέον κεφάλαια από το «Πακέτο Γιούνκερ» και τις απευθείας συμφωνίες για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ξεπερνάνε τα 2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ να μηδενίσει το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, το μόνο που αποδεικνύει είναι την άγνοιά της και τη βαθιά νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική της".

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.