Ύπατη αρμοστεία ΟΗΕ: Δεν έχει νομική βάση η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Ύπατη αρμοστεία ΟΗΕ: Δεν έχει νομική βάση η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Φρένο» βάζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω του ΚΥΣΕΑ, να βάλει στον «πάγο» για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου. 

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω της συνεχόμενης αύξησης ανθρώπων, και την αποφυγή υπέρμετρης και αδικαιολόγητης βίας και ζητά η εξέταση των αιτημάτων ασύλου να γίνεται με συντεταγμένο τρόπο.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει νομική βάση για την αναστολή υποβολής των αιτήσεων από τους αιτούντες άσυλο.

«Οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο τρόπο», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Τονίζεται επίσης πως: «Τα πρόσωπα που εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια ενός κράτους δεν θα πρέπει επίσης να τιμωρούνται εάν παρουσιαστούν χωρίς καθυστέρηση στις αρχές για να ζητήσουν άσυλο».

Δείτε επίσης: Τετραετής φυλάκιση και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε μετανάστες για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα

Μεταξύ άλλων, αναφορικά με το άσυλο, στην ανακοίνωση, τονίζεται: 

«Ούτε η σύμβαση του 1951 που σχετίζεται με το καθεστώς των προσφύγων ούτε η νομοθεσία της Ε.Ε για τους πρόσφυγες προσφέρουν τη νομική βάση για την αναστολή υποδοχής αιτήσεων ασύλου.

Το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ έχει υποδειχθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως προς το θέμα αυτό, ωστόσο η διάταξη αυτή επιτρέπει τη λήψη προσωρινών μέτρων από το Συμβούλιο, κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής και διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης που χαρακτηρίζεται από ξαφνική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης που επίσης τονίζεται στο δίκαιο της ΕΕ».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter