Ύπατη Αρμοστεία: Ολοκληρώνεται άμεσα το σχέδιο αντικατάστασης των σκηνών στη Μόρια

Ύπατη Αρμοστεία: Ολοκληρώνεται άμεσα το σχέδιο αντικατάστασης των σκηνών στη Μόρια

«Η Μόρια πρέπει να αποσυμφορηθεί άμεσα. Έχει υποστεί τρεις καταστροφές και στεγάζει τον διπλάσιο πληθυσμό από αυτόν που αντέχει», είπε ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος για θέματα στον επιχειρησιακό τομέα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Τζιοβάνι Λέπρι.

«Η Ύπατη Αρμοστεία, η IRC (International Rescue Committee), ο στρατός και η υπηρεσία ταυτοποίησης είναι στη φάση της οριστικοποίησης των σχεδίων για την αντικατάσταση των σκηνών από κοντέινερ. Περιμένουμε σήμερα μάλλον την έγκριση από την υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης», υπογράμμισε ο κ. Λέπρι.

Όπως επεσήμανε, για να βελτιωθούν οι συνθήκες και να αντικατασταθούν οι σκηνές με κοντέινερ, επιβάλλεται να μεταφερθούν πρόσφυγες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταθέσει τρεις προτάσεις πριν από ένα μήνα, αλλά κολλάνε στη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί άλλη φορά και να απαιτούμε γραπτές διαβεβαιώσεις. Δεν είναι η Ύπατη Αρμοστεία αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις, αν συνέβαινε αυτό, ο καταυλισμός θα είχε αναμορφωθεί πολύ νωρίτερα», τόνισε.

Αύξηση των μετακινήσεων στην ενδοχώρα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, από την αρχή του 2017, καταγράφονται περίπου 40 αφίξεις την ημέρα, όταν τον Δεκέμβρη ήταν περίπου 50 και νωρίτερα ήταν 80 ανά ημέρα.

Παράλληλα, αυξάνονται οι μετακινήσεις προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, καθώς έχουν ήδη μεταφερθεί 1.130 άτομα προς την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς πλέον είναι περισσότεροι αυτοί που κρίνεται ότι μπορούν να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα στέγασης των 19.343 θέσεων, ο κ. Λέπρι είπε πως υπάρχει ένα «φυσιολογικό κενό της τάξης του 10% κενών θέσεων στα διαμερίσματα. Για παράδειγμα σε διαμέρισμα που μπορεί να φιλοξενήσει 5 άτομα, μπορεί να μένει μια οικογένεια τριών ατόμων. Δεν μπορούμε να βάλουμε άλλους δύο στο ίδιο διαμέρισμα. Αυτό είναι για λόγους ευαλωτότητας και λόγους εθνικότητας. Είναι θέμα προστασίας και αίσθησης ασφάλειας των ανθρώπων που μένουν εκεί».

Εκτίμησε πως πρέπει η κατάσταση στα νησιά να βελτιωθεί, καθώς στη Λέσβο περίπου 400 άτομα βρίσκονται εκτός της Μόριας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα και στη Χίο άλλα 300. «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια από τις τοπικές αρχές να πειστούν οι κάτοικοι, ειδικά από τη στιγμή που δεν είναι τουριστική περίοδος, να γεμίσουν τα ξενοδοχεία τους ή τα διαμερίσματά τους με πρόσφυγες. Χρειάζεται στήριξη και από τους ιδιωτικούς τοπικούς φορείς και όχι μόνο τις αρχές».

Η χρηματοδότηση

Αναφορικά με την χρηματοδότηση που έχει λάβει η Ύπατη Αρμοστεία από την Κομισιόν – κατά κύριο λόγο – το πρόγραμμα ECHO, κυβερνήσεις και ιδρύματα/διεθνείς οργανισμούς, ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος για τα επιχειρησιακά της Ύπατης Αρμοστείας ενημέρωσε πως αυτή ανήλθε σε 166 εκατομμύρια ευρώ για το 2016 και τα έξοδα ανήλθαν στα 155 εκατομμύρια ευρώ». Αναλυτικά, η Ύπατη Αρμοστεία εισέπραξε 112 εκατομμύρια από την Κομισιόν, 38 εκατομμύρια από το ECHO, 14 εκατομμύρια από κυβερνήσεις (Βρετανίας και Γερμανίας κατά κύριο λόγο) και 2 εκατομμύρια από ιδιώτες. Όσον αφορά τα χρήματα της Κομισιόν, τα 80 εκατομμύρια ξοδεύτηκαν στο πρόγραμμα στέγασης και τα 32 εκατομμύρια σε άλλες ανάγκες των προσφύγων.

Τέλος, ο κ. Λέπρι είπε πως η Ύπατη Αρμοστεία προσωρινά «καλύπτει κενά. Θα είμαστε ευτυχείς να δώσουμε τη σκυτάλη στην στέγαση για παράδειγμα και να παραδώσουμε σε ένα σύστημα που οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα μπορούν να διαχειριστούν με αειφόρο τρόπο τη στέγαση . Αυτό που ελπίζω να μη συμβεί είναι να λήξει η δική μας ενεργή συμμετοχή, πριν ξεκινήσει η πλήρης εμπλοκή του ελληνικού κράτους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter