Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Η πολιορκία και ο αποκλεισμός της Γάζας αντιβαίνουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Η πολιορκία και ο αποκλεισμός της Γάζας αντιβαίνουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Η στέρηση των βασικών αγαθών και ο συνεπαγόμενος κίνδυνος για τη ζωή των αμάχων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ύπατος αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων για την εφαρμογή μιας πολιορκίας που δεν δικαιολογούνται από στρατιωτική αναγκαιότητα πιθανώς «ισοδυναμούν με συλλογική τιμωρία».

Η επείγουσα έκκληση έγινε το πρωί της Τρίτης από τον Τουρκ, για την άμεση επέμβαση των «κρατών με επιρροή» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, που θυμίζει «πυριτιδαποθήκη», ενώ επισημαίνει ότι «η επιβολή πολιορκίας που βάζει σε κίνδυνο ζωές αμάχων με τη στέρηση βασικών αγαθών για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο Τουρκ αναφέρει επίσης ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, ενώ εξέφρασε την απέχθειά του για τις αναφορές σχετικά με τις εκτελέσεις αμάχων από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, καθώς και από τις αναφορές για μαζικές δολοφονίες. 

Επίσης, αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών που «έπληξαν μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών στη Γάζα και άλλα κτίρια, σχολεία και εγκαταστάσεις της υπηρεσίας αρωγής και εργασίας του ΟΗΕ, UNRWA, με αποτέλεσμα θανάτους αμάχων». Ξεκαθάρισε επίσης ότι «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές: η υποχρέωση να φροντίζουμε συνεχώς για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και των πολιτικών υποδομών παραμένει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των επιθετικών επιχειρήσεων».

«Γνωρίζουμε από πικρή πείρα ότι η εκδίκηση δεν είναι η λύση και τελικά οι αθώοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα», αναφέρει ο Τουρκ. «Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω πόλωση. Πρέπει να βρούμε λύσεις με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter