Υπεγράφη το προσύμφωνο ΔΕΠΑ – Energean Oil & Gas για τον αγωγό EastMed

Υπεγράφη το προσύμφωνο ΔΕΠΑ – Energean Oil & Gas για τον αγωγό EastMed

Το μεσημέρι της Τρίτης έπεσαν οι υπογραφές στο προσύμφωνο συνεργασίας της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ, παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη.

Η εν λόγω συμφωνία «κλείδωσε» λίγη ώρα πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για τον EastMed. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε τα εξής: «Ο αγωγός μπορεί να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους, σήμερα όμως τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του».

Με τη σειρά του, ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean ανέφερε ότι: «Το έργο δημιουργεί μια διέξοδο για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού και τον ανταγωνισμό». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να «υπάρξει επιτυχία και στις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα μόνο».

Την διακυβερνητική συμφωνία θα υπογράψουν στις 18:30 οι αρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Τα μέτρα προστασίας για τον αγωγό

Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed περιλαμβάνει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η πρόβλεψη για την λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας η οποία αναφέρεται ακόμη:

-Στο ρυθμιστικό – αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.

-Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν καθώς και

-Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Επιστέγασμα της τριμερούς συνεργασίας ο East Med

Αντίδραση Ακιντζί: Ο EastMed δεν θα βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού

Μυστικά & Documento

07/08/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter