«Υπέκλεψαν τα e-mails δεκάδων βουλευτών»

«Υπέκλεψαν τα e-mails δεκάδων βουλευτών»

Καταγγελία από τον Βρετανό δικηγόρο Ντέιβιντ Χούπερ, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Σεισμός στο πολιτικό σκηνικό. Την υποκλοπή των e-mails δεκάδων βουλευτών κατήγγειλε μέσω επιστολής που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή προς τον πρόεδρο της Eιδικής Mόνιμης Eπιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αθανάσιο Μπούρα ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία» Ιωάννης Φιλιππάκης.

Στην επίμαχη επιστολή ο Ι. Φιλιππάκης αναφέρεται σε στοιχεία που διαθέτει αναφορικά με «υποκλοπές ψαρέματος» της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεκαεπτά βουλευτών, τους οποίους μάλιστα κατονομάζει.

Όσα καταγγέλλει ο Ι. Φιλιππάκης βασίζονται στην κατάθεση που είχε δώσει ο –τότε– δικηγόρος της εφημερίδας «Δημοκρατία» Ντέιβιντ Χούπερ (David Ηooper) στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου αναφορικά με την υπόθεση Novartis, αλλά και σε δύο γραπτά υπομνήματα του ίδιου στις βρετανικές αρχές όπου εξιστορεί τη σκιώδη αυτή υπόθεση.

Σύμφωνα με τον εκδότη, όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και καταθέσει ο δικηγόρος του «αποδεικνύουν τη διάπραξη των εγκληματικών ενεργειών των υποκλοπών / hacking την περίοδο 2015-2016, όταν η “Δημοκρατία” διερευνούσε τη λίστα Λαγκάρντ. Ωστόσο, πλήθος άλλων ενδείξεων δείχνει τη συνέχιση των παράνομων παρακολουθήσεων μέχρι και τον Αύγουστο του 2019, όταν συνελήφθη στη Νέα Υόρκη από το FBI ο φυσικός αυτουργός τους Ισραηλινός ντετέκτιβ Αβιράμ Αζάρι».

«Ο Μιωνή παραβίασε το απόρρητο των επικοινωνιών»

Στις 16 Μαΐου του 2022 ο Ντ. Χούπερ είχε καταθέσει ενώπιον της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου έχοντας προταθεί ως μάρτυρας από τον εκδότη της «Δημοκρατίας». Εκεί ο Βρετανός δικηγόρος είχε καταγγείλει ότι τα e-mails του, όπως κι αυτά συνεργατών του, αλλά και της οικογένειάς του είχαν υποκλαπεί. Είχε μάλιστα καταγγείλει ότι αυτή η υποκλοπή πραγματοποιήθηκε από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή όταν ο τελευταίος βρισκόταν σε αντιδικία με τη «Δημοκρατία».

‘Οπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο δικηγόρος, ο Σ. Μιωνή «μπήκε μέσα στα μέιλ τα δικά μου, μέιλ ως δικηγόρου του κ. Φιλιππάκη, καθώς και στα μέιλ της οικογένειάς μου. Και πάλι να αναφερθώ στην παραβίαση των μέιλ μου, των προσωπικών μου, της οικογένειάς μου και επίσης η παραβίαση του απορρήτου σχετικά με την εφημερίδα “Δημοκρατία” και τη συνεργασία μου με τον Ι. Φιλιππάκη και στην παραβίαση των μειλ του Αλέξανδρου Τάρκα (σ.σ.: δημοσιογράφου). Ο κ. Μιωνής επίσης παραβίασε το απόρρητο των επικοινωνιών, των μέιλ ενός ανώτατου δικηγόρου στην Αγγλία Adam Speker, της δικής μας ομάδας, που είχε καταθέσει αγωγή για δυσφήμιση κατά του Σάμπυ Μιωνή στα Αγγλικά δικαστήρια, και ενός δικαστή στην Αγγλία».

Οι καταγγελίες όμως του Βρετανού δικηγόρου δεν σταμάτησαν εκεί, αφού ανέφερε πως είχαν παραβιαστεί τα e-mails και Ελλήνων βουλευτών: «Επίσης παραβίασε το απόρρητο της επικοινωνίας των μειλ τέταρτης ομάδας, οι οποίοι ήταν βουλευτές του Κοινοβουλίου της Αθήνας από διάφορα κόμματα. Επίσης ο κ. Μιωνής παραβίασε το απόρρητο της επικοινωνίας των μέιλ ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων εδώ στην Ελλάδα. Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι έκαναν έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για φοροδιαφυγή. Επίσης ο κ. Μιωνής παραβίασε το απόρρητο της επικοινωνίας των μειλ δημοσίων υπαλλήλων που θα μπορούσε να του αποφέρει οικονομικά οφέλη, ως παράδειγμα ατόμων που ασχολούνταν με την ανάπτυξη ακινήτων». Παρότι ο Βρετανός δικηγόρος παρουσίασε στην Κων. Αλεβιζοπούλου και στοιχεία που είχε συγκεντρώσει, η ίδια ουδόλως φάνηκε να θορυβείται.

01 Το υπόμνημα του Άγγλου δικηγόρου Ντέιβιντ Χούπερ προς τις βρετανικές αρχές και (02) η κατάθεσή του στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου για την υπόθεση Novartis, όπου εξιστορεί τη σκιώδη αυτή υπόθεση.

Τον Σάμπυ Μιωνή (03) «έδειξε για την υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεκαεπτά βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου ο Βρετανός δικηγόρος Ντέιβιντ Χούπερ. Στο υπομνήματα και τα στοιχεία του τελευταίου βασίστηκε ο Ιωάννης Φιλιππάκης (04) ,που ζητά τη διερεύνηση των «εγκληματικών ενεργειών».

«Υποκλοπές σε περίπου 50 Ελληνες»

Στο υπόμνημα που είχε υποβάλει ο Nτ. Χούπερ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου» ότι «αυτή η επιχείρηση του hacking οργανώθηκε από τον Σάμπυ Μιωνή με την πρόθεση να αποκτήσει με τη χρήση εγκληματικών μέσων πρόσβαση στις νομικά προνομιούχες επικοινωνίες μεταξύ του δικηγορικού μου γραφείου και της εφημερίδας ‘‘Δημοκρατία’’ κατά την περίοδο από 29 Ιουλίου έως 25 Μαρτίου 2016». Σύμφωνα με όσα αναγράφονται, ο ίδιος έμαθε για τις καταγγελλόμενες υποκλοπές τον Ιούνιο του 2020 από τον δημοσιογράφο Τζακ Σταμπς (Jack Stubbs) του Reuters. Ο δημοσιογράφος του ανέφερε πως εντόπισε ότι αυτός και η οικογένειά του είχαν χακαριστεί στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε το Reuters για την ινδική εταιρεία BellTroX, η οποία και πραγματοποιούσε απόπειρες hacking. Η έρευνα διεξαγόταν σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Citizens Lab, μια ομάδα παρατηρητών διαδικτύου που ήταν συνδεδεμένη με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Στο επίμαχο υπόμνημα ο δικηγόρος επισύναψε τη λίστα με τα συνολικά 132 ηλεκτρονικά μηνύματα στόχευσης ή ηλεκτρονικού ψαρέματος που εστάλησαν στον ίδιο και στην οικογένειά του. Ο δικηγόρος ανέλυσε όπως λέει στα υπομνήματά του τα επίμαχα e-mails «πειρατείας», τα οποία αναλύθηκαν «από ανεξάρτητους ειδικούς υπολογιστών». Αυτό που προέκυψε είναι ότι στάλθηκαν «τουλάχιστον 670 μηνύματα» σε «50 περίπου φυσικά πρόσωπα, Ελληνες που ήταν κυρίως πολιτικοί…».

Μάλιστα, κατονομάζει και κάποιους εξ αυτών: τον Μάκη Βορίδη, που «τότε (2015-16 ήταν δικηγόρος της εφημερίδας “Δημοκρατία”», το νυν στέλεχος της Eπιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αθανάσιο Μπούρα, τον Θεόδωρο Πάγκαλο, την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στην επίμαχη λίστα συμπεριλαμβάνονται τα μέλη της τότε Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την Εξωτερική Πολιτική Αθανάσιος Δαβάκης, Ιωάννης Δέδες, Βασίλης Οικονόμου και Ολγα Κεφαλογιάννη. Η λίστα δεν τελειώνει εκεί, αφού υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που συμμετείχαν σε επιτροπές της Βουλής, όπως η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Ανδρέας Μαρίνος, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Παύλος Βογιατζής και η Ροδούλα Ζήση.

Το ερώτημα πλέον είναι απλό: θα πάρει επιτέλους θέση η κυβέρνηση, ως οφείλει, για τις τρομακτικές και συνταρακτικές καταγγελίες;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter