Υπέρ της πολυφωνίας ο Πέτσας με αποκλεισμούς Μέσων από την καμπάνια «που σώζει ζωές»

Υπέρ της πολυφωνίας ο Πέτσας με αποκλεισμούς Μέσων από την καμπάνια «που σώζει ζωές»

Υπέρμαχος του πλουραλισμού και της πολυφωνίας παρουσιάστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, εμπαίζοντας τους πολίτες και το Κοινοβούλιο σε live μετάδοση.

Αντί απαντήσεων για την αδιαφανή καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» ύψους 11 εκατ. ευρώ και το ρόλο της εταιρίας επικοινωνίας Initiative Media, ο Στέλιος Πέτσας προτίμησε για άλλη μια φορά να καταφύγει σε βολικά ευχολόγια και λεκτικές αοριστίες, υποτιμώντας την κοινή λογική και αποφεύγοντας να φωτίσει τις σκοτεινές πλευρές του θέματος.

Επανέλαβε όσα γενικόλογα έχει δηλώσει ήδη για τις δύο φάσεις της εκστρατείας ενημέρωσης κατά του φονικού ιού, δίχως να ψελλίζει λέξη για τις αιτίες που οδηγούν στον αποκλεισμό συγκεκριμένων Μέσων αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της Initiative Media.

Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή ο Στ. Πέτσας για τα 11 εκατ. του «Μένουμε Σπίτι»

Αντιθέτως, διαπίστωσε από το βήμα της Γερουσίας την ανάγκη ύπαρξης πλουραλισμού και πολυφωνίας γιατί η «έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σώζει ζωές» και καταπολεμά την παραπληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας.

Αλήθεια, η ενημέρωση από τα Μέσα πρώτης γραμμής που αποκλείστηκαν από την καμπάνια δεν «σώζει ζωές»;

«Εμείς δεν ελέγχουμε τους αρμούς της εξουσίας» είπε υπαινικτικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να καταθέτει φάκελο 25 σελίδων που καταδεικνύει το μονομερή τρόπο προβολής της επικαιρότητας από τη συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοπτικών σταθμών για μία μόνο ημέρα. «Είναι ανατριχιαστική η εικόνα» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να κληθεί στη Βουλή το ΕΣΡ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μονοφωνίας, αφού «έχει καταργηθεί η αντιπαράθεση, η σύνθεση και ο πλουραλισμός» στα Μέσα. Μάλιστα, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στις καθημερινές ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τονίζοντας πως ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επιμένει να μην απαντά στις ερωτήσεις που κρίνει ότι δεν πρέπει να απαντηθούν. «Υπεβλήθη 100 φορές η ερώτηση σε ποιο σημείο βρίσκονται οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ε δεν απαντάει…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς την απαλλαγή των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ ανά άδεια, ο Στέλιος Πέτσας επικαλέστηκε και πάλι το περιορισμένο φιλότιμο των καναλαρχών και το πρόβλημα ρευστότητας που προκλήθηκε από την πανδημία. Τουλάχιστον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι οι ιδιοκτήτες των καναλιών δεν απαλλάχτηκαν δια παντός από τα 21 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλλουν φέτος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το ποσό ούτε χαρίζεται, ούτε διαγράφεται, απλώς μετατίθεται χρονικά.

Να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ, ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση και η Μαρία Σακοράφα από το ΜΕΡΑ25 αναφέρθηκαν έμμεσα ή άμεσα στον αποκλεισμό Μέσων από την καμπάνια, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για την εταιρία – μεσάζοντα διανομής διαφημιστικού χρόνου και χρήματος και το σκιώδες παρελθόν που την συνοδεύει.

«Αποκλείσατε το Documento»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίηση η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση των προμηθειών» και θέτοντας ευθέως το ζήτημα αποκλεισμού του Documento από την εκστρατεία για τον κορονοϊό. «Γιατί δώσατε στην εταιρεία επικοινωνίας να κατανείμει τα 11 εκ ευρώ στα ΜΜΕ; Γιατί δεν κατανείματε εσείς με δική σας υπουργική απόφαση και με δικές σας διαδικασίες και με διαφανή κριτήρια τα χρήματα αυτά στα ΜΜΕ;» ρώτησε και συμπλήρωσε λέγοντας: «Το κάνατε γιατί θέλατε πρώτον να βγει κάποια προμήθεια για την ίδια την εταιρεία γιατί είστε κυβέρνηση προμηθειών και δεύτερον γιατί δεν θέλετε με δική σας απόφαση να εμφανισθούν τα ποσά αυτά στην διαύγεια, καθώς θα έπρεπε να δώσετε εξηγήσεις για παράδειγμα γιατί δώσατε στην Εφημερίδα των Συντακτών το 1% και γιατί αποκλείσατε το Documento».

«Εγνωσμένη εταιρία η Initiative»

Ο Στ. Πέτσας υπερασπίστηκε την ανάθεση του έργου στην Initiative, ισχυριζόμενος απλά και μόνο ότι πρόκειται για εγνωσμένη εταιρία που μπορεί να σηκώσει το φόρτο εργασίας που της ανατέθηκε χωρίς να διευκρινίζει ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου στην συγκεκριμένη επιλογή και χωρίς να δίνει καμία απάντηση για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων Μέσων. Αντέτεινε δε ότι θα θρηνούσαμε χιλιάδες θύματα αν δεν εκδιδόταν η ΠΝΠ για την κατά παρέκκλιση κείμενων διατάξεων προβολή της πληρωτέας καμπάνιας, αφού η διεξαγωγή διαγωνισμού απαιτεί μήνες. Ωστόσο, αναπάντητο έμεινε το ερώτημα γιατί τα 11 εκατ. ευρώ δεν κατανεμήθηκαν απευθείας από το κράτος, κάτι που είχε γίνει με την επικοινωνιακή προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία επέλεξε να μην ξοδέψει κρατικά κονδύλια για υπηρεσίες μιντιακών μεσαζόντων.

Αναφορικά με τον τρόπο που θα διανεμηθεί το ποσό στα ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα καταβάλλει τα ποσά η Initiative, αλλά το υπουργείο Οικονομικών. «Επομένως, στο τέλος θα έχετε μία πλήρη εικόνα για το ποιοι έχουν συμμετάσχει στην καμπάνια και τι ποσά πήρανε» ενημέρωσε. Επίσης, προανήγγειλε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα αφορά τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου, με τα ζητήματα δεοντολογίας -όπως αυτά που είχαν εγερθεί τον περασμένο Δεκέμβριο- να τα κρίνει κρίνει η αρμόδια επιτροπή, ενώ θα προβλέπεται ανακατανομή των ποσών ανάλογα με το προσωπικό κάθε Μέσου. «Είναι θέμα ημερών, αναμένουμε τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και θα προχωρήσουμε στην έκδοση της ΚΥΑ» είπε. Τέλος, γνωστοποίησε ότι επίκειται να ληφθούν μέτρα και για την ενίσχυση της Digea. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter