Υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων η νομπελίστας Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό

Υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων η νομπελίστας Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό

Η άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι μια καλή ιδέα, αλλά οι πιο πλούσιες χώρες οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στις πιο φτωχές, δήλωσε σήμερα η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια άρση των πατεντών για τα εμβόλια “είναι καλό πράγμα” επειδή “ασκεί πίεση στους φαρμακευτικούς ομίλους”, δήλωσε η οικονομολόγος σε μια συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ωστόσο αυτός ο διαμοιρασμός των πατεντών, που είναι ακόμη υποθετικός, δεν διευθετεί το ζήτημα της πρόσβασης των πιο φτωχών χωρών σε εμβόλια που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Δημιουργώντας και χρηματοδοτώντας το Covax, ένα σύστημα διαμοιρασμού εμβολίων κατά της Covid-19, κράτη, διεθνείς οργανισμοί και προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Γκέιτς κατέστησαν δυνατό να χορηγηθούν 50 εκατομμύρια δόσεις σε φτωχές χώρες. Όμως “χρειάζονται δύο δισεκατομμύρια δόσεις”, λέει η Εστέρ Ντιφλό.

Άρα “η οικονομική προσπάθεια προκειμένου να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες είναι μηδαμινή: προκειμένου να διοχετευθούν σε αυτές τις χώρες δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, θα χρειαστούν 29 δισεκατομμύρια δολάρια. Ας πούμε ότι αν ο αριθμός αυτός φθάνει τα τέσσερα δισεκατομμύρια, η δαπάνη είναι λίγο παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Βλέπουμε πολύ καθαρά ότι δεν είναι τίποτα αν συγκριθεί με τα δισεκατομμύρια δολάρια που οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνες τους επενδύουν στο σχέδιο ανάκαμψής τους”, δήλωσε η Γαλλοααμερικανίδα οικονομολόγος, που έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 2018.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι, έκανε την έκπληξη προχθές, Τετάρτη, ανακοινώνοντας πως η Ουάσινγκτον είναι στο εξής θετική στην “‘άρση” των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19, ένα μέτρο που είχαν ζητήσει εδώ και μήνες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πολλές χώρες, με επικεφαλής την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Όμως κάτοχοι των πατεντών είναι κυρίως αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρίες, που εναντιώνονται συνολικά στην άρση τους η οποία, όπως υποστηρίζουν, θα είχε ως αποτέλεσμα μια επιστροφή σε πολυδάπανες επενδύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter