Αναδρομικά – Ο eΕΦΚΑ στέλνει τον λογαριασμό των λαθών του, στους συνταξιούχους

Αναδρομικά – Ο eΕΦΚΑ στέλνει τον λογαριασμό των λαθών του, στους συνταξιούχους

Το «κτηνώδες» πρόσωπο του επιτελικού κράτους των αρίστων του Κ. Μητσοτάκη, αντιμετωπίζουν περί τους 95.000 συνταξιούχους που είχαν την «ατυχή» τύχη να λάβουν αναδρομικά των όσων παρανόμως και αντισυνταγματικώς τους παρακρατήθηκαν για τα έτη 2016-2017… Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να πληρώσουν το 80% του αναλογούντος φόρου για αυτά τα αναδρομικά ως προσαύξηση-πρόστιμο όχι γιατί έκαναν κάποιο λάθος αλλά γιατί καλούνται να πληρώσουν τα λάθη της διοίκησης του eΕΦΚΑ!

Ιστορίες «άριστης» ηλεκτρονικής τρέλας

Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, όταν κατέθεσαν τη φορολογική τους δήλωση ο eΕΦΚΑ είτε δεν είχε αναρτήσει τα ποσά των αναδρομικών είτε τα είχε αναρτήσει λάθος… Στη δεύτερη δε περίπτωση, ο eΕΦΚΑ, δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει αυτούς τους συνταξιούχους, ότι προέβη σε διόρθωση (προς τα πάνω) των καταβληθέντων αναδρομικών ώστε να προβούν μέσω των λογιστών τους σε διορθωτικές δηλώσεις. Υπό αυτή την τραγική για δημόσιο οργανισμό διαχείριση προκύπτει ένα τεράστιο πρόστιμο… Ο λόγος είναι ότι αυτομάτως το σύστημα τους χρεώνει το λάθος (ανακριβής δήλωση) και υπό αυτό το καθεστώς επιβάλει ως πρόστιμο, προσαύξηση που φτάνει στο 80% του αναλογούντος φόρου!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ «τραβάει» απευθείας τα εισοδήματα των συνταξιούχων από το αντίστοιχο ηλεκτρονικό σύστημα του eΕΦΚΑ χωρίς την παρέμβαση του λογιστή που χειρίζεται την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης. Ετσι στην περίπτωση λάθους, όταν αργότερα η ΑΑΔΕ διεξάγει έλεγχο διαπιστώνει ότι άλλα δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική φορολογική δήλωση και άλλα έχει ως εισόδημα στην ηλεκτρονική καρτέλα του συνταξιούχου ο eΕΦΚΑ. Ετσι το σύστημα θεωρεί ότι η φορολογική δήλωση που κατατέθηκε είναι ανακριβής και χρεώνει πρόστιμο ίσο με το 80% του αναλογούντος φόρου! Το ερώτημα βέβαια που αναφύεται είναι γιατί χρεώνεται το λάθος στον πολίτη που δεν μπορεί να παρέμβει στο σύστημα υποβολής δηλώσεων (αφού αυτό τραβάει αυτόματα ό,τι του δίνει το ηλεκτρονικό σύστημα του eΕΦΚΑ)

Αδύνατη λόγω κόστους η προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Είναι σαφές ότι οι «άριστοι», συμπεριλαμβανομένου του πολυδιαφημισμένου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ, Πιερρακάκη, «χρεώνουν» τα λάθη τους στους πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν μάλιστα να διεκδικήσουν την αλλαγή αφού δεν προβλέπεται κάποια διαδικασία! Η προσφυγή δε στα διοικητικά δικαστήρια είναι τόσο ασύμφορη οικονομικά που καθίσταται αδύνατη!

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός ζευγαριού συνταξιούχων που κατέθεσαν τη φορολογική τους δήλωση τον Ιούλιο. Ο φόρος που τους καταλογίστηκε ανήλθε στο ποσό των 700 ευρώ. Όταν πήγαν να πληρώσουν την πρώτη δόση το σύστημα είχε βγάλει χρέος 1.900 ευρώ! Μάλιστα η σύζυγος του εν λόγω ζευγαριού δεν έχει λάβει αναδρομικά για τα έτη 2016-2017 εντός του 2020!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρεμφερές πρόβλημα δημιουργήθηκε και με την παρακράτηση του 20% των ελευθέρων επαγγελματιών. Εκεί δόθηκε (ηλεκτρονικά λύση). Όμως για τους συνταξιούχους ακόμη δεν έχουν βρει την αντίστοιχη λύση, αφού μάλλον «βολεύει» το λάθος εναντίον των συνταξιούχων!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter