Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Ραχόι – Στον Σάντσεθ το «τιμόνι» της χώρας (Video)

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Ραχόι – Στον Σάντσεθ το «τιμόνι» της χώρας (Video)

Ο ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ έγινε σήμερα πρωθυπουργός μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του κεντροδεξιού Μαριάνο Ραχόι.

Υπέρ της πρότασης μομφής, που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, ψήφισαν 180 βουλευτές, 169 ψήφισαν κατά, ενώ ένας βουλευτής τήρησε αποχή.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του στο κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

«Είναι τιμή μου που υπηρέτησαν την Ισπανία ως πρωθυπουργός. Την αφήνω σε καλύτερη κατάσταση από ότι τη βρήκα», φέρεται να δήλωσε.

O Πέδρο Σάντσεθ κατέθεσε την πρόταση μομφής αφότου έγινε γνωστό πως στελέχη του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατηγορεί τον Ραχόι ότι δεν ανέλαβε την ευθύνη μετά τα όσα έγιναν γνωστά για τα στελέχη του κόμματός του.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης καταδίκασε τον Luis Bárcenas για δωροδοκίες, ξέπλυμα χρημάτων και φορολογικά εγκλήματα.

Ο ηγέτης των Podemos προτείνει συνεργασία στον εν αναμονή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας πρότεινε στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών του PSOE Πέδρο Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Τη δυσκολία τούτη του Σαντσεθ να αναλάβει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης βασισμένος στην ισχνή κοινοβουλευτική του δύναμη, υπογραμμίζουν και στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ): «Γνωρίζουμε καλά πως είναι δύσκολο να κυβερνάς με 137 βουλευτές (του ΡΡ), πολύ δε περισσότερο όταν καλείσαι να κυβερνήσεις με 84». Οι ίδιες πηγές από το συντηρητικό κόμμα προειδοποιούν το PSOE πως τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρόκειται να κάθονται «και να πλέκουν στα έδρανα», παρακολουθώντας τις κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες της νέας κυβέρνησης. «Θα χρειασθούν άλλους 92 ψήφους για να κυβερνούν», υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη, υπογραμμίζοντας πως για να εγκριθούν τα νομοσχέδια απαιτείται πλειοψηφία 176 ψήφων στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η πρόταση του Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ για κοινοβουλευτική συνεργασία είχε και κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόθεση του σοσιαλιστή ηγέτη να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που είχε ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ραχόι.

Ποιος είναι ο Πέδρο Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή το 2014 για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο οικονομολόγος και πρώην παίκτης του μπάσκετ κέρδισε τα μέλη του κόμματος με την υπόσχεση που έδωσε να ενώσει ένα διαιρεμένο κόμμα και να επαναφέρει τους Σοσιαλιστές στην εξουσία.

Ωστόσο, υπέστη δυο ταπεινωτικές εκλογικές ήττες το 2015 και το 2016. Τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού η άρνησή του να υποστηρίξει τον Μαριάνο Ραχόι για μια κυβέρνηση συνασπισμού, έριξε τη χώρα σε ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο και το κόμμα του σε μια μεγαλύτερη εσωτερική διαμάχη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter