Υπερτιμολογήσεις φαρμάκων επί Λοβέρδου και Άδωνη

Υπερτιμολογήσεις φαρμάκων επί Λοβέρδου και Άδωνη

Το πόρισμα Σοφουλάκη καταρρίπτει με πάταγο τους ισχυρισμούς των πρώην υπουργών Υγείας

Στοιχεία που δείχνουν υπερτιµολόγηση στα φάρµακα επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη είχαν έρθει από Φινλανδία, Κύπρο και Βουλγαρία στους εισαγγελείς διαφθοράς στο πλαίσιο δικαστικής συνδροµής. Αυτό αναφέρει στο πόρισµά του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάµπρος Σοφουλάκης. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επίσης καταρρίπτει έναν προς έναν τους νοµικούς ισχυρισµούς του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου κατά των εισαγγελέων διαφθοράς. Ο κ. Σοφουλάκης µε νοµική επιχειρηµατολογία που δεν χωρά αµφισβήτηση, καθώς βασίζεται στην ισχύουσα νοµολογία και σε αποδεικτικά στοιχεία, αποδοµεί όλα τα επιχειρήµατα των δύο πολιτικών προσώπων, σε αντίθεση µε το πόρισµα του Ευάγγελου Ζαχαρή που υιοθετεί άκριτα τις αιτιάσεις των πολιτικών προσώπων.

Ο Αδ. Γεωργιάδης, η έρευνα για την εµπλοκή του οποίου στην υπόθεση Novartis παραµένει ανοικτή, είχε καταθέσει τις νοµικές του αιτιάσεις µε ένορκη κατάθεση στον κ. Σοφουλάκη τον Οκτώβριο του 2019. Σε αυτή ο υπουργός της Ν∆ έκανε λόγο για «καθυστέρηση περαίωσης της εις βάρος του εκκρεµούσας δικογραφίας» από τους εισαγγελείς διαφθοράς αναφορικά µε τη διερεύνηση των αδικηµάτων της παθητικής δωροδοκίας και νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατική δραστηριότητα. Ωστόσο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζει ότι ναι µεν οι αιτιάσεις Γεωργιάδη είναι εύλογες, όµως «δεν προέκυψε ότι η πολύµηνη έρευνα υποκρύπτει κάποια σκοπιµότητα».

Ανοικτή η έρευνα στην Ελβετία

Οπως αναφέρει στο πόρισµά του ο εισαγγελικός λειτουργός, η χρονοτριβή οφείλεται σε καθυστερήσεις που είχαν να κάνουν µε τη σύνταξη και την υποβολή εκθέσεων της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας σχετικά µε την υπόθεση. Αυτές παραγγέλθηκαν αµέσως µετά την επιστροφή της δικογραφίας από τη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης σηµαντικό ρόλο κατά τον κ. Σοφουλάκη για τη µη ολοκλήρωση ακόµη της σε βάρος του Αδ. Γεωργιάδη έρευνας έχουν παίξει και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παροχή στοιχείων που έχουν ζητηθεί από ΗΠΑ και Ελβετία στο πλαίσιο της δικαστικής συνδροµής. Ειδικά για την Ελβετία επισηµαίνεται ότι η έρευνα επί των ερωτηµάτων που έχει στείλει η ελληνική πλευρά δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις απαιτούµενες πτυχές.

Επιπλέον ιδιαίτερα χρονοβόρα ήταν και η διαδικασία συλλογής στοιχείων από τις 27 χώρες-µέλη της ΕΕ. Σύµφωνα µε το πόρισµα Σοφουλάκη, τα στοιχεία που στάλθηκαν από Φινλανδία, Κύπρο και Βουλγαρία «παρείχαν χρήσιµες πληροφορίες που καταδεικνύουν υπερτιµολόγηση φαρµάκων κατά την εξεταζόµενη περίοδο». Κάτι που σύµφωνα µε τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό επιβεβαιώνει και επαληθεύει τις καταθέσεις των δύο προστατευόµενων µαρτύρων.

«Αβάσιµες» οι αιτιάσεις Λοβέρδου

Ως «αβάσιµες» όµως χαρακτηρίζει και τις αιτιάσεις του Ανδρ. Λοβέρδου, τις οποίες είχε καταθέσει τον Σεπτέµβριο του 2019. Ειδικότερα ο βουλευτής είχε υποστηρίξει ότι οι εισαγγελείς διαφθοράς είχαν «αγνοήσει» τις επτά µηνύσεις που είχε υποβάλει συνολικά ο πρώην υπουργός σε βάρος των προστατευόµενων µαρτύρων, δύο ακόµη µαρτύρων αλλά και του αποκαλούµενου ως «Ρασπούτιν». Ωστόσο στο πόρισµά του ο κ. Σοφουλάκης υποστηρίζει ότι οι εισαγγελείς διαφθοράς «δεν είχαν µε βάση τη λειτουργική τους αρµοδιότητα δικαίωµα εποπτείας και ελέγχου» για τις πράξεις των προστατευόµενων µαρτύρων ώστε να επέµβουν.

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισµό Λοβέρδου περί εσφαλµένης αξιολόγησης των όσων κατέθεσαν οι προστατευόµενοι µάρτυρες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισηµαίνει ότι η δικαστική κρίση των εισαγγελέων είναι «ελεύθερη και ποινικά ανέλεγκτη», κάτι που είναι κατοχυρωµένο και συνταγµατικά, ενώ για τον ισχυρισµό Λοβέρδου ότι οι εισαγγελείς δεν του έδιναν απευθείας τις αποφάσεις που τον αφορούσαν, αλλά τις άφηναν να διαρρεύσουν σε δηµοσιογράφους ο κ. Σοφουλάκης αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν επαληθεύεται.

Επιπλέον ένας από τους ισχυρισµούς που είχε προβάλει ο Ανδρ. Λοβέρδος κατά των εισαγγελέων διαφθοράς ήταν ότι καθυστέρησαν να αρχειοθετήσουν το σκέλος που αφορούσε τον ίδιο αναφορικά µε το αδίκηµα της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατική δραστηριότητα. Η αρχειοθέτηση έγινε τον Αύγουστο του 2019, ενώ ο πρώην υπουργός ζητούσε να επισπευστεί η διαδικασία από τον Φεβρουάριο του 2018.

Ωστόσο, σύµφωνα µε το πόρισµα Σοφουλάκη, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι είχε συσσωρευτεί στις αρµόδιες ελεγκτικές αρχές µια σειρά από αιτήµατα αναφορικά µε άνοιγµα λογαριασµών και διασταύρωση οικονοµικών στοιχείων αρκετών από τους εµπλεκόµενους, κυρίως γιατρών. Κάτι που απαιτούσε πολύ χρόνο για τη συλλογή και διασταύρωση των στοιχείων.

«Αοριστίες» στις καταθέσεις Ράικου και Αγγελή

Ο κ. Σοφουλάκης αναφέρεται επίσης και στην αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβάλει τον Οκτώβριο του 2019 ο Ανδρ. Λοβέρδος κατά των εισαγγελέων διαφθοράς. Μάλιστα ο πρώην υπουργός είχε προσκομίσει αποσπάσματα των καταθέσεων των Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου προκειμένου να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Το αίτημά του όμως δεν έγινε δεκτό από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και απορρίφθηκε με το υπ’ αριθμ. 1538/2019 βούλευμα. Το συμβούλιο έκρινε ότι τα αποσπάσματα των καταθέσεων δεν μπορούν να αποτελέσουν «αποδεικτικά στοιχεία μεροληψίας, καθόσον σε αυτά εμπεριέχονται αοριστίες, χωρίς να αναφέρονται πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να επαληθεύουν τους ισχυρισμούς τους». Σε κάθε περίπτωση όσα αναφέρονται στο πόρισμα Σοφουλάκη καταρρίπτουν όχι μόνο τους ισχυρισμούς των δύο υπουργών αλλά και το γενικότερο αφήγημα της ΝΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter