Υπερωρίες χωρίς αμοιβή

Υπερωρίες χωρίς αμοιβή

Ο «Προκρούστης» Γιάννης Βρούτσης μειώνει αμοιβές και σκοτώνει την κατανάλωση

Τα μηνύματα είχαν έρθει από νωρίς. Οι πρώτες κινήσεις του Γιάννη Βρούτση το καλοκαίρι του 2019, όταν και ανέλαβε εκ νέου το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας, είχαν τη στάμπα της αποκαθήλωσης των ευεργετικών υπέρ των εργαζομένων διατάξεων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αποκαλούμενος και «Προκρούστης των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων» είχε εγκαταστήσει πάλι την «κλίνη» του.

Το 2019 ξεκίνησε

Τότε επαιρόταν ότι θα ξαναγράψει από την αρχή το εργατικό δίκαιο, σε βάρος του κόσμου της εργασίας βέβαια. Ξεκίνησε λοιπόν:

• Τον Ιούλιο τον 2019 με την υποβάθμιση διά ενσωματώσεως του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στη Γενική Γραμματεία Εργασίας. Ενας απολύτως επιτυχημένος θεσμός που έβαζε τάξη στην εργασιακή ζούγκλα και αποτελούσε ανάχωμα στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας έμπαινε στο περιθώριο.

• Τον Αύγουστο του 2019 με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης απελευθέρωσε πλήρως τις απολύσεις (αφού επανέφερε το καθεστώς της μη αιτιολογημένης απόλυσης). Η διάταξη ήταν πρόσφατη –μόλις στις 17 Μαΐου 2019 τέθηκε σε ισχύ– και έδινε άλλη ισχυροποίηση στη διεκδίκηση εναντίον παράνομων απολύσεων.

• Τον Αύγουστο του 2019 με τον ίδιο νόμο κατάργησε και την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων. Στην πράξη λοιπόν έδωσε το σύνθημα στους εργολάβους να ασχημονούν εκ νέου σε βάρος των ενοικιαζόμενων εργαζομένων χωρίς κάποια επίπτωση.

• Τον Οκτώβριο του 2019 παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κάνει μεταξύ άλλων ιδιαίτερα δυσχερή τη μονομερή προσφυγή στον θεσμό της διαιτησίας, ενώ προσπαθεί να ξαναβάλει στο παιχνίδι τις επιχειρησιακές συμβάσεις (ήταν το όχημα στις αρχές της μνημονιακής εποχής ώστε να μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων).

Δεν έμεινε εκεί. Στις αρχές του 2020 με τη… συμπλέουσα Αννα Στρατινάκη ξεκινούν την αποκαθήλωση σε ό,τι έχει απομείνει ως μέτρο προστασίας των εργαζομένων. Η πανδημία Covid-19 φέρνει ισχυρές (πάντα υπέρ των εργοδοτών) αλλαγές, αλλά αυτές έχουν τη στάμπα του πρόσκαιρου.

Ο Πτωχευτικός Κώδικας

Το επόμενο χτύπημα είναι ο προσφάτως ψηφισθείς Πτωχευτικός Κώδικας που δίνει στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να πτωχεύουν χωρίς να καταβάλλουν αποζημιώσεις! Ως φαίνεται, ο Γ. Βρούτσης αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης… τρέφονται με το αίμα των μισθωτών. Την Πέμπτη συζήτησαν στο υπουργικό συμβούλιο τις νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθούν προς διαβούλευση το επόμενο δεκαήμερο.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα επιχειρεί να περάσει ο «αιμοβόρος» Γ. Βρούτσης:

• Η υπερωριακή απασχόληση θα «αμείβεται» πλέον με ρεπό ή μείωση ωρών όταν δεν χρειάζεται τις υπηρεσίες του εργαζόμενου ο εργοδότης. Με αυτό τον τρόπο βέβαια μειώνει την αγοραστική δύναμη των μισθωτών που στηρίζουν με την κατανάλωση την πραγματική οικονομία των μικρών επιχειρήσεων (το 92% των επιχειρήσεων της Ελλάδας απασχολεί από 0 έως 9 εργαζόμενους).

• Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες. Ετσι όμως δεν μειώνεται η ανεργία, ενώ υφίσταται και πρόβλημα παραγωγικότητας (ο εξαντλημένος από την υπερωρία εργαζόμενος δεν αποδίδει το ίδιο), γεγονός που φέρνει σε δυσχερή θέση και τα συνδικάτα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αφού οι εργοδοτικοί φορείς θέτουν πάντα το ζήτημα της παραγωγικότητας της εργασίας ώστε να μη δώσουν αυξήσεις μέσω συλλογικών συμβάσεων.

• Η διενέργεια της φιλικής διευθέτησης των εργατικών διαφορών περνά στα χέρια του ΟΜΕΔ (κάτι που επιδίωκε για χρόνια ο ΣΕΒ)!

• Παρεμβαίνει το κράτος διά του υπουργείου Εργασίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

• Φέρνει από το παράθυρο την ανταπεργία (lockout).

Από εδώ και πέρα ο δρόμος είναι ορθάνοικτος και για την κατάργηση ή μείωση ακόμη και της αποζημίωσης απόλυσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter