ΥΠΕΞ προς Τσαβούσογλου: Οξύμωρο να εγκαλεί η Τουρκία την Ελλάδα για τη μουσουλμανική μειονότητα

ΥΠΕΞ προς Τσαβούσογλου: Οξύμωρο να εγκαλεί η Τουρκία την Ελλάδα για τη μουσουλμανική μειονότητα

«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στη Θράκη» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «είναι οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας» και προσθέτει ότι «την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η δήλωση της ΕΕ, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ”για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης”».

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει, στη συνέχεια, «την ελπίδα ότι η αδήριτη αυτή αλήθεια των αριθμών να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής» και καταλήγει καλώντας την Τουρκία [αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα».

 

Της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ είχε προηγηθεί η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας».

Ειδικότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που είχε με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη έκανε ένα tweet κατηγορώντας την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει επίμονα τη συνθήκη της Λωζάνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας».

Όπως έγραψε: «Φιλοξενήθηκαν τα αξιόλογα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Άγκυρα. Η Ελλάδα συνεχίζει επίμονα να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας. Τα αδέρφια μας στη Δυτική Θράκη δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ μόνα».

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου με ειρωνική «καλημέρα» στην Ελλάδα

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του ΥΠΕΞ στο διάβημα της Λιβύης 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter