Υπό αμφισβήτηση ο «γαλάζιος» CEO του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Καταγγελία για ελλιπή προσόντα ενώ μαίνεται ο κοινωνικός αναβρασμός για την εκχώρηση έκτασης σε ιδιώτη.

Επώνυμη αναφορά κατά του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) Αθανάσιου Πορφύρη κατέθεσε πολίτης, ζητώντας να διερευνηθεί κατά πόσο είναι σύννομος ο διορισμός του επειδή, όπως υποστηρίζει, το πτυχίο του δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.

Είχε προηγηθεί η καταγγελία του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάριου Κάτση για «αδιαφανείς, πελατειακές και ρουσφετολογικές» απευθείας αναθέσεις της διοίκησης του ΟΛΗΓ μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους και εν μέσω πανδημίας.

Ο «γαλάζιος» διευθύνων σύμβουλος δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τον τοπικό Τύπο για κακοδιαχείριση, ενώ εναντίον του –κατά το thespro.gr– έχει κατατεθεί μήνυση για άσκηση σωματικής βίας, εξύβριση και απειλή από επιχειρηματία της περιοχής, με τον Αθ. Πορφύρη να παρουσιάζεται πρόθυμος να απαντήσει με έγκληση για παράνομη μαγνητοσκόπηση.

Η αναφορά ρίχνει λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στην τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας εξαιτίας της επικείμενης εκχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού σε ιδιώτη, γεγονός που θα επιφέρει βλαπτική μεταβολή στη ζωή των Θεσπρωτών. Χώροι αναψυχής, άθλησης και αξιοποίησης από επιχειρήσεις εστίασης θα αποτελέσουν παρελθόν.

Η «γαλάζια» δημοτική αρχή, οι Θεσπρωτοί αντιπρόσωποι της (εξίσου «γαλάζιας») Περιφέρειας Ηπείρου, τοπικοί φορείς και σύλλογοι έχουν σηκώσει παντιέρα, αναγκάζοντας τον υπουργό Ναυτιλίας να δεσμευτεί στην πρόσφατη επίσκεψή του για την απόδοση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

Την περασμένη Τετάρτη οι δήμαρχοι των δύο περιοχών συναντήθηκαν με τον Γιάννη Πλακιωτάκη. Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας τους διαβεβαίωσε ότι έχει προβεί στους ανάλογους χειρισμούς και θα τηρήσει τη δέσμευσή του, κάτι που αμφισβητεί ο Μ. Κάτσης.

«Όσες συναντήσεις και να πραγματοποιήσει ο κ. Πλακιωτάκης για να κάμψει τις κινητοποιήσεις των αιρετών και της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να παρακάμψει το γεγονός ότι με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της πώλησης του ΟΛΗΓ σε ιδιώτη με υπαρκτό τον κίνδυνο απώλειας της δημόσιας περιουσίας. Οι υποσχέσεις είναι χωρίς αντίκρισμα. Ας νομοθετήσει λοιπόν την εξαίρεση της χερσαίας ζώνης άμεσα, για να δοθεί στους πολίτες που ανήκει. Ιδού η Ρόδος…» δηλώνει με νόημα στο Documento.

«Είναι νόμιμος ο διορισμός;»

Η αναφορά κατατέθηκε στις 10 Ιουνίου και κοινοποιήθηκε στον Γ. Πλακιωτάκη, τον εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το ΤΑΙΠΕΔ και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Περιλαμβάνει όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τα προσόντα του εκάστοτε διευθύνοντος συμβούλου σε κάθε Οργανισμό Λιμένα ΑΕ και επισημαίνει ότι η θέση «απαιτεί τουλάχιστον πτυχίο ΑΕΙ», αμφισβητώντας επί της ουσίας την επάρκεια των προσόντων του Αθ. Πορφύρη.

Εξού και ζητεί έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί:

01 «Αν είναι νόμιμος ο διορισμός του Αθανάσιου Πορφύρη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ. Εάν δηλαδή διέθετε το 2019 το απαραίτητο πτυχίο πανεπιστημίου/ΑΕΙ».

02 «Εάν όχι, αν είναι νόμιμες οι πράξεις και οι ενέργειές του όλο αυτό το διάστημα και αν νομίμως λαμβάνει την προβλεπόμενη μισθοδοσία».

03 «Και εάν κατά την κρίση σας έχουν τελεστεί άλλες παράνομες πράξεις».

Κατά τις πληροφορίες του Documento, ο Άρειος Πάγος διαβίβασε την αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας την προώθησε στο αρμόδιο παράρτημα που εδρεύει στη Λάρισα.

Τι θα γίνει με τον διαγωνισμό;

Στην περίπτωση που η αναφορά δρομολογήσει εξελίξεις, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι με τον διαγωνισμό εκχώρησης του τρίτου τη τάξει λιμανιού της χώρας. Ο διαγωνισμός βρίσκεται στη β΄ φάση, έχοντας προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριων και μη κολοσσών του κλάδου. Η θέση του λιμανιού και η εγγύτητά του με σημαντικά έργα υποδομής (Ιόνια και Εγνατία Οδός) έχουν προσδώσει ιδιαίτερη αξία στο πρότζεκτ, το οποίο έχει απασχολήσει πρεσβείες ηγέτιδων χωρών στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

O διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗΓ είναι πολιτικός μηχανικός ΤΕ και έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΑΤΕΙ Πάτρας (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος) το 2005. Υπήρξε μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατά τα φοιτητικά του χρόνια, κατήλθε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος το 2014 στο πλευρό του Αλέξανδρου Καχριμάνη χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί και το 2016 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας.

«Σε έναν χρόνο 725 απευθείας αναθέσεις»

Τον Νοέμβριο του 2020 συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας με τον ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτση προς τον υπουργό Ναυτιλίας αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ. «Θα σας θυμίσω τα πεπραγμένα της “γαλάζιας” διοίκησης του ΟΛΗΓ» είπε και πρόσθεσε: «Σε έναν μόλις χρόνο έχει προβεί σε 725 απευθείας αναθέσεις ύψους 1.750 εκατ. ευρώ μέσα στην πανδημία. Αδιαφανώς, πελατειακά και με ρουσφέτια».

Η απάντηση του Αθ. Πορφύρη ήρθε την επομένη της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗΓ αντέτεινε πως πρόκειται για 752 αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης, κατηγορώντας τον τομεάρχη ψηφιακής πολιτικής ότι λαϊκίζει και πετά λάσπη στον ανεμιστήρα.

«Σας προ(σ) καλούμε να επισκεφθείτε τα γραφεία της ΟΛΗΓ για να ενημερωθείτε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα και ευελπιστούμε ότι θα έχετε την ευθιξία να ανακαλέσετε τις αυθαίρετες αναφορές σας» κατέληγε στην απάντησή του.

Η απάντηση Πορφύρη σε μια επεισοδιακή επικοινωνία

Η τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον Αθ. Πορφύρη ήταν αν μη τι άλλο επεισοδιακή. Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗΓ απάντησε αρχικά ότι η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, εν συνεχεία ζητούσε να πληροφορηθεί πώς και από ποιον γνωρίζουμε ότι η επώνυμη αναφορά εναντίον του έχει κατατεθεί από γυναίκα και όχι άντρα! Ισχυρίστηκε δε ότι έχει καταθέσει αγωγή, ασχέτως αν δεν γνωρίζει τα στοιχεία του πολίτη που κατέθεσε την επώνυμη αναφορά.

Ο ισχυρισμός αυτός τροποποιήθηκε στις γραπτές του απαντήσεις, αφού τελικά έχει καταθέσει σε άλλο πρόσωπο αγωγή. Όταν του απευθύναμε το ερώτημα ποια σχολή έχει τελειώσει, εκείνος αποκρίθηκε: «Πολύ ωραία, θα σας απαντήσουμε κανονικά». Έπειτα μας έκλεισε το τηλέφωνο.

Κατόπιν τούτου, στείλαμε γραπτώς ερωτήματα στον Αθ. Πορφύρη, στα οποία μας απάντησε με την προειδοποίηση ότι επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του στην περίπτωση προσβολής του προσώπου του και της αξίας του ως ανθρώπου και επαγγελματία. Μάλιστα, ζήτησε να λάβει τα δημοσιογραφικά διαπιστευτήρια του γράφοντος, απαίτηση που δεν έχουν προβάλει ούτε υπουργοί και βουλευτές που έχουμε ελέγξει. Ελπίζουμε το εν λόγω δημοσίευμα να του αρκεί.

Ακολουθούν οι γραπτές απαντήσεις του:

Ποια σχολή έχετε τελειώσει και πότε;

Είμαι πολιτικός μηχανικός Έργων Υποδομής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος (τέως Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών). Έλαβα το πτυχίο μου το έτος 2005. Επιπλέον ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη, Διοίκηση Λιμένων, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Πότε καταθέσατε την αγωγή και πόσα χρήματα ζητάτε;

Έλαβα γνώση της εν λόγω «αναφοράς» από φερόμενο ως ειδησεογραφικό Μέσο – ιστότοπο/ ιστολόγιο, στο οποίο δεν αναφέρονται τα στοιχεία του «καταγγέλλοντος-αναφέροντος».

Αναφορικά με το ερώτημά σας «πώς κατέθεσα αγωγή ενώ δεν γνωρίζω την ταυτότητα αυτής που κατέθεσε την αναφορά», σας διευκρινίζω ότι οι νομικές ενέργειες στις οποίες έχω προβεί (άσκηση αγωγής) δεν αφορούν το ζήτημα της ως άνω αναφοράς, αλλά άλλο ζήτημα που έχει σχέση με την αθέμιτη και παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς μου. Οι ενέργειες στις οποίες θα προβώ για το συγκεκριμένο ζήτημα θα εξεταστούν μόλις μου γνωστοποιηθεί το σύνολο των στοιχείων της αναφοράς, μεταξύ των οποίων και τα στοιχεία του προσώπου αυτού.

Έχω μάθει να κινούμαι αποκλειστικά μέσω της νόμιμης οδού και των δυνατοτήτων που δίνονται στον πολίτη από τον νόμο και μόνο. Είμαι σίγουρος πως όταν μου χορηγηθούν τα ως άνω στοιχεία, θα αποδειχτούν τα κίνητρα του καταγγέλλοντος και όσων κρύβονται πίσω του και γνωρίζουν να κινούνται στο σκοτάδι, με στόχο απλώς την εξακολούθηση προσβολής της προσωπικότητάς μου και την παρεμπόδιση εξυγίανσης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας διαμέσου της κατασυκοφάντησής μου.

Ποιες είναι οι απολαβές του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΗΓ ΑΕ;

Οι απολαβές μου ως διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ ρυθμίζονται, χωρίς παρεκκλίσεις, από τον ν. 4354/2015 (Ενιαίο Μισθολόγιο) και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, αν και η ερώτησή σας αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, ότι η μισθοδοσία αυτή υπολείπεται κατά πολύ από αντίστοιχες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Από πλευράς μου είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω πως η φερόμενη ως «αναφορά» δεν βρίσκει έρεισμα στον νόμο, η δε ακαδημαϊκή μου επάρκεια είναι απολύτως σύμφωνη με τις απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις. Για την επιλογή μου στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ κατέθεσα το βιογραφικό μου στην εταιρεία που είχε αναλάβει την αξιολόγηση των συμμετεχόντων για λογαριασμό του μετόχου και έδωσα συνέντευξη για την αξιολόγηση των τυπικών μου προσόντων.

Θεωρώ, τέλος, πως θα είχε ενδιαφέρον και εκ μέρους του Μέσου σας να γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό το πραγματικό έργο της παρούσας διοίκησης της ΟΛΗΓ ΑΕ για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του λιμένος της Ηγουμενίτσας, αλλά και τις ενέργειες προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, σας αποστέλλω την παραπάνω ενημέρωση επί των ερωτημάτων σας με εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό σας ως προς την ύπαρξη της δημοσιογραφικής σας ιδιότητας και τη σύνδεσή σας με την εφημερίδα Documento και παρακαλώ και εσείς με τη σειρά σας όπως μου αποστείλετε τα διαπιστευτήριά σας για τη δημοσιογραφική σας ιδιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου από τυχόν προσβολή του προσώπου μου και της αξίας μου ως ανθρώπου και επαγγελματία.