Υπό εισαγγελική διερεύνηση ο δήμος Κατερίνης: Καταγγελίες για κακοδιαχείριση, «τακτοποίηση συγγενών» και απευθείας αναθέσεις σε νεοσύστατες εταιρίες

Υπό εισαγγελική διερεύνηση ο δήμος Κατερίνης: Καταγγελίες για κακοδιαχείριση, «τακτοποίηση συγγενών» και απευθείας αναθέσεις σε νεοσύστατες εταιρίες
Φωτογραφία: pieriasocial.gr

Σε κλοιό εισαγγελικής διερεύνησης βρίσκεται ο δήμος Κατερίνης μετά τις καταγγελίες της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον βουλευτή Πιερίας της ΝΔ, Σάββα Χιονίδη, και την παραίτηση του πρώην δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, Νίκου Τσιαμπέρα, ο οποίος έριξε λάδι στη φωτιά με όσα φέρεται να κατέθεσε με υπόμνημά του στην πταισματοδίκη Πιερίας. Ο δήμαρχος, Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος είχε την στήριξη του Άδωνη Γεωργιάδη και είχε απασχολήσει την επικαιρότητα για την πολύκροτη υπόθεση Ζαχόπουλου όταν ήταν βουλευτής της ΝΔ, ζήτησε τον Ιανουάριο του 2021 την παρέμβαση εισαγγελέα. Κατά τις πληροφορίες, ο δήμαρχος και ο αναπληρωτής δήμαρχος έχουν περάσει την πόρτα της Εισαγγελίας, με την τοπική κοινωνία να ζητά απαντήσεις, αναμένοντας τις εξελίξεις. «Αβάσιμες και έωλες οι καταγγελίες» δηλώνει στο documentonews.gr o κ. Κουκοδήμος, όντας βέβαιος για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας.

Όλα ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου του 2020. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Σ. Χιονίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την εκτεταμένη χρήση της πρακτικής των απευθείας αναθέσεων, οι οποίες -τότε- ανέρχονταν σε 2,5 εκατ. ευρώ, ψέγοντας παράλληλα τον δήμαρχο, αφού ισχυριζόταν πως «δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε απευθείας αναθέσεις». Επισήμανε δε κάτι παράδοξο σε σχέση με τους αποδέκτες των απευθείας αναθέσεων. «Όλοι γνωρίζουμε τι είναι οι Ι.Κ.Ε., είναι μια νομική μορφή επιχειρήσεων που μπορεί και με 1.000 ευρώ να συστήσεις. Το παράδοξο, λοιπόν, είναι ότι ιδρύθηκαν τέτοιες εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν κάποια άλλη εμπειρία και ξαφνικά βρέθηκαν να παίρνουν αναθέσεις από τον Δήμο» είπε ο «γαλάζιος» βουλευτής και επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε δράση», ενώ ανέφερε τα εξής παραδείγματα:

«Η πρώτη έγινε 16 Αυγούστου του 2019 και πήρε πρώτη ανάθεση. Και θα θυμάστε όλοι ότι από κάτω είχαν ξεχαστεί κάποια στοιχεία από ανθρώπους του Δήμου, μέχρι εκεί… Αλλά ο καθένας μας θα ξέρει ότι όλα τα στοιχεία που παρουσιάζουμε είναι δημόσια στοιχεία και είναι από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Υπάρχουν επίσης Ι.Κ.Ε., οι οποίες βρίσκονται στον τέταρτο όροφο μιας οικοδομής στην κεντρική πλατεία, οι οποίοι αναλαμβάνουν προμήθειες μπετόν, προμήθειες φωτιστικών και βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται ανάθεση στις 12 ή 10 Δεκεμβρίου 2019 για να κάνουν υδραυλικές εργασίες 18.000 ευρώ και μέχρι της 18 Δεκεμβρίου έγινε και η παραλαβή και πληρώθηκαν 18 Δεκεμβρίου! {…} Όπως επίσης, μας έκανε εντύπωση ότι με έδρα το 1ο χλμ ΠΕΟ Κατερίνης-Θεσσαλονίκης υπάρχουν δύο εταιρίες Ι.Κ.Ε., οι οποίες έχουν ΟΠΟΙΕΣ τούρκικα ονόματα ως ιδιοκτήτες. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι… Είναι μουσουλμάνοι της Θράκης; Είναι Τούρκοι εισαγωγείς;».

Παραίτηση με… κρότο

Στις 8 Ιανουαρίου του 2021, δηλαδή τέσσερις μήνες μετά τις καταγγελίες Χιονίδη, έσκασε σαν «βόμβα» η ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης του δημοτικού συμβούλου με την παράταξη του κ. Κουκοδήμου και προέδρου του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας (ΟΠΠΑΠ), Νίκου Τσιαμπέρα, ο οποίος επί της ουσίας ενίσχυσε όσα ανέδειξε η παράταξη «Πολίτες σε δράση». «Με την παρούσα επιστολή δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. ΟΠΠΑΠ Κατερίνης και την ανεξαρτητοποίηση μου από την δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας, του συνδυασμού “Εκκίνηση”» σημείωνε ο κ. Τσιαμπέρας στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και παρέθεσε τους λόγους που «ξεχείλισαν το ποτήρι»:

  • Τακτοποίηση συγγενικών προσώπων σε έμμισθες θέσεις.
  • Αναθέσεις σε συγγενικά πρόσωπα μελών της διοίκησης.
  • Στοχευόμενες απευθείας αναθέσεις σε νεοσύστατες εταιρείες (ΙΚΕ), συσχετιζόμενες με πρόσωπα πέριξ του δημάρχου και μελών της διοίκησης.
  • Μεθόδευση διεύρυνσης της πλειοψηφίας με όρους «απλής αναλογικής» και «καρέκλας» με συνέπεια την αλλοίωση της βούλησης των συνδημοτών μας.
  • Ένταξη του Δήμου μας στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ (Μεταναστευτικό) χωρίς να γνωρίζουμε τι πραγματικά μεθοδεύεται, με όποιες πιθανές ολέθριες συνέπειες στο άμεσο μέλλον. (Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Δήμος μας είναι και τουριστικός).
  • Πλείστες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και σπατάλης.
  • Παντελής έλλειψη οράματος και σχεδιασμού στο Δήμο, κ.α.

«Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες μας…»

Ακολούθησε η ανακοίνωση της παράταξης του κ. Χιονίδη, η οποία έκανε λόγο για επιβεβαίωση των καταγγελιών της. «Χρειάστηκαν λιγότεροι από 4 μήνες για να επιβεβαιωθούν όλα όσα είχαμε αναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2020 στην συνέντευξη τύπου του συνδυασμού μας. Η Διοίκηση, ούτε τότε απάντησε κάτι για την ταμπακιέρα αλλά ούτε και τώρα, που τα ίδια τα στελέχη της αναφέρονται σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οι απευθείας αναθέσεις ΜΟΝΟ για τον Δήμο Κατερίνης (χωρίς δηλαδή τους οργανισμούς ΔΕΥΑΚ, ΔΗΠΑΚ, ΟΠΠΑΠ, Σχολικές Επιτροπές κλπ) έχουν ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ τα 3.000.000 ευρώ στους πρώτους 16 μήνες της διοίκησης» τόνιζε η παράταξη «Πολίτες σε δράση», ρωτώντας δηκτικά: «Αυτό εννοούσαν όταν προεκλογικά έλεγαν ότι οι απευθείας αναθέσεις θα αποτελούν παρελθόν;».

Κατά την παράταξη του κ. Χιονίδη, οι απευθείας αναθέσεις, που τόσο είχαν επενδύσει αμφότεροι οι συνδιοικούντες προεκλογικά, όχι μόνο έχουν την πρωτοτυπία να δίνονται σε νεοσύστατες (αμέσως μετά τις εκλογές) ΙΚΕ, αλλά σε εταιρίες που ο δημότης είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπίσει και να κάνει τις αγορές του ή βλέπει άλλο όνομα στην ταμπέλα του καταστήματος και άλλο όνομα στην απόδειξη που λαμβάνει από το κατάστημα. Εντύπωση προκάλεσε πως στην ανακοίνωση υπήρχε ξεκάθαρη αναφορά περί αναθέσεων σε στενούς συγγενείς αντιδημάρχων. «Οι σημαιοφόροι, προεκλογικά, στον αγώνα κατά των απευθείας αναθέσεων, παρακολουθούν να δίνονται και αναθέσεις σε συγγενείς πρώτου βαθμού εν ενεργεία Αντιδημάρχων», ήταν η νέα πτυχή που ανέδειξε η παράταξη «Πολίτες σε δράση».

Παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε ο δήμαρχος

Εν μέσω «βροχής» καταγγελιών και πολωμένου κλίματος, ο «γαλάζιος» δήμαρχος -που είχε στον πλευρό του κατά την προεκλογική περίοδο τον αντιπρόεδρο της ΝΔ- ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας «άνθρακα τον θησαυρό». Ειδικότερα, στις 21 Ιανουαρίου του 2021, ο κ. Κουκοδήμος βρέθηκε στην Εισαγγελία Κατερίνης, δηλώνοντας: «Κατέθεσα αίτημα στον Εισαγγελέα να κληθεί ο κ. Τσιαμπέρας και να καταθέσει τα στοιχεία για όσα υποστηρίζει. Ο “θησαυρός είναι άνθρακας”, αφού κανένα στοιχείο δεν έχει προσκομιστεί στην Εισαγγελία ή σε άλλον αρμόδιο φορέα που ελέγχει τα οικονομικά του δήμου. Ουσιαστικά επανερχόμαστε σε ζητήματα προ έξι μηνών, όταν και πάλι είχαν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα μυθεύματα περί κατασπατάλησης των χρημάτων των δημοτών».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Ν. Τσιαμπέρας έπεσε σε ολίσθημα, επαναφέροντας στην επικαιρότητα όσα γράφανε διάφορα site και blogs πριν έξι μήνες. «Εκείνη η έρευνα δεν έχει αποδείξει το παραμικρό και είμαι βέβαιος ότι ούτε από αυτήν την έρευνα θα αποδειχθεί κάτι» υπογράμμισε και γνωστοποίησε πως η εταιρεία την οποία είχε καταγγείλει ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος ζητούσε στοιχεία για να κινηθεί εναντίον του δικαστικά.

Το υπόμνημα Τσιαμπέρα

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής διερεύνησης, ο πρώην πολιτικός εταίρος και νυν άσπονδος πολιτικός εχθρός του δημάρχου, Ν. Τσιαμπέρας, κατέθεσε τον Ιούνιο του 2021 υπόμνημα στην πταισματοδίκη που ανέλαβε την υπόθεση. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος υποστηρίζει πως μετά τις καταγγελίες του Σ. Χιονίδη, ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Κουκοδήμο, χωρίς να λάβει «ουσιαστική απάντηση». Κατέθεσε δε αίτηση στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου για να λάβει το σύνολο των ύποπτων συμβάσεων, με τον κ. Κουκοδήμο -κατά τις εισαγγελικές πηγές- να ωρύεται και να ζητά σε τηλεφωνική τους επικοινωνία να ανακληθεί η αίτηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο υπόμνημα ο κ. Τσιαμπέρας φέρεται να στηλιτεύει το γεγονός ότι αντί απάντησης, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου του προώθησε λινκ για την είσοδο στο Κεντρικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων.

«Εν συνεχεία, εισπράττοντας την συνεχόμενη σιωπηρή άρνηση τόσο του ίδιου του Δημάρχου κ. Κουκοδήμου αλλά και λοιπών αρμόδιων αντιδημάρχων όπως οι κ.κ. Συμεωνίδης Ιωάννης και Μορφακίδης Δημήτριος, στα εύλογα ερωτήματα μου για τις απευθείας αναθέσεις σε νεοσύστατες Ι.Κ.Ε., για το πως δηλαδή προχώρησαν σε απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ σε εταιρίες που ούτε αποδεδειγμένα προγενέστερη εμπειρία είχαν αλλά και οι διαχειριστές τους ήταν άγνωστοι στην τοπική κοινωνία της Κατερίνης μέχρι τότε, προσπάθησα να συλλέξω όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσα ώστε πρωτίστως να αντιληφθώ τι πραγματικά συμβαίνει και δεύτερον να ανακαλύψω την έκταση αυτών που μέχρι εκείνη την στιγμή μου ήταν αδιανόητο να αντιληφθώ» φέρεται να σημειώνει στο υπόμνημα, επεξηγώντας τις καταγγελίες που είχε συμπεριλάβει στην ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησής του.

Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να παραθέτει στοιχεία για προσλήψεις κουνιάδων και παιδιών από πρωτοκλασάτα στελέχη της πλειοψηφίας, ενώ δεν παραλείπει να περιγράψει την απευθείας ανάθεση 62.331,13 ευρώ σε πολύ στενό συγγενικό πρόσωπο αντιδημάρχου. Ο τρίτος λόγος της παραίτησής του ήταν οι «στοχευμένες απευθείας αναθέσεις σε νεοσύστατες εταιρείες (ΙΚΕ), συσχετιζόμενες με πρόσωπα πέριξ του Δημάρχου και μελών της διοίκησης». Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσιαμπέρας φέρεται να περιγράφει αναλυτικά πέντε εταιρίες, οι οποίες συστάθηκαν από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2019, και έλαβαν απευθείας αναθέσεις που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Στη συνέχεια, φέρεται να μιλά για μεθόδευση διεύρυνσης της πλειοψηφίας με όρους «απλής αναλογικής» και «καρέκλας» στο πλαίσιο πολιτικού παρασκηνίου και για «πλείστες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και σπατάλης» αρκετών χιλιάδων ευρώ.

«Στα 6,5 εκατ. οι απευθείας αναθέσεις»

Τον Φεβρουάριο του 2022, η παράταξη του κ. Χιονίδη επανήλθε, υπολογίζοντας τις απευθείας αναθέσεις σε 6,5 εκατ. ευρώ. «Παρουσιάσαμε ενδεικτικά κάποιες περίεργες αναθέσεις, όπως για παράδειγμα να αγοράζει ο Δήμος μας ηλεκτρολογικό υλικό από μια διαφημιστική εταιρία των Αθηνών. Ακόμη, ένα μικρό κατάστημα με είδη υγιεινής, ΕΚΤΟΣ Πιερίας να παραδίδει μπασκέτες, εστίες ποδοσφαίρου μέχρι και ασφαλτόμιγμα. Όπως επίσης, διαπιστώσαμε αγορά πολυμηχανημάτων φωτοτυπικών, σε τριπλάσια τιμή από αυτές της αγοράς» σημειωνόταν σε νέα ανακοίνωση, η οποία συνέχιζε ως εξής: «Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι συνεχίζεται η ίδια λογική με αυτή που διαπιστώσαμε και σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου με περίεργες αναθέσεις που ήδη ξεπέρασαν τα 6.500.000 ευρώ ΜΟΝΟ για τον Δήμο Κατερίνης, χωρίς τις αναθέσεις της ΔΕΥΑΚ και των άλλων οργανισμών του Δήμου Κατερίνης».

«Αβάσιμες και έωλες οι καταγγελίες»

Το documentonews.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Κατερίνης, ο οποίος δήλωσε βέβαιος για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, αποκαλώντας «αβάσιμες και έωλες τις καταγγελίες». «Η υπόθεση θα πάει αρχείο» ανέφερε με σιγουριά ο κ. Κουκοδήμος, συμπληρώνοντας ότι ο φάκελος έχει διαβιβαστεί από την Εισαγγελία στο υπουργείο Εσωτερικών για έλεγχο. «Όλες οι αναθέσεις είναι νόμιμες, ενώ για τα συγγενικά πρόσωπα, αυτό το σκέλος δεν έχει να κάνει με τους εισαγγελείς» κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter