Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στη Σμέρνα Ηλείας (video)

Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στη Σμέρνα Ηλείας (video)

H αντιπυρική περίοδος στην Ηλεία άνοιξε την Πρωτομαγιά και Μ. Σάββατο με τους χειρότερους οιωνούς. Εκατό στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη στην περιοχή της Σμέρνας Ζαχάρως σε μια φωτιά που ξεκίνησε λίγο πριν τις δέκα το βράδυ και έγινε τυχαία αντιληπτή από το διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Κώστα Δρακόπουλο. όταν δόθηκε σήμα για πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στα Καλυβάκια. Η φωτιά στη Σμέρνα ξύπνησε μνήμες 2007 και απέδειξε πως κάποιοι ξεχνούν γρήγορα και από μια απροσεξία μπορούν να προκαλέσουν τεράστια καταστροφή…

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το βράδυ της Ανάστασης υπήρξε μεγάλη με δυνάμεις να φτάνουν στην Σμέρνα από όλη τη Δυτ. Ελλάδα.

Ο κ. Δρακόπουλος γνωρίζοντας την περιοχή που κάηκε το 2007 στις φοίνικες πυρκαγιές και έως τώρα η αναγέννηση του δάσους είχε προχωρήσει σημαντικά, από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμό ζητώντας όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις. Έτσι γρήγορα έφτασαν στην περιοχή οχήματα από την Ηλεία και ακολούθησαν και άλλα από την Αχαΐα, τη ΒΙΠΕ και το Αίγιο μαζί με πεζοπόρα τμήματα από την Ηλεία και την 6η ΕΜΑΚ.

Συνολικά 15 οχήματα έφτασαν στην περιοχή με 35 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης τέθηκαν ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης, ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Αντιπύραρχος Γιώργος Κωνσταντακόπουλος και ο προϊστάμενος του Π.Κ. Κρεστένων Κώστας Δρακόπουλος.

Στο επιχειρησιακό έργο συνέδραμε η ΕΛ.ΑΣ. με αστυνομικούς που έφτασαν στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή, ενώ ο δήμος Ζαχάρως και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας συνέδραμαν με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Η φωτιά έκαιγε με ένταση έως το πρωί, ενώ τα μηχανήματα όλη νύχτα άνοιγαν ζώνες για να φτάσουν με ασφάλεια οι πυροσβέστες. Να σημειώσουμε πως στην περιοχή κατά περιόδους έπνεαν ισχυροί άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων που δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης.

Αυτή την ώρα η πυρκαγιά είναι οριοθετημένη και συνεχίζεται η κατάσβεση…

Από αερόστατο ευχών;

Η φωτιά στη Σμέρνα ήταν ορατή ακόμα και από τον Πύργο. Όσοι την αντιλήφθηκαν θυμήθηκαν τις δραματικές στιγμές της 24ης Αυγούστου, τότε που ολόκληρος ο Λαπίθας είχε λαμπαδιάσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες που είχαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά είναι πιθανό να προκλήθηκε από αερόστατο ευχών που παρασύρθηκε από τον άνεμο και κατέπεσε τελικά στην περιοχή της Σμέρνας. Η περιοχή που ξέσπασε η πυρκαγιά είναι ιδιαίτερα δύσβατη και με επικίνδυνο ανάγλυφο για να περάσει κάποιος ιδιαίτερα τη νύχτα. Ωστόσο το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής έχει αρκετή δουλειά για να ερευνήσει την υπόθεση.

Πηγή: Ilialive.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter