Υπό έρευνα η Ελλάδα για την ελευθεροτυπία

Υπό έρευνα η Ελλάδα για την ελευθεροτυπία

Διαδικτυακή διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα πραγματοποιεί αυτές τις μέρες το Media Freedom Rapid Response (MFRR), ο μηχανισμός έκτακτης απόκρισης σε περιπτώσεις παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου, προκειμένου να αξιολογήσει την αυξανόμενη ανησυχία για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη χώρα.

Η διαδικτυακή αποστολή θα καθοδηγείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF) και θα υλοποιηθεί μαζί με τους εταίρους του στο MFRR, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) και εκπροσώπων από άλλες διεθνείς ομάδες για την ελευθερία του Τύπου. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με σειρά από εγχώριους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και ενώσεων δημοσιογράφων, μελών της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων κυβερνητικών και κρατικών θεσμών.

Στόχος της αποστολής είναι να κατανοήσει καλύτερα τις βασικές εξελίξεις και να βοηθήσει στην ανάπτυξη λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ. Η αποστολή συνδέεται με σειρά περιστατικών που έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες.

Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως: τη δολοφονία του βετεράνου ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ και την περιορισμένη πρόοδο της έρευνας για το έγκλημα· πολυάριθμες επιθέσεις σε δημοσιογράφους· παρεμβάσεις εναντίον δημοσιογράφων που καλύπτουν το μεταναστευτικό, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης από τις κρατικές αρχές· τον αντίκτυπο των πρόσφατων αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με τις λεγόμενες «ψευδείς ειδήσεις» και προβλήματα με τον αδύναμο πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης.

Η έκθεση με τα πορίσματα και τις συστάσεις θα δημοσιευτεί μετά το τέλος της αποστολής, ενώ ανάλογα με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα υγειονομικά μέτρα αναμένεται να ακολουθήσει νέα αποστολή το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το MFRR είναι μια κοινοπραξία που αποτελείται από το ARTICLE 19, το ECPMF, την EFJ, το Free Press Unlimited (FPU), το Institute for Applied Informatics στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας (InfAI), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και το Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT).

Το MFRR παρακολουθεί τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και απαντά με πρακτική και νομική υποστήριξη και υπεράσπιση. Από την έναρξη λειτουργίας της κοινοπραξίας τον Μάρτιο του 2020 έχουν οργανωθεί αρκετές παρόμοιες αποστολές στο Μαυροβούνιο, στην Πολωνία, τη Σερβία, την Ισπανία και τη Σλοβενία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter