Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Η Ε.Ε συζητά μορατόριουμ για εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Η Ε.Ε συζητά μορατόριουμ για εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές

Ο πρεσβευτής και Αντιπρόσωπος της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκάλυψε ότι τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων στο χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η εφαρμογή μορατόριουμ για εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Η ιταλική πλευρά, μέσω του Μάρκο Περονάτσι, αποκάλυψε ότι στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του χθεσινού εκτάκτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις προκλήσεις της Τουρκίας, πέραν από τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, τέθηκε και η πιθανότητα εφαρμογής μορατόριουμ για τις αμφισβητούμενες περιοχές.

«Είναι μία υπό συζήτηση επιλογή», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόσωπος της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ο Περονάτσι ανέφερε τα εξής στο Twitter:

«Όσον αφορά τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράστηκε πλήρης
αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε συνδυασμό με έκκληση για
αποκλιμάκωση και επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία . Ενα
μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές είναι μια
υπό συζήτηση επιλογή».

Η «εφαρμογή μορατόριουμ για εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές» αποκαλύπτεται ότι συζητήθηκε στο χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο εξετάστηκαν οι εντάσεις που προκαλούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε το εξής στο Twitter με αφορμή την έκτακτη σύσκεψη και πιθανώς τα όσα συζητήθηκαν εκεί: «Δεν χαίρομαι που είμαι σε θέση να πω “εγώ τα έλεγα”, ούτε να επαναλάβω ότι η Κύπρος υπογραμμίζει από τον Ιούλιο του 2019 ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν θα λειτουργήσει με την Τουρκία»

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της σύσκεψης, η ελληνική πλευρά παρουσίασε την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, παραπέμποντας τη συνέχεια των συζητήσεων επί του θέματος στην επόμενη σύσκεψη, αυτή του Βερολίνου, η οποία έχει προγραμματιστεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, η Ελλάδα κατάφερε να παρουσιάσει στο έκτακτο Συμβούλιο τις θέσεις και τα αιτήματά της. Μάλιστα, ο υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των Ευρωπαίων εταίρων, ωστόσο τα όσα αποκαλύφθηκαν από την ιταλική πλευρά περί συζητήσεων για μορατόριουμ δεν αποτελούν λόγο αισιοδοξίας, αλλά αντίθετα, ανησυχίας…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter