Υποδιοικητής ΤτΕ σε γραμμή Μητσοτάκη: Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει – Λύση η αύξηση των μισθών (Ηχητικό)

Υποδιοικητής ΤτΕ σε γραμμή Μητσοτάκη: Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει – Λύση η αύξηση των μισθών (Ηχητικό)

Τη λογική της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη περί εισαγόμενης ακρίβειας ασπάστηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης. Ο ίδιος είπε ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, έστω χωρίς αυτές τις ανοδικές τάσεις, το δικαιολόγησε αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή και στην αύξηση των μισθών (στο εξωτερικό) που αυξάνουν τη ζήτηση αγαθών με αποτέλεσμα να δημιουργεί και αυξητικές τάσεις στην… Ελλάδα!

 «Οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν»

«Στο ρυθμό, μπορεί να μην είναι 4 και 5 και να είναι 3% και 2%, αλλά δεν πρόκειται να δούμε το μηδέν που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια, να είναι καθαρό αυτό, διότι υπάρχουν πιέσεις για δαπάνες διεθνώς, σε ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή που είναι επείγοντα και σε άλλα ζητήματα» σημείωσε ο κ. Πελαγίδης.

Το δικαιολόγησε λέγοντας πως καθώς η ελληνική οικονομία έχει γίνει ανοικτή, κάποια τρόφιμα, αντιμετωπίζουν διεθνή ζήτηση, όπως η φέτα, το λάδι. «Η τιμή λοιπόν διαμορφώνεται διεθνώς. Το 8 και 9 το κιλό μπορεί να γίνει 12 και 15.»

«Το ζητούμενο σε μας είναι να υπάρχει αυτή η προσαρμογή από την πλευρά των μισθών. Διότι μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα. Δεν θα γίνει αυτό» ανέφερε ο Θεόδωρος Πελαγίδης

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει

Σε κάποιο βαθμό η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πελαγίδης. «Αυτό που συμβαίνει διεθνώς είναι ότι το έτος που διανύουμε και το επόμενο, μάλιστα υπάρχει και έκθεση του ΟΟΣΑ που θα βγει σε λίγο καιρό στην επιφάνεια, ότι αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός διεθνώς τροφοδοτείται από τους μισθούς οι οποίοι ανεβαίνουν, καθώς τα στελέχη, οι εργαζόμενοι εν πάση περιπτώσει προσπαθούν και ζητούν και πετυχαίνουν σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι αγορές εργασίας είναι σφιχτές σε πολλές χώρες, όπως στην Αμερική, πετυχαίνουν αυξήσεις που να προσαρμόζουν προς τον πληθωρισμό την αγοραστική τους δύναμη»

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:  «Μπορεί ο ρυθμός ανόδου να μειωθεί και θα μειωθεί, αλλά να πέσουν δεν υπάρχει περίπτωση διότι αντιμετωπίζουν και μια ζήτηση διεθνή έτσι κι αλλιώς και επίσης αντιμετωπίζουν τη ζήτηση από τις χώρες που έχουν αυξήσει τα εισοδήματα τους και καταναλώνουν τρόφιμα. Δείτε την τιμή της ζάχαρης. Δείτε την τιμή του ρυζιού ή του καλαμποκιού. Θα δείτε πράγματι ότι πιέζονται από τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει διεθνώς. Άρα οι μισθοί είναι το κλειδί. Άρα, η αύξηση των μισθών είναι η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις. Έχει σημασία αυτό»

Επενδύσεις και εκπαίδευση

Παράλληλα σημείωσε πως «πρέπει να γίνουν πράγματα τα οποία αφορούν την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. Πρέπει να γίνουν πράγματα που αφορούν την επιτάχυνση των αποφάσεων της δικαιοσύνης. Πρέπει να γίνουν πράγματα που αφορούν τη μείωση της γραφειοκρατίας και να πω και τη λέξη την άσχημη, τη φιλελευθεροποίησή της, γιατί έτσι λειτουργεί η κατάσταση. Να δούμε λίγο το παράδειγμα των χωρών της Βαλτικής, να δούμε λίγο το παράδειγμα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που μας έχουν ξεπεράσει και να δούμε πως θα προσελκύσουμε κεφάλαια, αυτό είναι πολύ βασικό, διότι αυξήσεις μισθών χωρίς επενδύσεις είναι μάθημα που κάνουμε στους φοιτητές στο πρώτο έτος. Η αύξηση της παραγωγικότητας δημιουργεί αύξηση των μισθών και αυτό έρχεται με τις επενδύσεις».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter