Υποεφοδιασμό της αγοράς από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες κατήγγειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων

Υποεφοδιασμό της αγοράς από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες κατήγγειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων

Υποεφοδιασμό της αγοράς από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες κατήγγειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων που έδωσε στην δημοσιότητα δύο επιστολές που έχει στείλει τον Νοέμβρη του 2022 και τον Δεκέμβριο του 2022 προς το προεδρείο του ΕΟΦ αλλά και τον υπουργό Υγείας στις οποίες αναφέρονται εταιρείες που έχουν μειώσει -όπως υποστηρίζουν -τις εισαγόμενες διατιθέμενες ποσότητες συγκεκριμένων σκευασμάτων.

“Η πρακτική αυτή δημιουργεί συνεχή ανεπάρκεια στη αγορά, άγχος σε πολίτες φαρμακεία και φαρμακαποθήκες και ενίοτε θέτει σε κίνδυνο την Δημόσια Υγείας” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην μια από τις επιστολές τους ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων και ζητούσαν άμεση διερεύνηση από τον ΕΟΦ .
Να σημειωθεί οτι συλλογος στην δεύτερη επιστολή του τον Δεκέμβριο του 2022 αναφέρεται σε ακόμα 4 φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες κατά την άποψη τους υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά.Μάλιστα στην ίδια επιστολή ξεκαθαρίζουν οτι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν αυτό οφείλεται σε μείωση εισαγωγών ή σε φαινόμενα επιλεκτικής διανομής.

Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα ξεκαθάρισαν στην σημερινή συνέντευξη τύπου ωστόσο δεύτερη σοβαρότερη αιτία είναι ο υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρείες “Ο σύλλογός μας διαπίστωσε οτι ελλείψεις υπάρχουν και εξαιτίας του υποεφοδιασμού της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες θεωρήσαμε σωστό και ενεργήσαμε θεσμικά όπως κάνουμε πάντα να ενημερώσουμε το υπουργείο. Εδώ και ένα 2μηνο έχουμε ενημερώσει και αναμένουμε τους ελέγχους του οποίους έχει εξαγγείλει το υπουργείο και ελπίζουμε επιτέλους να ακούσουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών κάποια στιγμή” ανέφερε στην συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ.Ειρήνη Μαρκάκη.

“Τεράστιας σημασίας για εμάς ήταν και είναι η τήρηση του νόμου και παράλληλα ο έλεγχος αυτής και στους 3 κρίκους της αλυσιδας” επεσήμαναν διευκρινίζοντας οτι :Η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση 3μηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων παραγγελιών των χονδρεμπόρων.

Σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη φαρμακευτική αγορά ανέφεραν οτι : Αυτή σταδιακά ομαλοποιείται, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα.

Συγχρόνως η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γεννόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία ωστόσο δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter