Υπόγειες διαβουλεύσεις, φανερές αντιθέσεις

Υπόγειες διαβουλεύσεις, φανερές αντιθέσεις

Το εκλογικό… λογισμικό της Χαριλάου Τρικούπη τροφοδοτείται συνεχώς με νέα δεδομένα λόγω της πολιτικής κινητικότητας που διαμορφώνει η ενεργειακή και οικονομική κρίση. «Κλοτσάει» όμως στα περί μετεκλογικών συνεργασιών. Ετσι, στο ΚΙΝΑΛ για κρίσιμα πολιτικά θέματα άλλοτε τα στελέχη της «δεξιάς πτέρυγας», άλλοτε οι αντιδεξιές και μη φοβικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις τραβούν το… πάπλωμα της σοσιαλδημοκρατίας –που έλεγε κάποτε ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης– προς τα δεξιά ή προς τα (κεντρο)αριστερά. Το θέμα των συμμαχιών και τα ιδεολογικά προτάγματα σε συνδυασμό με το ζήτημα της αυτόνομης πορείας θα τεθούν έντονα στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ (20-22 Μαΐου 2022). Γι’ αυτό η μάχη των εσωκομματικών εκλογών της 8ης Μαΐου για συνέδρους, για νέα τοπικά και νομαρχιακά όργανα και προσθήκη της λέξης ΠΑΣΟΚ στον τίτλο της παράταξης λειτούργησε και σαν προανάκρουσμα ενίσχυσης ή απίσχνασης των εσωκομματικών στρατοπέδων. Κυρίως, όμως, μέσω της ανάδειξης συνέδρων έρχεται σταδιακά και η αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας στον κομματικό μηχανισμό. Η ενδυνάμωση της ηγετικής ομάδας αποτελεί σαφή στόχευση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ενστάσεις επί διαδικαστικού

Εχει πολιτική σημασία ότι δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, με ενστάσεις επί του διαδικαστικού από στελέχη στην περιφέρεια σχετικά με τις εκλογές της 8ης Μαΐου. Μια υπόγεια αντιπαράθεση σοβεί. Για παράδειγμα, επικράτησε αναστάτωση σε οργανώσεις του ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές της 8ης Μαΐου. Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Αιγιαλείας, καθώς η πρόβλεψη της αρμόδιας επιτροπής αυτοοργάνωσης να στηθεί κάλπη σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο είχε αποτέλεσμα να μην υπάρχει εκλογικό κέντρο σε περιοχές όπως η Ακράτα, σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Μάλιστα στις αντιδράσεις πρωτοστάτησε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ με δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση, γραμματέας της απερχόμενης τοπικής οργάνωσης Αιγιαλείας, που κινείται κοντά στον κύκλο του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Η δεξιόστροφη πτέρυγα του Ανδρέα Λοβέρδου είναι πιο δραστήρια στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ολα αυτά ξεπερνούν τα διαδικαστικά και λαμβάνουν πολιτικό χαρακτήρα. Οσο πλησιάζει η ώρα των εθνικών εκλογών τόσο τα πολιτικά διλήμματα θα τίθενται με ανελαστικό τρόπο. Ιδιαίτερα τα ζητήματα συμμαχιών θα προκαλούν τριβές μεταξύ διαφορετικών εσωκομματικών στρατοπέδων.

Είναι χαρακτηριστικό πώς εξελίχθηκε η στροφή Ανδρουλάκη με το αίτημα για εκλογές – κάτι που πριν από λίγο καιρό ξόρκιζε. Τέθηκε από το ΚΙΝΑΛ μετά την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για υπουργούς που έχουν κατεβάσει τα μολύβια περιμένοντας τις κάλπες. Σαν ένα αδιόρατο πινγκ πονγκ μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ… Ομως έδωσε την ευκαιρία σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προτάξουν το ζήτημα της προοδευτικής κυβέρνησης και της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ. Η Κουμουνδούρου άδραξε την ευκαιρία επιχαίροντας για τη σύμπλευση Ανδρουλάκη με το αίτημα πρόωρων εκλογών που ζητά από καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια ώρα «καταχέριζαν» ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στη ΝΔ τη νέα γραμμή με την αιτίαση ότι το ΚΙΝΑΛ σύρεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ ή βρίσκεται κοντά σε αυτόν.

Παράλληλα, η επιθετική στάση του ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση της ΝΔ για τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έδωσε επιχειρήματα φοβικής αντίδρασης σε αντιΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις εντός της Χαριλάου Τρικούπη. Πόσο μάλλον όταν έβλεπαν ότι η τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για πλαφόν στη λιανική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος βρήκε ευήκοα ώτα και προκάλεσε θετικά σχόλια στην Κουμουνδούρου.

Στο στόχαστρο της «δεξιάς πτέρυγας» ο Πολάκης

Ομως το πολιτικό «μπατάρισμα» στη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη φρενάρουν άμεσα σε κάθε βήμα τους στελέχη της «δεξιάς πτέρυγας» του ΚΙΝΑΛ, που μεταξύ άλλων θέτουν μονίμως στο στόχαστρο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη για να δείξουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με ένα ΣΥΡΙΖΑ που τον έχει στις γραμμές του. Οι διαξιφισμοί στελεχών της Κουμουνδούρου με τη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου που κινείται στον κύκλο Λοβέρδου είναι συχνοί και πρόσφατα έφτασαν ως τη… Γαλλία. Η Κουμουνδούρου έδειχνε, πέρα από την Πορτογαλία και την Ισπανία, σαν κοινό δρόμο συμμαχιών τη σύγκλιση μεταξύ Σοσιαλιστικού Κόμματος και Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Είχε προλάβει όμως ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Ανδρ. Λοβέρδος να την καταγγείλει.

Αργότερα ήρθε και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης (Κόντρα Channel, 5.5.2022) να εξηγήσει γιατί είναι ενάντια σε αυτήν τη συμμαχία, σημειώνοντας ότι «αν το δίλημμα είναι Μακρόν ή Μελανσόν, 100% είμαι με τον Μακρόν» που τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της κοινής πολιτικής της ΕΕ.

Η διελκυστίνδα των συμμαχιών

Ο οικονομολόγος, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και σήμερα επικεφαλής του think tank του ΚΙΝΑΛ InSocial Ν. Χριστοδουλάκης έδωσε ένα στοιχείο για τον γρίφο των συνεργασιών. Οταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη (iefimerida.gr-28.4.2022) πώς θα γίνουν στέρεες συνεργασίες όταν ο Ν. Ανδρουλάκης λέει «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας πρωθυπουργός» απάντησε: «Αυτά ποτέ δεν κουβεντιάζονται εκ των προτέρων, γιατί τα καις». Οι τοποθετήσεις του έχουν σημασία. Εχει αναλάβει τον συντονισμό για τις προγραμματικές θέσεις του ΚΙΝΑΛ ενόψει του συνεδρίου του και προετοιμάζει εκδηλώσεις και σε περιφερειακό επίπεδο για τη σοσιαλδημοκρατία. Παράλληλα, αυτή την περίοδο ενισχύεται η παρουσία δεξαμενών σκέψης και στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, είτε με κομματικό χρώμα, όπως το ΕΝΑ (ΣΥΡΙΖΑ), είτε χωρίς κομματικό στίγμα, όπως το ΕΤΕΡΟΝ κ.ά. Ο Ν. Χριστοδουλάκης έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με ινστιτούτα κοινωνικών αναλύσεων, ομόδοξα και ετερόδοξα, οργανώνοντας ένα δημόσιο διάλογο σε μείζονα και επίκαιρα θέματα. Δεν αποκλείει να προκύψουν συγκλίσεις, αλλά τον πρώτο λόγο στις πολιτικές συνεργασίες τον έχουν οι αρχηγοί των κομμάτων…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter