Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δημοσιογράφων σε Δημόσιο, ΟΤΑ, ΓΓΕΕ, ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δημοσιογράφων σε Δημόσιο, ΟΤΑ, ΓΓΕΕ, ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπογράφηκε σήμερα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αντικείμενο τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τις δημόσιες επιχειρήσεις, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τη σύμβαση συνυπέγραψαν από πλευράς των δημοσιογράφων η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΙΤ), ενώ από πλευράς Δημοσίου ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, και ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θάνος Πετραλιάς.

Η παρούσα ΣΣΕ θα έχει ισχύ δύο ετών (από 1/1/2024 μέχρι 31/12/2025) και είναι στην πραγματικότητα η συνέχεια – και μάλιστα με αρκετές ευεργετικές προσθήκες – της προηγούμενης διετούς ΣΣΕ, που έληξε πριν από λίγο καιρό και αποτέλεσε και εκείνη ένα πολύ σημαντικό βήμα στη συνεργασία μεταξύ Ενώσεων συντακτών και Δημοσίου, αλλά και στη βελτίωση στην πράξη των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθιερώνοντας και σημαντικές μη μισθολογικές παροχές για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Σε αυτές λοιπόν τις ΣΣΕ, εκτός των άλλων, για πρώτη φορά:

προβλέπονται μέτρα προσωπικής προστασίας και ασφάλειας των δημοσιογράφων, που βρίσκονται σε δημοσιογραφικές αποστολές σε ζώνες πολεμικών επιχειρήσεων ή περιοχές που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις ή στις οποίες έχουν εκδηλωθεί ή ενδημούν επιδημίες.

συμπεριλαμβάνονται μέτρα οικονομικής προστασίας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της δυνατότητας κάλυψης βασικών αναγκών των εργαζομένων, λόγω των έκτακτων και ιδιαιτέρων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών των τελευταίων ετών, αλλά και μέτρα κοινωνικής προστασίας του συνόλου των εργαζομένων, κυρίως δε αυτών που το έχουν περισσότερη ανάγκη (άτομα με αναπηρία, νέα ζευγάρια, νέες μητέρες, κά).

παρέχονται -μεταξύ άλλων- vouchers ανά τέκνο που φοιτά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και vouchers για ανανέωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Αυξάνονται τα τροφεία ανά ημέρα εργασίας που παρέχονται με τη μορφή ατομικής προπληρωμένης κάρτας.

Καθιερώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια εκπαίδευσης και δεοντολογίας για τους δημοσιογράφους.

Εισάγονται σημαντικές πολιτικές συμπερίληψης, ίσων ευκαιριών και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter