Υποκλοπές: Επιβεβαίωση του Documento για ενιαίο κέντρο παρακολούθησης

Υποκλοπές: Επιβεβαίωση του Documento για ενιαίο κέντρο παρακολούθησης
ՐϕуʼnϠć̏ӉS ԁ·ӨEUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Δεκάδες οι παρακολουθούμενοι από ΕΥΠ και Predator, όπως δείχνει η έρευνα της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών

Δεκάδες πρόσωπα τα οποία έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης τόσο από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator όσο και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) φέρονται να έχουν εντοπίσει μέχρι τώρα οι έρευνες της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documento. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα ίδια πρόσωπα που είχε αποσταλεί στο κινητό τηλέφωνό τους link με το κακόβουλο λογισμικό φαίνεται να είχαν εκδοθεί διατάξεις παρακολούθησης και από την ΕΥΠ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει όσα από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης περί ύπαρξης ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator.

Οι έρευνες είναι εδώ και μήνες σε εξέλιξη από Δικαιοσύνη και ανεξάρτητες αρχές, όπως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), παρά τις προσπάθειες να μπουν προσκόμματα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αποσταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό προκειμένου να εντοπιστούν τα «ψηφιακά ίχνη» του λογισμικού Predator. Το αίτημα απεστάλη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2022, μετά και τις αποκαλύψεις του Documento σχετικά με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (URL) που είχαν «παγιδευτεί» με το Predator, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν μια κοινή ψηφιακή διεύθυνση (IP) στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Επίσης στο μικροσκόπιο των ερευνών έχουν μπει οι δραστηριότητες και τα πρόσωπα που σχετίζονται με διάφορες εταιρείες οι οποίες φέρονται να έχουν εμπλακεί στην εμπορία και την προμήθεια του κατασκοπευτικού λογισμικού.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών, ωστόσο, προκύπτει κάτι σημαντικό. Αρκετά πρόσωπα φέρονται να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από ΕΥΠ και Predator, μάλιστα κάποιες φορές ταυτόχρονα, καθώς φαίνεται ότι έχουν εκδοθεί σε βάρος τους και διατάξεις παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Είναι ερώτημα με ποια δικαιολογία η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου άναψε το «πράσινο φως» για τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις, καθώς πρόκειται για πρόσωπα που απασχολούνται στον κρατικό μηχανισμό. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Documento ορισμένα από τα θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν πέσει θύματα μη «νόμιμων επισυνδέσεων», μιας και δεν είχαν αντιληφθεί ότι το κινητό τηλέφωνό τους είχε επιμολυνθεί με το Predator.

Βαξεβάνης: «Εγκέφαλος ο Μητσοτάκης»

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν πλήρως όσα υποστήριζε εξαρχής το Documento σχετικά με την ύπαρξη ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι όταν ο εκδότης του Documento Κ. Βαξεβάνης μετέβη στις 7 Νοεμβρίου 2022 στον Αρειο Πάγο δήλωσε ότι «υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης, με ένα εγκληματικό κέντρο για τη δημοκρατία, με εγκληματικό εγκέφαλο τον κ. Μητσοτάκη. Καμία εξέταση δεν έγινε, καμία άρση απορρήτου, καμία προσπάθεια έρευνας. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτό έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης».

Μάλιστα, ο Κ. Βαξεβάνης είχε προσθέσει αναφορικά με την πρώτη λίστα των προσώπων που παρακολουθούνταν και την οποία είχε δημοσιεύσει το Documento: «Τι αποκαλύπτει αυτή η λίστα; Δεν έχουν σημασία τα άτομα. Αυτό που έχει σημασία είναι πως υπάρχει μια μεγάλη λίστα, ένα ευρύ δίκτυο που παρακολουθεί το υπουργικό συμβούλιο, τις συζύγους των υπουργών. Είναι ο κ. Μητσοτάκης που όταν βγάζαμε για το ψευδές πόθεν έσχες έλεγε ότι χτυπάμε τη γυναίκα του. Τώρα αυτός παρακολουθεί με το σύστημά του γυναίκες υπουργών».

Το Documento έχει ήδη αποκαλύψει ότι τουλάχιστον 14 πρόσωπα –προφανώς είναι πολύ περισσότερα– παρακολουθούνταν τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το Predator. Σε αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όπως ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών Αριστείδης Αλεξόπουλος. Σε αυτήν τη λίστα συμπεριλαμβάνονται επίσης σύμβουλοι του πρωθυπουργού όπως ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην σύμβουλος ασφάλειας του πρωθυπουργού, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης και ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Γραφάκος. Ακόμη, ΕΥΠ και Predator παρακολουθούσαν πρόσωπα από τον κύκλο της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως τη μητέρα του παιδιού του Κώστα Μπακογιάννη, Μαίη Ζαννή.

Κοινή δράση ΕΥΠ και Predator

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Documento έχει περιγράψει εδώ και καιρό, ήδη από τον Νοέμβριο του 2022, τον κοινό τρόπο δράσης ΕΥΠ και Predator: «Η ανάθεση των παρακολουθήσεων γινόταν απευθείας στην ΕΥΠ μέσω Μαξίμου. Αυτός ήταν ο λόγος που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά την ΕΥΠ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η ΕΥΠ ήταν αυτή που είχε αναλάβει τις παρακολουθήσεις. Τα πρόσωπα που επισυνδέονταν με εισαγγελική εντολή για “λόγους εθνικής ασφάλειας” σπάνια έμεναν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκοπός της επίσημης παρακολούθησης ήταν να εντοπιστεί με ποιους έχει επαφή ο παρακολουθούμενος. Δηλαδή να ανιχνευτούν οι συχνές επαφές του. Αφού ανιχνεύονταν αναλάμβανε το Predator. Οι συχνοί συνομιλητές του στόχου, ανυποψίαστοι συνήθως, μολύνονταν με το λογισμικό. Πρόσωπα που συνδέονταν με τους πολιτικούς, σύζυγοι ή εξωσυζυγικές τους σχέσεις παρακολουθούνταν από το Predator».
Απέναντι στη σωρεία αποκαλύψεων αναφορικά με τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το Predator –κατά κύριο λόγο βρίσκονταν κοντά στο περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη–, όσο και στις κατηγορίες ότι αυτός βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός ακολουθεί μονότονα την ίδια πρακτική: υποστηρίζει ότι τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, πως η ΕΥΠ δεν έχει γίνει φάμπρικα παρακολούθησης των πάντων –όπως έχει ήδη αποδειχτεί– και κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να παρακωλύσει την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Επί ένα χρόνο κρυφάκουγαν τη Σίφορντ

Ακόμη μία περίπτωση η οποία φέρεται να είχε τεθεί σε παρακολούθηση τόσο μέσω του Predator όσο και από την ΕΥΠ είναι η Αμερικανίδα πολίτης Αρτεμις Σίφορντ. Πρόκειται για την πολιτική επιστήμονα και νομικό που έχει εργαστεί μεταξύ άλλων ως μάνατζερ κυβερνοασφάλειας του Facebook, ενώ είναι μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council.

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, η Σίφορντ είχε τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, όπως προέκυψε από την έρευνα της ΑΔΑΕ στον πάροχο τηλεπικοινωνίας Vodafone έπειτα από αίτημά της. Η παρακολούθηση φέρεται να γινόταν, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, επί ένα χρόνο. Από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Αύγουστο του 2022. Κάτι που σημαίνει ότι είχαν υπογραφεί τουλάχιστον έξι διατάξεις επισύνδεσης με την υπογραφή της εποπτεύοντος εισαγγελέα της ΕΥΠ.

Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση μέσω Predator η Σίφορντ έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Η παρακολούθηση φέρεται να έγινε μέσω link που της εστάλη, το οποίο σχετιζόταν με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, το link που έλαβε η Σίφορντ περιείχε πραγματικά στοιχεία αναφορικά με το πότε θα εμβολιαζόταν.

Προκύπτουν επομένως εύλογα και αγωνιώδη ερωτήματα: ποιος ήταν αυτός ο οποίος γνώριζε πότε επρόκειτο να εμβολιαστεί η Αρτεμις Σίφορντ, από τη στιγμή που τα εν λόγω στοιχεία ήταν σε γνώση μόνο του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα μπορούσαν να προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από τη βάση ψηφιακών δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης; Μήπως όσοι την παρακολουθούσαν από την ΕΥΠ τροφοδοτούσαν με στοιχεία όσους ήθελαν να της «φυτέψουν» το Predator και άρα αποδεικνύεται και πάλι ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων; Η εισαγγελική έρευνα πάντως συνεχίζεται.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter