Υποκρισία: Αναπληρωτής γραμματέας της ΝΔ και στενός φίλος του Μητσοτάκη είναι μέλος των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» που λοιδορεί ο πρωθυπουργός

Υποκρισία: Αναπληρωτής γραμματέας της ΝΔ και στενός φίλος του Μητσοτάκη είναι μέλος των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» που λοιδορεί ο πρωθυπουργός

* Περιλαμβάνεται ανανέωση στο τέλος του άρθρου

Και τι δεν έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να υποβαθμίσει και να λοιδορήσει τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», επειδή… τόλμησαν να δημοσιεύσουν το World Press Freedom Index του 2022, δηλαδή το δείκτη ελευθερίας του Τύπου σε 180 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Η δημοσίευση της επίμαχης έρευνας προκάλεσε… την μήνη της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού επειδή οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» κατέταξαν τη χώρα μας στην 108η θέση παγκοσμίως κι ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να αμφισβητεί εντόνως τα ευρήματα της έρευνας αλλά και τη φερεγγυότητα των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα». Μόνο που αυτή του η στάση, όπως αποκαλύπτει σήμερα το documentonews.gr είναι βαθιά υποκριτική. Για ακόμη μια φορά.

Κι αυτό γιατί ο Λευτέρης Μωϋσιάδης, υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μέλος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα». Δεν το ήξερε αυτό ο πρωθυπουργός; Δεν γνώριζε ότι ο Λ. Μωϋσιάδης είναι μέλος σε αυτή την… ΜΚΟ η οποία τόλμησε να θίξει διεθνώς την Ελλάδα ως τη χειρότερη χώρα σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου; Του το είχε αποκρύψει ο στενός του φίλος; Γιατί αν δεν το ήξερε ο πρωθυπουργός, τότε οφείλει, μετά τη σημερινή αποκάλυψη και προκειμένου να υπερασπιστεί τα λεγόμενά του, να αποπέμψει από τη θέση του το επίμαχο υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Φανταζόμαστε ότι αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα συμβεί, καθώς δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να ανεχτεί να υπάρχει στους κόλπους του κόμματός του, μέλος αυτής της «γαλλικής ΜΚΟ» που συντάσσει αφερέγγυες έρευνες οι οποίες πλήττουν τη χώρα μας… Εκτός και αν για ακόμη μια φορά, ο πρωθυπουργός είπε κάτι απλά και μόνο για να επιχειρήσει να βγάλει τον εαυτό του από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας της επίμαχης έρευνας η οποία τον έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα διεθνώς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λευτέρης Μωϋσιάδης ορίστηκε στις 5 Ιουλίου του 2022 –αφότου δηλαδή οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» είχαν δημοσιοποιήσει την έρευνά τους- ως ένας από τους τέσσερις αναπληρωτές γραμματείς Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας. Ο Λ. Μωϋσιάδης, όπως αναγράφεται στο σύντομο βιογραφικό του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας, είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, έχει εκλεγεί δύο φορές μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ενώ  συμμετέχει στους τομείς Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμη, τον Απρίλιο του 2020 είχε αναλάβει τη θέση του συντονιστή της γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο παρελθόν υπήρξε υπεύθυνος των γραφείων τύπου, διεθνών και δημοσίων σχέσεων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιμελητήρια και επαγγελματικές ενώσεις.

Καθίσταται επομένως σαφές, ότι ο Λ. Μωϋσιάδης δεν θεωρείται ένας… τυχαίος εντός της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα το πώς έχει κατορθώσει να ανελιχθεί σε τέτοιο βαθμό στο εσωτερικό του κόμματος της ΝΔ, μολονότι είναι μέλος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» είναι ένα εύλογο ερώτημα που αναμένουμε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για του λόγου το αληθές, στην εφημερίδα «Ενημέρωση & Αγγελίες» που δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου του 2012, φιλοξενείται το βιογραφικό του Λ. Μωϋσιάδη, τότε υποψήφιου βουλευτή με το κόμμα «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη, στο οποίο είχε εκλεγεί μέλος του πολιτικού συμβουλίου και είχε οριστεί γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Οργάνωσης Εξωτερικού. Στο επίμαχο βιογραφικό λοιπόν, ο Λ. Μωϋσιάδης αναγράφει μεταξύ άλλων πως «είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών, του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, όπως και του Διεθνούς Οργανισμού “Reporters Sans Frontieres” (Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα) που εδρεύει στη Γαλλία». Δεν γνωρίζουμε αν ο Λ. Μωϋσιάδης παραμένει ακόμη μέλος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», που το 2012 δήλωνε περήφανα μέλος τους, το σίγουρο είναι ότι αυτό το βιογραφικό δεν απέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το να τον αναβαθμίσει…

Ίσως αιτία για αυτή την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι ότι είναι στενός φίλος του Λευτέρη Μωϋσιάδη. Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ με τίτλο «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Για τσίπουρα στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης». Παραγνωρίζοντας τη μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία της εφημερίδας, στο επίμαχο ρεπορτάζ δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Λευτέρη Μωϋσιάδη, όπου αναγράφεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε «με το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Μωϋσιάδη ο οποίος διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ και το περιβάλλον του». Οι φιλικές σχέσεις του Λ. Μωϋσιάδη με τον πρωθυπουργό άλλωστε δεν είναι κρυφές, αφού το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ έχει κοινοποιήσει πάμπολλες φωτογραφίες –έχει συνθέσει μάλιστα φωτογραφικό κολάζ- που εικονίζεται δίπλα στον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποδείξει τη διασύνδεσή τους.

Κι ενώ αναμένουμε με αγωνία από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν όσα δήλωνε για τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα» ήταν απλά λόγια του αέρα ή αν θα αποπέμψει από το κόμμα του τον στενό του φίλο, αξίζει να σημειωθεί πως ο Λ. Μωϋσιάδης είχε βρεθεί ξανά στα φώτα της επικαιρότητας το 2019, όταν και αναφερόμενος σε μια ομιλία του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, είχε γράψει δημοσίως στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Με όλο το σεβασμό, ο Κουρουμπλής πώς το είδε το καθαρό βλέμμα του Τσίπρα;». Παρά το αδιανόητο ρατσιστικό και ανήθικο σχόλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέπεμψε τον Λευτέρη Μωϋσιάδη. Ίσως επειδή ο Λευτέρης Μωϋσιάδης αναβάθμισε την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας ως μέλος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα». Αυτής της «γαλλικής ΜΚΟ»…

UPDATE:

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το RSF, ο Λευτέρης Μωϋσιάδης δεν έχει υπάρξει μέλος της RSF International, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ήταν μέλος σε κάποιο παράρτημα της Οργάνωσης σε άλλη χώρα. Για το θέμα η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη.

Σε σχέση με το ερώτημα «Τι σημαίνει να είναι κανείς μέλος των RSF», η οργάνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της επισημαίνει: «Η κάρτα μέλους των RSF υποδηλώνει απλώς ότι το μέλος συμφωνεί με τους στόχους μας και στηρίζει οικονομικά την οργάνωση. Σε καμά περίπτωση δεν αποτελεί διαπίστευτήριο Τύπου, ούτε απόδειξη ότι ο κάτοχός της είναι δημοσιογράφος». Παράλληλα οι RSF τονίζουν στο Documento ότι η συμμετοχή οποιουδήποτε ως μέλος της οργάνωσης δεν συνδηλώνει αποδοχή/υποστήριξη του προσώπου από την RSF, η οποία επίσης δε φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις και τις ενέργειες του.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter