Υπομονή: Η Ανάσταση δεν φέρνει τη σταδιακή άρση των μέτρων

Υπομονή: Η Ανάσταση δεν φέρνει τη σταδιακή άρση των μέτρων

Με την υφήλιο να έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, ήταν λογικό να ξεκινήσει και η ανάλογη συζήτηση στην Ελλάδα.

Μόνον που η ευχή και η επιθυμία δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα.

Τη στιγμή που όλοι οι επιστήμονες κρατάνε μικρό καλάθι, αφού «το εμβόλιο» βρίσκεται στα σπάργανα όπως και το φάρμακο, οι πολιτικοί, για διάφορους λόγους ξεκίνησαν να αναφέρονται σε τέτοια σενάρια.

Βέβαια, δεν είναι τυχαίο που κάτι τέτοιο συμβαίνει σε χώρες με μεγάλες και βαριές βιομηχανίες που προφανώς πιέζουν ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή και να αποφύγουν μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι απλά επιφυλακτικοί. Θα τους έλεγες «απαγορευτικούς».

Στην Ελλάδα ήδη η «πιο επίσημη φωνή» ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας το είπε τη Μεγάλη Τετάρτη:

«Είναι πρόωρο ακόμη να μιλάμε για τη μετάβαση στην επόμενη φάση. Θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη αυτή η μετάβαση. Να λαμβάνονται σταδιακά τα μέτρα και να αξιολογούνται»

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη συζήτηση που γίνεται ότι κάποιες χώρες που έχουν χτυπηθεί πιο σφοδρά από τον κορονοϊό ανοίγουν σταδιακά, ενώ η Ελλάδα κινείται πιο αργά. «Δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τις καταστάσεις και τα αληθινά γεγονότα. Οι χώρες κάνουν πολύ μικρά βήματα. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή αυτή τη στιγμή», είπε.

Το εμβόλιο είναι ακόμη μακριά «Η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμη από τη μαζική παραγωγή και διάθεση εμβολίων», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Πάνω από 70 είναι σε φάση ανάπτυξης αυτή τη στιγμή. Μόνο ένα είναι στη φάση 2, δηλαδή δίνεται σε μεγαλύτερο πληθυσμό εθελοντών με στόχο την ανίχνευση τυχόν παρενεργειών και την ανεύρεση της κατάλληλης δόσης», σημείωσε, κάνοντας αναφορά στην μελέτη από ομάδα επιστημόνων του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία αν δεν υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία, τότε τα μέτρα περιορισμών θα είναι το κρίσιμο σημείο μέχρι να χτιστεί η «συλλογική ανοσία». Σε ό,τι αφορά την ανοσία εκείνων που νόσησαν από τον νέο κορονοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι υπάρχει η «γνώση», από άλλους κορονοϊούς- και όχι «σαφή επιστημονικά δεδομένα»– ότι αυτή κρατά τουλάχιστον για ένα χρόνο.

«Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο ίσως είναι το μοναδικό εργαλείο που θα επιτρέψει την επιστροφή του κόσμου σε μια αίσθηση “ομαλότητας”», εκτίμησε τη Μεγάλη Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι διαθέσιμο πριν από το τέλος της χρονιάς.

Υπάρχει κούραση αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, λέει ο Νίκος Χαρδαλιάς

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η όποια άρση θα ξεκινήσει σταδιακά όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων», τόνισε. Όπως είπε, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά «θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως πότε πρέπει να το κάνουμε». Η κυβέρνηση, ανέφερε, ετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, μελετώντας όλα τα δεδομένα καθημερινά, «τα μέτρα όμως ισχύουν έως τις 27 Απριλίου και το μοναδικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι το πώς θα τα τηρήσουμε ευλαβικά».

Επιβεβαιώνει ο υπουργός Ανάπτυξης

Αν και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε σήμερα πως η ημέρα της σταδιακής άρσης των μέτρων δεν έχει έρθει ακόμα, έδωσε λίγες περισσότερες πληροφορίες για την πορεία που θα ακολουθήσει:

«Μία γενική αρχή, σχετικά με το σχεδιασμό για το πως και πότε θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι ή άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με αντίστροφη πορεία από αυτή που έκλεισαν και πιστεύουμε ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και στα μέσα Μαίου, με βάση το καλό σενάριο, θα μπορεί να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία. Κανένας μας δεν βρίσκει ευχαρίστηση σε αυτά τα μέτρα αλλά ήταν αναγκαία για την καταιγίδα που ήρθε», είπε στον ANT1.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης παρέπεμψε στους ειδικούς και σημείωσε πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους αυτούς επεξεργάζεται το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των μέτρων που έχουν επιβληθεί, αλλά σημείωσε πως η ζωή μας δε θα γίνει αμέσως η ίδια όπως ήταν πριν τον κορονοϊό, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί τα εμβόλιο.

Εάν επικρατήσει το καλύτερο σενάριο

Κομβικό σημείο θα είναι βέβαια οι επόμενες ημέρες και το τι θα γίνει το Πάσχα, αλλά μόνον μια θετική εξέλιξη που θα μεταφράζεται και σε αριθμούς θα μπορούσε να δώσει ένα αχνό πράσινο φως για την επόμενη ημέρα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ως καλύτερο σενάριο να υπάρξει κάποια μερική, έστω και ψυχολογική, χαλάρωση των μέτρων στα μέσα Μαΐου.

Ίσως να περιλαμβάνει την εμπορική λειτουργία καταστημάτων χαμηλού συνωστισμού και την επιστροφή στα θρανία για την Γ’ Λυκείου, ώστε να πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις μία έως δύο εβδομάδες μετά την αρχικώς προγραμματισμένη διεξαγωγή τους.

Όλα αυτά βέβαια εάν και εφόσον!

Μέχρι το τέλος Μαΐου η κυβέρνηση θα επιθυμούσε, όπως λένε τη σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων, αρχής γενομένης από αυτά που δεν παρουσιάζουν συνωστισμό αλλά και τις διοικητικές μονάδες του κράτους, όπως οι εφορίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση θα επιθυμούσε τον Ιούνιο να ανοίξουν υπό όρους αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής, οι εξής χώροι:

  • Καφέ, μπαρ και εστιατόρια
  • Πολιτιστικοί χώροι και μουσεία

Λίγο αργότερα θα ήθελαν να επαναλειτουργήσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα.

Όλα αυτά βέβαια περιλαμβάνονται στο καλό σενάριο, εάν και εφόσον και ο περίγυρος της χώρας το επιτρέπει…

Προς το παρόν ωστόσο #menoumespiti και ξεχνάμε το Πάσχα με την οικογένεια και τους φίλους γύρω από το τραπέζι…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter