Υπονομευμένος διάλογος

Υπονομευμένος διάλογος

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Ο διάλογος αποτελεί τον μόνο τρόπο επίλυσης της διαφοράς με την Τουρκία. Ξεκινά όμως υπονομευμένος, λόγω της αδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξασφαλίσει κυρώσεις που θα ανάγκαζαν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να απέχει από νέες προκλήσεις, εκβιασμούς και απειλές χρήσης βίας.

 Οι διερευνητικές πρέπει να αρχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας και να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, για την ενεργή επιδίωξη λύσης στη διαφορά μας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών. 

Δεν μπορούν να περιλαμβάνουν κανένα θέμα κυριαρχίας, όπως για παράδειγμα οι υποτιθέμενες «γκρίζες ζώνες» ή η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Τα ίδια, προφανώς, ισχύουν και για τον διάλογο για ΜΟΕ που πρέπει επίσης να ξαναρχίσει. 

Και μία ακόμη προϋπόθεση: όλα πρέπει να γίνουν στο φως. 

Εάν υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση της κυβέρνησης, οποιοδήποτε κείμενο-πλαίσιο σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων του Βερολίνου του Ιουλίου, θα πρέπει να διασφαλίζει απολύτως τις θέσεις της Ελλάδας και να γνωστοποιηθεί στον ελληνικό λαό και στα πολιτικά κόμματα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι τομεάρχης εξωτερικών, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter